Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Από Πλαστήρα, στον Μπελογιάννη και τον Μουζάλα.



του Στέλιου Κούλογλου
Τα τελευταία 48ωρα προσπαθώ να καταλάβω το ανεξήγητο: πως είναι δυνατόν να ζητείται η αποπομπή ενός υπουργού επειδή εκ παραδρομής αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία; Παρ' ότι ζήτησε συγνώμη! Tι ακριβώς συμβαίνει στην εθνική ψυχολογία, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της; Να ζήταγαν ΜΜΕ και κόμματα να παραιτηθεί ο αρμόδιος υπουργός αν δεν τα είχε καταφέρει, θα ήταν κατανοητό. Αλλά κανείς δεν αναφέρθηκε στο έργο του. Για ένα σαρδάμ λοιπόν;
Όχι ακριβώς, το θέμα έχει και ιστορική διάσταση. Στη πραγματικότητα η δεξιά δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από το σύνδρομο του εμφυλίου πολέμου και των δηλώσεων νομιμοφροσύνης. Στον εμφύλιο, το θανάσιμο ερώτημα ήταν απλό: "αποκηρύσσεις τον κομουνισμό και τις παραφυάδες αυτού;" Όποιος αρνείτο να αποκηρύξει την ιδεολογία του και να μεταμορφωθεί σε εθνικόφρονα πήγαινε κατευθείαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Μάλιστα,εδώ η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, προς το τέλος του εμφυλίου, οι στρατοδίκες δεν ζητούσαν καν την αποκήρυξη του κομουνισμού. Ήταν τότε που ο γραμματέας του ΚΚΕ Ζαχαριάδης, σε μια από τις πιο τυχοδιωκτικές στιγμές του, που είχε εγκληματικές συνέπειες, προκειμένου να προσελκύσει τους Σλαβομακεδόνες στο Δημοκρατικό Στρατό, είχε περάσει στην διαβόητη 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ απόφαση που προέβλεπε την αυτονόμηση της (ελληνικής) Μακεδονίας. Και οι στρατοδίκες ρώταγαν απλώς τους μελλοθάνατους αν συμφωνούσαν με την απόφαση της 5ης Ολομέλειας...
Φαινομενικά ο ιστορικός παραλληλισμός μοιάζει παρατραβηγμένος, αλλά ας δούμε τι έγραψε ο Φαήλος Κρανιδιώτης, στο κείμενο- απάντηση του στον Κ. Μητσοτάκη, όταν τον διέγραψε: "Ο Μαύρος Καβαλάρης, εκ των ηγετών του αληθινού Κέντρου της Ιστορίας, που απέδωσε δικαιοσύνη στους τότε ολετήρες της Πατρίδας, διότι συντεταγμένη δικαιοσύνη ήταν κι όχι οχλοκρατική βία, θα απορούσε με την απάθεια και τους καλούς τρόπους των ευαισθητούληδων". Ο Μαύρος Καβαλάρης είναι φυσικά ο στρατηγός Πλαστήρας που έχει την ευθύνη για τις δύο εκτελέσεις που σφράγισαν την ελληνική ιστορία τον 20ό αιώνα: την εκτέλεση των 6 το 1922 και αυτή του Μπελογιάννη και των 3 συντρόφων του το 1952. Ο κ. Κρανιδιώτης δεν ξεκαθαρίζει σε ποιους "ολετήρες της πατρίδας" αναφέρεται. Και οι 2 εκτελέσεις έγιναν στο Γουδί, στο οποίο είχε καλέσει να εκτελεστεί ο Τσίπρας και οι λοιποί ,για αυτό και διεγράφη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 
Στο ερώτημα δίνει ίσως απάντηση ο Αδ. Γεωργιάδης, στην διασκεδαστική αλλά και διδακτική δημόσια ανταλλαγή απόψεων με τον Κρανιδιώτη, μετά την διαγραφή του τελευταίου, επανερχόμενος στον εμφύλιο: "Ξέρετε όμως γιατί στην παγκόσμια βιβλιογραφία ο ελληνικός εμφύλιος του 1946-49 αναφέρεται ως “Rebel War” δηλ Συμμοριτοπόλεμος;", έγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. (Rebel War δεν μεταφράζεται σε συμμοριτοπόλεμο, αλλά ας το προσπεράσουμε για την συνέχεια): "Διότι από την μία ήμασταν εμείς, οι Δεξιοί και οι Κεντρώοι, οι Αστοί, που τηρούσαμε όσο γινόταν σε τέτοιες άγριες εποχές, τους Αστικούς Νόμους και από την άλλη ήταν άναρχες ομάδες, που τους αντιπάλους τους τους εξόντωναν χωρίς κανέναν φραγμό".
Μετά τον εμφύλιο, αν δεν ήσουν εθνικόφρων, δεν μπορούσες να βρεις δουλειά στο δημόσιο και κάποια εποχή ούτε να μπεις στο Πανεπιστήμιο.  Αυτή την εβδομάδα ζήσαμε λοιπόν μετεμφυλιακή κατάσταση. Με την εξαίρεση Κρανιδιώτη που απαιτούσε Γουδί, η υπόλοιπη δεξιά απαιτούσε πιστοποιητικό μακεδονικών φρονημάτων. Είναι εντυπωσιακό ότι κόμματα(στην εθνικοφροσύνη προσχώρησε δυστυχώς και το ΠΑΣΟΚ με την εθνικιστική δήλωση Λοβέρδου) και ΜΜΕ ζήτησαν την παραίτηση Μουζάλα όχι γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του αλλά επειδή είχε αποκαλέσει τα Σκόπια Μακεδονία.
Σε μια εκστρατεία που θύμιζε αντικομουνιστικό μακαρθισμό στην Αμερική ξεψάχνισαν όλες τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και βρουν αν είναι εθνικόφρων ή τάχα προδίδει τη πατρίδα. "Αποκηρύσσεις μετά βδελυγμίας την Μακεδονία και τις παραφυάδες αυτής;” Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι παρά την αντικυβερνητική στάση των ΜΜΕ, κανένας θόρυβος δεν έγινε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Καμμένος είχε αποκαλέσει ΤΡΕΙΣ φορές τα Σκόπια Μακεδονία μόλις σε ΜΙΑ συνέντευξη. Γιατί δεν άδραξαν την ευκαιρία να τα βάλουν με την κυβέρνηση; Γιατί ως δεξιός, ο κ. Καμμένος διαθέτει πιστοποιητικό και εθνικών και μακεδονικών φρονημάτων. Είναι υπεράνω υποψίας!
Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, φιλελεύθερος κεντροδεξιός υποτίθεται, στρατεύθηκε στο εθνικιστικό παραλήρημα, είναι χαρακτηριστικό για την πραγματική φύση της δεξιάς, που παραμένει αναχρονιστική, κολλημένη στον εμφύλιο και εκδικητική. Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να έχει τα μύρια προβλήματα, αλλά αν η ΝΔ επανέλθει στην εξουσία, όλοι όσοι στην αριστερά και την κεντροαριστερά τής ασκούν κριτική, θα νοσταλγήσουν ΣΥΡΙΖΑ πολύ σύντομα.
Άλλωστε, όπως έγραψε καταλήγοντας και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, το λάθος του κ. Κρανιδιώτη είναι απλώς ότι προέτρεξε μιλώντας για εκτελέσεις στο Γουδί:
"Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πέραν των διαφωνιών μας με τον Φαήλο, είναι άνθρωπος που σέβομαι, δεν τα βρήκε έτοιμα, δεν έχει μάθει να μασάει τα λόγια του, είναι γενναίος και έντιμος, όμως δυστυχώς στην φάλαγγα χρειάζεται πειθαρχία και στην αρχαία Ρώμη αν κάποιος στρατιώτης, από γενναιότητα προχωρούσε πρώτος μπροστά μή ακολουθώντας τις εντολές, ακόμη και αν εξ'αιτίας του κερδιζόταν η μάχη, πάλι τον εκτελούσαν!"
Θα γίνουν λοιπόν εκτελέσεις. Αλλά ο γενναίος Φαήλος θα έπρεπε να περιμένει, να γίνουν την κατάλληλη στιγμή.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου