Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

«Καλώς τους!»: Τι προτείνουμε και τι θέλουμε να κάνουμε

Το εισαγωγικό σημείωμα του Νίκου Μπελαβίλα στην ιδρυτική παρουσίαση του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες «Καλώς τους» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 

«Τι είναι αυτό που κάνουμε σήμερα; Είναι μία ιδέα που γεννήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες ανάμεσα στις τόσες ιδέες που τους τελευταίους μήνες αυτή η κοινωνία παράγει με καταιγιστικό ρυθμό. Ιδέες ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, συγκεκριμένων άμεσων δράσεων για να σωθεί κόσμος. 
Τι είναι αυτό που κάνουμε σήμερα;
Είναι μία ιδέα  που γεννήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες ανάμεσα στις τόσες ιδέες που τους τελευταίους μήνες αυτή η κοινωνία παράγει με καταιγιστικό ρυθμό. Ιδέες ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, συγκεκριμένων άμεσων δράσεων για να σωθεί κόσμος.
Η ιδέα στροβιλίστηκε ανάμεσα σε ευαίσθητους ανθρώπους - κινητοποιημένους ήδη από μήνες συλλογικά ή ατομικά στα νησιά, στον Πειραιά, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στη Μακεδονία, αλλά  και στους χώρους των καλλιτεχνών, των δασκάλων, των αθλητών.
Και βλάστησε.
Τι προτείνει;
Να ξεκινήσουμε από το τι δεν σκοπεύει να κάνει!!!
Δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει κανέναν, ούτε να καθοδηγήσει κανέναν, δεν θα πάρει τη θέση κανενός και καμιάς από όσους σήμερα προσφέρουν το πολύτιμο έργο της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Θέλει όμως να συμβάλει με κάθε τρόπο, σε κάτι που φαίνεται εξ ίσου σημαντικό και απολύτως αναγκαίο αυτή τη στιγμή:
  • Να διαδώσει παντού την εικόνα μιας  κοινωνίας που εν μέσω κρίσης, γονατισμένης από τη φτώχεια, σήκωσε όπως ξέρει να κάνει στα πολύ δύσκολα - το κεφάλι και το χέρι της βοήθειας απλώνοντας το στους ξεριζωμένους των παράλογων και απάνθρωπων πολέμων της Μέσης Ανατολής.  
  • Να εκπέμψει τη θετική ανθρώπινη εικόνα μιας Ελλάδας που δεν απέστρεψε το βλέμμα, με εκδηλώσεις και δράσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις, έχοντας δίπλα μας την ευρωπαϊκή διανόηση και τον κόσμο της τέχνης, μία καμπάνια ευαισθητοποίησης προς τους Ευρωπαίους πολίτες.
  • Να βοηθήσει με εκδηλώσεις, άρθρα, επικοινωνία και τοπικές πρωτοβουλίες, τις πόλεις που άνοιξαν την αγκαλιά τους, να πείσει και άλλες πόλεις να το κάνουν, να σταθεί δίπλα στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας που χωρίς να πάρει εντολή από κανέναν, και ενώ βομβαρδιζόταν με σενάρια τρόμου διάλεξε πλευρά-την πλευρά  του καλού, δίπλα στους κυνηγημένους πρόσφυγες.
  • Να στηρίξει τους χιλιάδες εθελοντές αλλά και τους εργαζόμενους στις κρατικές, περιφερειακές δημοτικές δομές, στους τόπους φιλοξενίας προσφύγων με δράσεις για τα παιδιά πρώτα-πρώτα αλλά και για τους μεγάλους, με δράσεις παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού μετατρέποντας τις σημερινές δομές διαμονής σε κέντρα φιλοξενίας με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Όπου οι πρόσφυγες θα νοιώθουν και θα είναι ασφαλείς και καλοδεχούμενοι.
Η έκκληση που ακολουθεί- το ιδρυτικό κείμενο αυτής της πρωτοβουλίας είναι όλο κι'  όλο 130 λέξεις. Αυτό επιλέξαμε να κυκλοφορήσουμε αφαιρώντας όσα μπορούν να μας χωρίσουν, βάζοντας μαζί όσα περισσότερα μας ενώνουν. Είναι έτοιμο στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, ρωσικά, αραβικά και τουρκικά.
Έτοιμο να απογειωθεί στο διεθνές διαδίκτυο  και να απλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ονομάσαμε αυτή την ας την πούμε ένωση πολιτών Κοινωνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες "Social Council for Refugees" και βάλαμε προμετωπίδα τον πιό ανοιχτόκαρδο και πιό ελληνικό χαιρετισμό που μπορούσαμε να φανταστούμε "Καλώς τους".
Οι πρώτοι που το υπογράφουμε συμβολικά και μόνον - και από αύριο δεν θα ξεχωρίζουμε ανάμεσα στις πολλές και στους πολλούς- σας ζητάμε να τρέξουμε όλες και όλοι μαζί, ώστε μέσα σε ένα μήνα να έχει συνυπογραφεί από χιλιάδες προσωπικότητες και φορείς από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου