Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Στην πολιτική ατζέντα πλέον η συζήτηση περί διαπλοκής



του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Ολοκληρώθηκε σε υψηλούς τόνους τις πρώτες πρωινές ώρες η συζήτηση στην Βουλή για την Δικαιοσύνη. Με θεσμικό τρόπο έφερε στην επικαιρότητα την υπόθεση της διαπλοκής ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων. Εκλογές ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας και το προσφυγικό. Με «μπηχτές» για σχέσεις με Μέσα Ενημέρωσης η κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών
Η συζήτηση περί διαπλοκής θα βρεθεί σίγουρα το επόμενο –κρίσιμο- διάστημα στην κεντρική ατζέντα της πολιτικής ζωής. Αυτή είναι η είδηση που προκύπτει από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή για την Δικαιοσύνη που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, δεν αρκέστηκε σε διακηρύξεις περί διαπλοκής αλλά ανακοίνωσε 3 συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες που, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα διατηρούν το θέμα αυτό στην επικαιρότητα: Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την δανειοδότηση των κομμάτων, την δημιουργία επιτροπής εμπειρογνωμόνων αλλά και πολιτικής εκπροσώπησης για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με την SIEMENS και την εξέταση όλων των δικογραφιών που κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Βουλή.

Στο επίπεδο της πολιτικής κόντρας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εστιάσει την προσοχή στο πρόσφατο παρελθόν της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, καταγγέλλοντας 13 συγκεκριμένες περιπτώσεις παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη. Ειδικά δε για την υπόθεση του Δ.Παπαγγελόπουλου και των φερόμενων ως παρεμβάσεών στην εισαγγελέα Γ.Τσατσάνη πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πώς πρέπει να εξεταστεί το γιατί οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Α.Βγενόπουλο έφτασαν στα χέρια της από την αρμόδια εισαγγελία διαφθοράς.

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να ρίξει τα φώτα στην σημερινή διακυβέρνηση και στην κατάσταση της οικονομίας καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση για «παρακράτος» και ανάλογες πρακτικές τόσο στον χώρο της δικαιοσύνης όσο και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ήταν εμφανής η προσπάθειά του να διατηρήσει αποστάσεις από την διακυβέρνηση Σαμαρά και ταυτόχρονα να υπερασπιστεί στελέχη αυτής της κυβέρνησης όπως τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου για την ρύθμιση π.χ  της αλλαγής του άρθρου 263 του ποινικού κώδικα που φέρεται να ευνόησε στελέχη επιχειρήσεων με την κατηγορία της δωροδοκίας. Χαρακτηριστική ήταν η στάση του στο θέμα των λιστών όπου δεν υπερασπίστηκε την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ  αλλά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην είσπραξη φορολογικών εσόδων από τις λίστες αυτές.

Οι δευτερολογίες


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντιπαράθεση στις δευτερολογίες των Τσίπρα-Μητσοτάκη με «μπηχτές» εκατέρωθεν για σχέσεις με συγκεκριμένα συγκροτήματα Μέσων Ενημέρωσης. 

«Αντί να απαντήσετε στα 13 ερωτήματα που σας έθεσα πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ.Τσίπρας εγκαλώντας τον Κ.Μητσοτάκη για έλλειψη έστω μίας αναφοράς στις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη. Μάλιστα έθεσε και συγκεκριμένο ερώτημα: «Δεν μας είπατε αν συμφωνείτε η διαφωνείτε με την εξεταστική επιτροπή» για τα δάνεια των κομμάτων.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «ήταν εδώ πριν λίγες μέρες ο κ. Γκουρία. Και παρουσίασε μια έκθεση που διαψεύδει πλήρως την βασική αφήγηση και επιχειρηματολογία της ΝΔ ότι η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε τη χώρα και την οδήγησε στα βράχια». Σχετικά με το προσφυγικό σημείωσε ότι «περιγράψατε μια κατάσταση διάλυσης»
προσθέτοντας πως «πηγαίνετε στις Βρυξέλλες και φοράτε άλλο κουστούμι».

Ειδικά για το θέμα των Μέσων Ενημέρωσης ο Αλ.Τσίπρας δήλωσε ότι στην ομιλία του χρησιμοποίησε τους τίτλους του Βήματος και των Νέων αναφέροντας πως «αν έχετε προσλάβει ως λογογράφο τον κ.Ψυχάρη τότε να αλλάξετε λογογράφο. Γιατί ο κ.Ψυχάρης είναι προβλέψιμος και σας εκθέτει». Επίσης σημείωσε ότι ο Κ.Μητσοτάκης αξιοποίησε και τους τίτλους του Πρώτου Θέματος «του γνωστού κομιστή». Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γνωστά τιμολόγια στελεχών της Ν.Δ με αμοιβές προς τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν ως μέλη σπείρας εκβιαστών.

Για προσπάθεια μεταφοράς της προσοχής από το πρόβλημα της οικονομίας και του προσφυγικου στο «δήθεν πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής» εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση». Ειδικά για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση που έχετε καταθέσει για να ερευνηθούν τα δάνεια στα κόμματα και στα κανάλια» αρκεί να υπάρξει και εξεταστική επιτροπή για το πρώτο 7μηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ώστε «να έρθει εδώ και να εξηγήσει ο κ.Βαρουφάκης αν υπήρχε ή όχι σχέδιο Β’». Ανταπαντώντας για το θέμα των κυκλωμάτων εκβιαστών ο Κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι ένας εκ των τριών που «δεν θυμάμαι το όνομά του, ήταν δικός σας συνεργάτης». Η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε από τον Κ.Μητσοτάκη να ανακαλέσει χωρίς να λάβει απάντηση.

Ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για εξεταστική επιτροπή δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Πάντως έκανε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη χειραγώγηση του κράτους και της δικαιοσύνης με συνειδητή κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Είμαστε μια χώρα που βιώνει όχι μόνο capital controls. Αλλά και justice control. Στόχος σας είναι να να παραμείνετε με κάθε κόστος στην εξουσία. Δεν χάσατε κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Απλά δεν είχατε τέτοιο ποτέ. Είστε κάθε λέξη από τα ψέμματα που είπατε και τις υποσχέσεις που δώσατε. Γιατί δεν περιμένετε τις εξηγήσεις Παπαγγελόπουλου και να συζητήσουμε μετά στη Βουλή για την διαφθορά;»

Νομοθετική πρωτοβουλία για να αρθούν οι όποιες παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης εκ μέρους του Ποταμιού. Υποστήριξε πάντως πως «διαφθορά και διαπλοκή θα βρεις σε όλα τα στρατόπεδα. Δεν έχει κάποιος ανοσία στη διαφθορά. Εδώ όμως υπάρχουν συνθήκες επώασης των διεφθαρμένων. Είναι ο κομματισμός, η αδιαφάνεια, το ρουσφέτι, ο κρατισμός, ο παραγοντισμός, η ανικανότητα και ο λαϊκισμός. Λέξεις που χαρακτηρίζουν την πολιτική σας. Δεν κάνατε τίποτα για τη λίστα Λαγκάρντ. Γι αυτό κάθε εβδομάδα φέρνετε και συνεντεύξεις για μια καινούρια λίστα μπας και ξεχαστεί ο κόσμος».

Για ανούσια κόντρα μίλησε ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.‘ Όπως επισήμανε «ήταν ακόμα ένας δικομματικός καυγάς για να κρύψουν τα όσα έρχονται. Επειδή και οι δύο είχατε καλλιεργήσει προσδοκίες για αποκαλύψεις για σήμερα, αλλά τίποτα δεν βγήκε και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι κινείστε στον ίδιο δρόμο. Ούτε κουβέντα για τις αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις. Όσο για τις εξεταστικές τα έχουμε ξαναδεί: Αν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια εξεταστική. Συμφωνείται σε κάθε νομοθεσία που σήμερα εφαρμόζεται κατά των λαϊκών στρωμάτων και προφανώς δεν έχετε καμία πρόθεση να ασχοληθείτε με τη διαφθορά που οδηγεί τον πλούτο σε συγκεκριμένους».

thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου