Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ο «τιμοκατάλογος» των διακινητών στην Αθήνα



Τον «τιμοκατάλογο της ελπίδας» των προσφύγων παρουσιάζει σήμερα η Wall Street Journal. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από τονπραγματικό τιμοκατάλογο των διακινητών που δρουν στην Ελλάδα - με κέντρα την πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα κυκλώματα των διακινητών έχουν στήσει «μπίζνα διακίνησης ανθρώπων»και σε αυτό τους βοηθούν οι απεριόριστες προσφυγικές ροές και τα κλειστά σύνορα. 
Ο «τιμοκατάλογος της ελπίδας» όπως τον χαρακτηρίζει η Wall Street Journal φέρει αναλυτικά το τίμημα που καλούνται να καταβάλουν στους διακινητές οι μετανάστες προκειμένου να φτάσουν στην βόρεια Ευρώπη. 
Οι τιμές των διακινητών στην Αθήνα ξεκινούν από 1000 - 1200 ευρώ για φορτηγό και πλοίο προς Ιταλία. Το κόστος ανεβαίνει στις 5.000 ευρώ αν κάποιος θέλει να μεταβεί σε Γερμανία ή Νορβηγία και εκτοξεύεται στις14.000 ευρώ για προορισμούς όπως ο Καναδάς.
Οι διακινητές συνήθως προέρχονται από Μέση Ανατολή, νότια Ασία, Αφρική (δηλαδή από τις ίδιες τις χώρες προέλευσης των μεταναστών) αλλά και από τα Βαλκάνια. 
Ο τιμοκατάλογος
Φορτηγό και πλοίο για Ιταλία: 1.000-1.200 ευρώ
Πεζή και οδικώς για Γερμανία ή Ελβετία, μέσω Βαλκανίων: 1.500-2.000 ευρώ
Πεζή και οδικώς για Νορβηγία και Σουηδία, μέσω Βαλκανίων: γύρω στα 2.500 ευρώ
Φορτηγό για Γερμανία, μέσω Βαλκανίων: περίπου 2.500 ευρώ
Αεροπλάνο για Γερμανία, Νορβηγία ή Σουηδία:3.500-5.000 ευρώ
Αεροπλάνο για Καναδά: περίπου 14.000 ευρώ
Πώς στήνεται η μπίζνα
«Αν μείνεις εδώ έστω και για πέντε λεπτά, θα το δεις. Γίνεται ένα ανθρώπινο παζάρι. Και όταν η αστυνομία είναι κοντά στην πλατεία, απλώς πηγαίνουν στη γωνία και επανέρχονται μετά από μερικά λεπτά» λέει ο Ορέστης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης περιπτέρου στην πλατεία Βικτωρίας που μίλησε στην WSJ.
Ο Αλί είναι διακινητής. Γεννήθηκε στο Αφγανιστάν και τώρα μένει στην Αθήνα. Βρίσκεται σε ένα εστιατόριο όταν το τηλέφωνό του χτυπάει. Κάποιος θέλει να μεταβεί αεροπορικώς στη Γερμανία με πλαστό διαβατήριο:«Κοστίζει περίπου 4.700 ευρώ» απαντά. Σήμερα είναι χαρούμενος. Τριάντα Αφγανοί πρόσφυγες έφτασαν στη Γερμανία κι αυτός έλαβε 54.000 ευρώ. 
Οι τιμές στον τιμοκατάλογο ποικίλουν ανάλογα με την εθνικότητα του μετανάστη, τον προορισμό, τη δυσκολία και το ρίσκο. Την τιμή ανεβάζουν τα πλαστά έγγραφα που θα χρειαστούν. Για ένα αεροπορικό ταξίδι πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας κι αυτό σημαίνει ότι είναι ακριβότερα. Επίσης για αεροπορικά ταξίδια προτιμώνται μετανάστες που θα μπορούσαν να πείσουν για ταξιδιώτες της ζώνης Σένγκεν. 
Οι διακινητές υποστηρίζουν ότι πληρώνονται από τους μεσάζοντες όταν οι μετανάστες φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Αν συλληφθούν και προωθηθούν πίσω στην Ελλάδα «παίρνουν πίσω τα χρήματά τους» υποστηρίζει ένας διακινητής από την Συρία, ο Νεζάρ.
«Πληρωνόμαστε μόνο από εκείνους που φθάνουν στον τελικό τους προορισμό. Αλλά πρέπει να πληρώσουμε για το πλαστό διαβατήριο και το εισιτήριο για κάθε απόπειρα που γίνεται» προσθέτει. 
«Θα ανοίξουν οι δουλειές»
Με κλειστό το Βαλκανικό διάδρομο εκτιμάται από κάποιους ότι η δουλειά των διακινητών θα δυσκολέψει. Εκείνοι δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη. Θα χρεώνουν περισσότερα χρήματα. Παράλληλα, επειδή έρχεται καλοκαίρι εκτιμούν ότι θα «ανοίξουν οι δουλειές». Η άφιξη των τουριστών θα κάνει πιο εύκολο για τους μετανάστες να αναμειχθούν και να ταξιδέψουν ακόμη και με αεροπλάνο.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου