Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Η ανοχή στην Ακροδεξιά



Στις εκλογές που έγιναν σε τρία κρατίδια στη Γερμανία το Χριστιανοδημοκρατικό Kόμμα της Ανγκελα Μέρκελ υπέστη μεγάλη ήττα, σε αντίθεση με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις του. 
Το γεγονός αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά. Το καμπανάκι του ακροδεξιού κινδύνου έχει χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό για την Ευρώπη.
Oπου επιδείχθηκε ανοχή στις ακροδεξιές απόψεις και όπου επιλέχθηκαν πολιτικές πρακτικές που άφηναν χώρο στα ακροδεξιά κόμματα, εκείνα όχι μόνο δεν υποχωρούσαν προς όφελος των φιλελεύθερων δεξιών και κεντροδεξιών κομμάτων, αλλά αντίθετα ενισχύονταν.
Η Iστορία, άλλωστε, διδάσκει ότι η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Aκροδεξιά και στον φασισμό λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για τη γρήγορη γιγάντωσή τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Είναι γεγονός ότι η κ. Μέρκελ, το κόμμα της, αλλά και ολόκληρη η γερμανική κυβέρνηση δεν υιοθέτησαν ρητά την πολιτική των κλειστών συνόρων όπως αυτή εκφράστηκε με το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου από μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν ακροδεξιές πολιτικές.
Ανέχτηκαν όμως αυτή την εξέλιξη και την είδαν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ως ωφέλιμη για τα συμφέροντά τους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου δεν είναι μια «βιώσιμη» λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.
Παραδέχτηκε όμως πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ωφελείται από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφτάνουν, και αυτό επίσης συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ».
Στην πολιτική και ιδιαίτερα στα μεγάλα προβλήματα, ο καιροσκοπισμός οδηγεί σε καταστροφές. Το προσφυγικό δεν είναι απλή υπόθεση. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα χθες, όταν οι πρόσφυγες αψήφησαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Αύριο κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.
Οι απελπισμένοι αντιδρούν απελπισμένα, καθώς δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Συνεπώς όσο η Ευρώπη δεν καταλήγει σε μια πανευρωπαϊκή και βιώσιμη λύση για το προσφυγικό, το μόνο που θα καταφέρνει είναι να ταΐζει το τέρας της Ακροδεξιάς. Ελπίζουμε να συνέλθει ώστε κάποια στιγμή να μην είναι πλέον αργά...
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου