Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Oι κακοπληρωτές μιντιάρχες - Ποιοι δεν πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους




Το λεηλατημένο εργασιακό τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 «Πρόθεση της εταιρείας είναι η συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους η οποία θα ανέλθει μεσοσταθμικά στο 18-20% στους ονομαστικούς μισθούς». Η ανακοίνωση της διοίκησης του «Ελεύθερου Τύπου» προς τους εργαζόμενους της εφημερίδας αποτυπώνει τη μία πτυχή του προβλήματος στον δημοσιογραφικό κλάδο: τις μειώσεις των μισθών.
Η δεύτερη έρχεται λίγο παρακάτω στην ίδια ανακοίνωση: «Θα υπάρξει δεσμευτική σύμβαση για τα οφειλόμενα-δεδουλευμένα σε καθέναν από εσάς, όπως και ρητή πρόβλεψη για τον τρόπο αποπληρωμής τους». Μεγάλο αγκάθι κι αυτό σε αρκετά ΜΜΕ, η καθυστέρηση στη μισθοδοσία.
Στον «Ελεύθερο Τύπο» πληρώνονται έναντι εδώ και πολύ καιρό, αυτές τις μέρες αποπληρώνεται ο Σεπτέμβριος να σκεφτείτε. Είμαστε Μάρτιο μήνα, πέντε-έξι μήνες η καθυστέρηση (συν τρεις μισθοί από το 2013 που «γράφτηκαν στο χιόνι»). Χτυπάει ρεκόρ ο Αλέξης Σκαναβής, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας.
Μια κατάσταση που έχει παγιωθεί σε πολλά συγκροτήματα Τύπου, παραδοσιακά και νεοσύστατα (ηλεκτρονικά). Καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και πολλά, αμέτρητα, «μπλοκάκια» (χωρίς σχέση..  

εξαρτημένης εργασίας δηλαδή - όλο και λιγότεροι πλέον είναι οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν ως μισθωτοί). Ειδικά τα ειδησεογραφικά sites μοιάζουν με γαλέρες, μόνο «μπλοκάκια» δουλεύουν, πολλές ώρες εργασία, μισθοί 500 και 600 ευρώ. Χώρια τις περικοπές και τις απολύσεις.
Κάποιες φορές αυτές συμβαίνουν αθόρυβα, όπως προ διμήνου στην «Καθημερινή», όπου έδιωξαν ακόμα και μια μητέρα χωρισμένη, η οποία μεγαλώνει μόνη της ένα μικρό παιδί. Και κάποιες άλλες φορές γίνονται με πάταγο, όπως στον Σκάι 100.3, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος απέλυε 18 άτομα στις 31 Ιουλίου με τον διευθυντή του σταθμού, Αρη Πορτοσάλτε, να... αντιδρά (πώς;) φεύγοντας για 20ήμερες διακοπές. Στον όμιλο Αλαφούζου πάντως δεν παρατηρείται η παραμικρή καθυστέρηση στη μισθοδοσία, όλοι πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους.
● Στον ΑΝΤ1 (Κυριακού) δεν υπάρχει πρόβλημα με τους μισθούς. Εχει, ωστόσο, αποψιλωθεί ο όμιλος, τόσο στην τηλεόραση όσο και στα ραδιόφωνα. Εδιωξαν πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενώ μετέβαλαν και την εργασιακή σχέση με αρκετούς υπάλληλους. Απέλυσαν λόγου χάριν το τμήμα επικοινωνίας αλλά συνέχισαν να συνεργάζονται με τα ίδια πρόσωπα διατηρώντας μαζί τους μια πιο... χαλαρή φάση.
● Στον ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη μετρούν δύο μήνες καθυστέρηση. Δεν έχουν μπει τα χρήματα για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ενώ στις 15 Μαρτίου η διοίκηση θα καταβάλει, όπως έχει υποσχεθεί, το 2ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Τα χρωστούμενα τους διαβεβαίωσαν πως θα αποπληρωθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016.
● Στο Real Group του Νίκου Χατζηνικολάου και του Ανδρέα Κουρή (γιος του Γιώργου) είναι ενάμιση-δύο μήνες μέσα στις πληρωμές, εφόσον στις 18 Μαρτίου εξοφληθεί ο Ιανουάριος. Τους ενημέρωσαν με mail πως τότε, 18 Μαρτίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους ο μισθός Ιανουαρίου. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη «Real» ξεκίνησαν αμέσως μετά την επιβολή των capital controls. Υπήρξαν και περικοπές μισθών εννοείται. Γνωστοποιήθηκαν στους εργαζόμενους με mail και αυτές, φυσικά.
● Αυτές τις μέρες στον Πήγασο των Γιώργου και Φώτη Μπόμπολα πληρώθηκε το 1ο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Υπάρχει δηλαδή μια καθυστέρηση 2,5-3 μηνών στη μισθοδοσία του «Εθνους» (και των άλλων ΜΜΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Φώτης Μπόμπολας διαβεβαίωσε προ ημερών τους εκπροσώπους των εργαζομένων πως λίαν συντόμως θα βάλει ένα εκατομμύριο ευρώ στα ταμεία της εταιρείας.
● Στο χειμαζόμενο Mega δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Ούτε μέρα, όλοι πληρώνονται στην ώρα τους. Υπήρξαν βέβαια κάποιες περικοπές πριν από τα Χριστούγεννα, καμιά μείωση ώς τα 1.200 ευρώ, 8% ώς τα 1.300, 15% ώς τα 3.000, 20% ώς 7.000 και 22% για πάνω από τα 7.000 ευρώ (δίνονται τόσα χρήματα ακόμα;). Το Mega βέβαια χρωστάει σε όλους τους άλλους, ακόμα και στους ηθοποιούς των πιο πετυχημένων σίριαλ του προγράμματός του.
● Ηρεμία επικρατεί στον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά. Υπήρξαν βέβαια περικοπές στην Κάντζα, μόνο που αφορούσαν ένα περιορισμένο διάστημα. Πάρθηκε απόφαση τον Σεπτέμβρη για 5μηνη 20% μείωση στους μισθούς ή 10μηνη με 10%. Ηταν στην ευχέρεια των εργαζόμενων να αποφασίσουν σε ποια κλίμακα θα έμπαιναν, όσοι επέλεξαν το 20% επανήλθαν ήδη στους μισθούς τους. Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.
● Στον όμιλο των «Παραπολιτικών» δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία (ένα 15νθήμερο, σκάρτο), ενώ στο τηλεοπτικό Action 24 αυτές τις μέρες πληρώθηκαν/πληρώνονται τους μισθούς Ιανουαρίου.
● Στο «Πρώτο Θέμα» η καθυστέρηση είναι ανύπαρκτη, μόλις μερικών ημερών, τώρα θα λάβουν τον Φεβρουάριο.
● Στις εφημερίδες του Γιάννη Φιλιππάκη («Δημοκρατία» και «Espresso») έχουν μία καθυστέρηση ενάμιση με δύο μήνες συνολικά, με τα δεκαπενθήμερα να μπαίνουν με μικρές καθυστερήσεις κάποιων ημερών.
● Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στα ΜΜΕ του Γιώργου Τράγκα. Ακόμα και στην καινούργια εφημερίδα που έβγαλε, την «Ανεξαρτησία». Πότε πρόλαβε να τους βάλει μέσα δύο μήνες είναι ένα ζήτημα. Οι εργαζόμενοι εκεί μόλις πληρώθηκαν το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. Κάτι ανάλογο φυσικά συμβαίνει και στα sites του.
● Στην «Αυγή» πληρώνονται κανονικά το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν όμως χρωστούμενα από τα «πέτρινα χρόνια». Μπορεί και 5 και 6 ή και παραπάνω μήνες, αναλόγως πόσα χρόνια εργάζεται ο καθένας τους εκεί.
 Στον «Ριζοσπάστη» δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και όλοι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, παίρνουν 800 ευρώ σύμφωνα με απόφαση του κόμματος.
● Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έχουν να λαμβάνουν τρεις μισθούς, τόση είναι η καθυστέρηση της μισθοδοσίας και η οποία προέκυψε από παλιά. Είναι οι πρώτοι μισθοί στην αρχή, όταν ξεκινήσαμε το εγχείρημα. Ολο το 2014 και όλο το 2015 πληρώνονταν κανονικά, κάθε 1η και 15 του μηνός χωρίς καθυστερήσεις. Σημειώστε πως ο μισθός είναι ίδιος για όλους, στα 800 ευρώ καθαρά. Η «Εφ.Συν.» δεν οφείλει ούτε μισό ευρώ σε τράπεζες, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε προμηθευτές. 

Δημήτρης Κανελλόπουλος / ΕφΣυν-  zoornalistas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου