Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Τι είναι η Ευρώπη μας



Τι άλλο είναι η Ευρώπη; Είναι κομμάτι μιας ηπείρου που μάτωσε βαρύτατα και ντροπιάστηκε εσαεί από τον φασισμό και τον ναζισμό, και τώρα βλέπει φασιστικά και ναζιστικά κόμματα να εκμεταλλεύονται την ακροδεξιά ατζέντα που βλακωδώς προωθούν και σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί και να κατακτούν γερό μερίδιο στα κοινοβούλια. 

του Παντελή Μπουκάλα
Τι είναι η Ευρώπη; Ακρως σχηματικά, η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ενωση μάλλον, είναι ένας πολιτικοοικονομικός συνεταιρισμός 28 χωρών με τις ιδρυτικές του συνθήκες και αξίες σχεδόν φαντάσματα. Αν δεν είχαν καταντήσει φαντάσματα, δεν θα συζητούσε στα σοβαρά την ένταξη στους κόλπους της μιας χώρας που η κυβέρνησή της φιμώνει εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων, αναλαμβάνοντας η ίδια την κηδεμονία τους, για να εξασφαλίσει την... αντικειμενικότητά τους. Και μόνο αυτό θα αρκούσε για να δώσει κύρος στην άρνησή της. Δεν θα χρειαζόταν δηλαδή να καταγγείλουν οι ηγέτες της την κατοχή του 40% μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. από την υποψήφια προς ένταξη, την Τουρκία, ούτε την καταδυνάστευση των Κούρδων στο εσωτερικό της ή την τυχοδιωκτική εμπλοκή της στο Συριακό, η οποία συνδημιουργεί προσφυγικά ρεύματα. «Ανάγκα και θεοί πείθονται»; Αν η απρονοησία, η ατολμία και ο εσωτερικός σου διχασμός έστρωσαν τον δρόμο στην Ανάγκη, τότε ναι.

Τι άλλο είναι η Ευρώπη; Είναι κομμάτι μιας ηπείρου που μάτωσε βαρύτατα και ντροπιάστηκε εσαεί από τον φασισμό και τον ναζισμό, και τώρα βλέπει φασιστικά και ναζιστικά κόμματα να εκμεταλλεύονται την ακροδεξιά ατζέντα που βλακωδώς προωθούν και σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί και να κατακτούν γερό μερίδιο στα κοινοβούλια. Τελευταία προσθήκη στη «μαύρη διεθνή» της Χρυσής Αυγής, των λεπενικών, των «Καθαρών Φινλανδών», του γερμανικού PEGIDA, αλλά και του ναζιστικού Δεξιού Τομέα (η συμμετοχή του οποίου στην ουκρανική κυβέρνηση έγινε εφιαλτικά εύκολα αποδεκτή από την Ε.Ε.), είναι το 8% που απέσπασε το ναζιστικό κόμμα «Η Σλοβακία μας», του ρατσιστή-αντισημίτη-εξολοθρευτή των Ρομά Μάριαν Κότλεμπα.

Το κόμμα του σταμπαρισμένου νεοναζί υστέρησε κατά μισή μόλις μονάδα του ακροδεξιού «Εθνικού Κόμματος της Σλοβακίας», που επανέκαμψε στη Βουλή, με νομιμοποιημένες πλέον τις απόψεις του από τη ρητορική και την πρακτική του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του ηγέτη του, του Ρόμπερτ Φίτσο. Είναι αυτός που κήρυξε προεκλογικά ότι πρέπει να θυσιαστεί η Ελλάδα για να σωθεί η Σένγκεν και επιπλέον ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί κανέναν μουσουλμάνο, κι ας τον τσακίζουν δέκα προσφυγιές.

«Ντροπή της Σλοβακίας» χαρακτηρίζουν τώρα την είσοδο των ναζιστών στη Βουλή οι σοσιαλδημοκράτες της χώρας κι άλλοι στην ευρύτερη Ευρώπη. Αν όμως θρηνολογείς διαρκώς για τον επικείμενο «εξισλαμισμό» της χώρας σου και της Ευρώπης εν γένει· αν ανέχεσαι για χρόνια τη δαιμονοποίηση και το άγριο κυνηγητό των Ρομά· αν το πολιτικό σου ρολόι έχει κολλήσει στον πρωτόγονο αντισημιτισμό, κι αν την Ευρώπη την αντιμετωπίζεις οπορτουνιστικά, προς άμελξη των κονδυλίων της, δίχως αποδοχή της ευθύνης σου, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: τις ψήφους του σοβινισμού θα τις συγκεντρώσουν οι πούροι, οι καθαροί, οι αυθεντικοί. Ακραίοι; Ακρότατοι. Αλλά τις «ιδέες» τους τις έφερε στο κέντρο ο κατεστημένος πολιτικαντισμός. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου