Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Τα «φαντάσματα» της Βουλγαρίας

Ελληνικές εταιρείες με υποκαταστήματα στη Βουλγαρία είναι μόλις 33.

boulgaria-synora.jpg

       του Βασίλη Γεώργα
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Φούσκα αποδεικνύεται το φαινόμενο της «μετανάστευσης» χιλιάδων ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες προς αναζήτηση φιλικότερου επενδυτικού και φορολογικού περιβάλλοντος.
Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία, κυρίως τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, είναι εταιρείες «σφραγίδες» και σκέτοι ΑΦΜ που δεν έχουν καμία ουσιαστική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Βουλγαρία που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και διαβιβάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή στη Βουλή, από τις συνολικά 13.000 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της γειτονικής χώρας, οι 11.000 (84%) δεν απασχολούν ούτε έναν εργαζόμενο και οι 8.000 (45%) δεν έχουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
Από τα ίδια στοιχεία πάντως προκύπτει έκρηξη στη «δημιουργία» εταιρειών στη Βουλγαρία μέσα στο 2015, με 2.000 νέες εγγραφές πέρυσι, από τις οποίες, όμως, καμία δεν εμφανίζει απασχολούμενο προσωπικό ή δεν μετέφερε παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα από την Ελλάδα.
Από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στην Ελλάδα προκύπτει επίσης ότι ελληνικές εταιρείες με υποκαταστήματα στη Βουλγαρία είναι μόλις 33, ενώ άλλες 16 εταιρείες βουλγαρικών συμφερόντων έχουν ιδρύσει αντίστοιχα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.
Είναι κοινό μυστικό στην επιχειρηματική κοινότητα ότι ο μύθος για τη μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία στηρίζεται στις εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται για να αγοραστούν πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα, για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ εμπορικών εταιρειών, αλλά και για να μεταφέρονται χρήματα εταιρειών, μεγαλοαγροτών, κτηνοτρόφων και φυσικών προσώπων κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της γειτονικής χώρας.
Σε αρκετές περιπτώσεις όπου υπάρχει πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα, η μετεγκατάσταση αφορά εταιρείες εισαγωγών και μεταφορικών εταιρειών που δηλώνουν ως περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας την νταλίκα, ενώ το σπορ των τριγωνικών συναλλαγών ανθεί με επιχειρήσεις που ιδρύονται για να τιμολογούν τα προϊόντα τους στη Βουλγαρία και να τα εξάγουν στη συνέχεια στην Ελλάδα, πληρώνοντας για τα κέρδη τους φορολογικό συντελεστή 10% αντί 29%.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την τελευταία πενταετία των μνημονίων και ειδικά πέρυσι μετά τα capital controls γνωρίζει εκρηκτική άνθηση μια ολόκληρη παρα-βιομηχανία δημιουργίας εικονικών εταιρειών με τη συμμετοχή δικηγορικών γραφείων, λογιστών και συμβουλευτικών εταιρειών που πλασάρουν τη γειτονική χώρα ως ασφαλή επενδυτικό και φορολογικό προορισμό για τα κεφάλαια των Ελλήνων.
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με ιστοσελίδες που διαφημίζουν τη δημιουργία εικονικών εταιρειών με κόστος 150-200 ευρώ και αυθημερόν άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Είναι χαρακτηριστικό πως εκτιμήσεις ανεβάζουν σε πάνω από 60.000 τους τραπεζικούς λογαριασμούς που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα στη Βουλγαρία.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες της πραγματικής οικονομίας εγκαταλείπουν τη χώρα για να μεταφέρουν παραγωγικές εγκαταστάσεις ή άλλες δραστηριότητες εκτός Ελλάδας.
Την εντύπωση αυτή, ότι δηλαδή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας αποεπένδυση προς τη Βουλγαρία, καλλιεργούν συστηματικά τους τελευταίους μήνες όχι μόνο τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης και οι επιχειρηματικοί φορείς της γείτονος, αλλά και τα ελληνικά εμπορικά επιμελητήρια, όπως η ΕΣΕΕ, το ΕΒΕΑ, η ΓΣΕΒΕΕ κ.ά., στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν ότι η υπερφορολόγηση διώχνει εταιρείες από τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία ελληνικών εταιρειών σε άλλες χώρες της περιοχής, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή δείχνουν ότι στην Κύπρο δραστηριοποιούνται 101 ελληνικές εταιρείες μέσω υποκαταστημάτων και στη Ρουμανία άλλες 50.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου