Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ο «Μωυσής» στην Ειδομένη



του Απόστολου Λυκεσά
Κάποιοι αποφάσισαν να ενδυθούν χθες τον χιτώνα του Μωυσή. Όχι σε μια από τις καρναβαλικές παρελάσεις, που υπό κανονικές συνθήκες θα διασκέδαζαν τον κόσμο στις πλατείες της επικράτειας, αλλά στο τόπο του δράματος χιλιάδων προσφύγων, την Ειδομένη. 
Ο αυτόκλητος «σωτήρας» μοίρασε και χάρτη ο οποίος θα οδηγούσε, υποτίθεται, τους απελπισμένους στη Χαναάν. Χίλιοι και πλέον άνθρωποι πείσθηκαν ότι θα ήταν εύκολο, μια πορεία εξάλλου δύο χιλιομέτρων και ένα πέρασμα χειμάρρου δεν ήταν τίποτα μπροστά σε όσα είχαν περάσει μέχρι τώρα και, επιπλέον, δεν χρειαζόταν καν την επίκληση ενός Θεού που θα έσχιζε με τις υπερκόσμιες δυνάμεις του την Ερυθρά Θάλασσα. Έναν χείμαρρο, το ξέρουν όλοι, τον δρασκελάς εύκολα,  έστω με λίγη βοήθεια, οπότε,  μια ανάσα είναι η επικράτεια στην οποία ρέει ανεμπόδιστα το Ολλανδικό γάλα αναμεμιγμένο με το δανέζικο μέλι.
Τους έμοιαζε και με λεπτομέρεια ότι κανένας στρατός, κανενός Φαραώ δεν τους κυνηγούσε, από αυτόν είχαν ήδη γλυτώσει, που να σκεφτούν ότι, αντιθέτως, υπό μία έννοια ανάλογη της πίστης τους, ο κυνηγός τους απλώς θα τους περίμενε από την άλλη πλευρά, κι έτσι καταταλαιπωρημένοι που είναι θα είχε εύκολη δουλειά να τους συλλάβει και να τους γυρίσει πίσω. Όπως και συνέβη ήδη για εκατοντάδες από αυτούς, ενώ άλλοι παίρνουν την απόφαση να επιστρέψουν στο προηγούμενο μαρτύριο μόνοι τους.
Δεν θέλω καν να υποψιαστώ ότι διόλου τυχαία δεν επιλέχθηκε η χθεσινή μέρα, η 14η Μαρτίου, αφού για τους λάτρεις των συνωμοσιών παραπέμπει στη 14η του μήνα Νισάν η οποία θεωρείται η μέρα έναρξης της εξόδου των εβραίων από την Αίγυπτο.
Δεν γνωρίζω επίσης αν ο «Μωυσής» της Ειδομένης φέρει και ποιες άλλες ιδιότητες του βιβλικού προπάτορα ή και πλέον εξελιγμένες οπότε, εκτός όλων των άλλων, δύναται να αναστήσει, πριν από το Πάσχα μάλιστα, τους τρεις Αφγανούς που παρασύρθηκαν από τα λασπόνερα του χειμάρρου στα σύνορα.
Βαλτός ή απλώς ηλίθιος, πιθανά πια και τα δύο σενάρια, ο αυτόκλητος σωτήρας, ένας ή και περισσότεροι, ο «Μωυσής» της Ειδομένης είχε εμφανιστεί και λίγους μήνες πριν όταν καλούσε πάλι τους πρόσφυγες να μαζευτούν στο σημείο, ότι τα σύνορα θα ανοίξουν, προσωρινό είναι το κλείσιμο τους διεμήνυε, τους περιμένουν απέναντι με νταούλια και ζουρνάδες και άλλα τέτοια ψευδή ή απατηλά.
Κύριος οίδε τι «εντολές» θα λάβει όταν ανέβει ξανά στο όρος Χωρήβ της συνείδησης του ή των εντολέων του ο συγκεκριμένος «Μωυσής».
Σε αντίθεση πάντως με το βιβλικό του πρότυπο τούτος ο «Μωυσής» δεν επιφυλάσσει τίποτα άλλο στους πρόσφυγες παρά ένα παραπάνω, το πλέον διεστραμμένο μάλιστα, από τα γνωστά μαρτύρια του Ιώβ. Μια σαδιστική ψευδαίσθηση ελευθερίας. 

stokokkino


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου