Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Αλληλέγγυοι και πρόσφυγες: το αντίβαρο του κόσμου στην βαρβαρότητα


DSC00127.JPG

Οι δυο γιαγιάδες μου, όπως και 1.4 εκατομμύρια άλλες ψυχές ήταν προσφυγόπουλα από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Όσοι σώθηκαν από τους επεκτατικούς πολέμους των εθνικιστών, τις σφαγές των Κεμαλικών και την «προστασία» των αποικιοκρατών αιωνίων Ευρωπαίων «συμμάχων», έφτασαν στην Ελλάδα. Όχλοι από «γηγενείς» καλούσαν να πέσει «Φωτιά στους τουρκόσπορους πρόσφυγες». 
Αυτά δεν ακούγονταν μόνον από αμόρφωτους οπαδούς του Βασιλιά, αλλά και από τους αστούς της εποχής όπως ο εκδότης της γνωστής μας Καθημερινής, Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος ακόμα και το 1928, κάποια χρόνια πριν καλωσορίσει τους Γερμανούς Ναζί στην Αθήνα, χαρακτήριζε τους πρόσφυγες «προσφυγική αγέλη». Πάμπολλα τα θύματα εμπρησμών, δολοφονικών επιθέσεων και βιαιοπραγιών από τους «γηγενείς» κατοίκους της χώρας που φοβόταν πως «θα τους πάρουν τις δουλειές, θα τους μολύνουν με ασθένειες και θα τους αλλοιώσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα».

Τις δεκαετίες του 50 και του 60 δύο από τους θείους μου μετανάστευσαν στις ΗΠΑ· χωρίς χαρτιά. Σήμερα, κάποιοι άνθρωποι που ιεραρχούν την αξία της ανθρώπινης ζωής αναλόγως με το τι χαρτιά φέρει ο καθένας, θα τους χαρακτήριζαν «λαθρομετανάστες». Κρύβονταν και ζούσαν μέσα στα σκουπίδια για να αποφύγουν την απέλαση.

Τα ίδια βίωσαν πάλι εδώ στην Ελλάδα και οι ελληνικής καταγωγής πρόσφυγες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι Αλβανοί, οι Πολωνοί, οι Σέρβοι μετανάστες την δεκαετία του 1990. Τα ίδια περνούν τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες οικονομικοί μετανάστες (με ή χωρίς χαρτιά) στις χώρες όπου ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή. Πάντα υπήρχαν αυτοί που στο πρόσωπο των θυμάτων των αποικιοκρατών, στους αδύναμους κι ανυπεράσπιστους ανθρώπους έβλεπαν την απειλή ή την ευκαιρία για κέρδος· ταυτοχρόνως όμως υπήρχαν κι αυτοί που παρέμεναν άνθρωποι και δεν ξεχώριζαν τους άλλους με βάση το δέρμα τους ή τον τόπο καταγωγής τους. Έτσι και σήμερα παρά τους απάνθρωπους Ευρωπαίους και ντόπιους κυβερνώντες που καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, διεθνή νόμο και συνθήκη στέλνοντας ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία για να αναχαιτήσουν τα γυναικόπαιδα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βόμβες των ίδιων ΝΑΤΟικών κρατών, παρά τους επιτήδειους απατεώνες που πουλάνε εισιτήρια στους πρόσφυγες προς τις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν εκεί, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά θα κερδίσουν.

Σε δεκάδες σημεία σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες αλληλέγγυοι απ’όλον τον κόσμο υποδέχονται και βοηθούν όπως μπορούν εκατομμύρια κυνηγημένων ανθρώπων. Αυτοί είναι το αντίβαρο του κόσμου στην βαρβαρότητα.

Γι’αυτό, όποιος/α πάσχει από κατάθλιψη, άγχος ή αδημονία, όποιος/α αισθάνεται μοναξιά ή αλλοτρίωση, όποιος/α τον έχει απογοητεύσει το ανθρώπινο γένος, πιστεύει πως η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη, νομίζει πως η απληστία, η ιεραρχία, η δίψα για εξουσία και το συμφέρον είναι έμφυτα στον άνθρωπο, του/της προτείνω να έρθει έστω και για λίγες μαζί με τους αλληλέγγυους σε κάποιο σημείο υποδοχής προσφύγων·
έστω και για να περάσει λίγο χρόνο με παιδιά που παίζουν για πρώτη φορά χωρίς τον ήχο των βομβαρδισμών γύρω τους, έστω για να δώσει μια αγκαλιά,
έστω για να ταξινομήσει λίγα από τους τόνους εφοδίων που καταφθάνουν ασταμάτητα από χιλιάδες μέρη της Ελλάδας, έστω για να πει ένα καλωσόρισες και να ακούσει το ευχαριστώ σε μιαν άγνωστη γλώσσα, έστω για να θυμηθεί και πάλι τι θα πει άνθρωπος.
Σας εγγυώμαι την πιο όμορφη ψυχοθεραπεία και την πιο γλυκιά κούραση της ζωής σας.

sxoliastesxwrissynora.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου