Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Από τις Τρεις Χάριτες στους... Απαράδεκτους


Από τις Τρεις Χάριτες στους... Απαράδεκτους

Της Αγγέλας Νταρζάνου
Το Mega Channel ήταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που εξέπεμψε πρόγραμμα. Ήταν 3 το μεσημέρι της 20ής Νοεμβρίου 1989. Τα πρώτα βήματα ήταν δειλά. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλάμβανε πολλές ξένες σειρές, ελληνικές ταινίες, τηλεπαιχνίδια και μουσικές εκπομπές με βίντεο κλιπς, που μεσουρανούσαν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας 1980. Στο πρώτο δημοσιογραφικό τιμ στο "γυαλί" υπήρχαν η Λιάνα Κανέλλη, η Μαρία Χούκλη, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Αιμίλιος Λιάτσος, ο Νίκος Στραβελάκης, η Έλενα Κατρίτση κ.ά.
Πέντε μήνες πριν, τον Ιούνιο του 1989, το ΠΑΣΟΚ -το οποίο με διάφορα προσχήματα καθυστερούσε τη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής τηλεόρασης- είχε χάσει τις εκλογές με το αίτημα για «κάθαρση», δίνοντας τη σκυτάλη στη βραχύβια κυβέρνηση Τζαννετάκη, την οποία διαδέχθηκε στις 5 Νοεμβρίου η επίσης βραχύβια οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξ. Ζολώτα. Όμως ήταν η κυβέρνηση Τζαννετάκη αυτή που πέρασε τον σχετικό νόμο και έδωσε τις προσωρινές άδειες, διάρκειας επτά ετών, τον Ιούλιο του 1989.
Στο Mega μετείχαν τότε, με ισόποσα μερίδια 20%, οι πέντε εκδότες των εφημερίδων "Βήμα" και "Νέα" (Χρ. Λαμπράκης), "Έθνος" (Γ. Μπόμπολας), "Ελευθεροτυπία" (Χρ. Τεγόπουλος), "Καθημερινή" (Αρ. Αλαφούζος) και "Μεσημβρινή" (οικογένεια Βαρδινογιάννη).
Πρώτος αποχώρησε από το σχήμα ο Αρ. Αλαφούζος ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 -για να δημιουργήσει τον Σκάι- ενώ στη συνέχεια πούλησε τη συμμετοχή του και ο Χρ. Τεγόπουλος. Λίγες μέρες μετά την έναρξη εκπομπών από το Mega, ξεκίνησε εκπομπές ο ΑΝΤ-1, βασισμένος σε κεφάλαια του εφοπλιστή Μίνωα Κυριακού, αλλά και το "Κανάλι 29" των Κουρήδων, εκδοτών της "Αυριανής".
Τα στελέχη
Γενικός διευθυντής του Mega τοποθετήθηκε ο Κώστας Σκούρας και διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης, στη συνέχεια σύμβουλος στον ΑΝΤ-1 και μέλος του ΕΣΡ. Στη συνέχεια ανέλαβαν θέσεις ευθύνης ή τη διεύθυνση οι Γ. Λεβεντογιάννης, Ά. Στάγκος, Ν. Χατζηνικολάου, Χρ. Παναγιωτόπουλος, Ν. Στραβελάκης και σήμερα ο Μ. Καψής.
Τη διεύθυνση προγράμματος είχε ο Κ. Γιαννίκος, στη συνέχεια μέτοχος του Alter, του "Επενδυτή", της εκδοτικής Modern Times, της δισκογραφικής Legent και της Ελληνικής Θεαμάτων στον χώρο του θεάτρου. Ο Γιώργος Γαμπρίτσος, τεχνικός διευθυντής, σήμερα είναι ο επικεφαλής της Digea, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πέρασε από τον OTE TV και την ηγεσία της ΕΡΤ επί Γ. Παπανδρέου. Ο Αλέξης Σκαναβής, διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών τότε, στη συνέχεια πήρε την ίδια θέση στον "Πήγασο" και σήμερα είναι εκδότης του "Ελεύθερου Τύπου".
Τα γερά χαρτιά
Στα χρόνια που ακολούθησαν το κανάλι επένδυσε πολλά στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, πολύ λίγα όμως στον πολιτισμό, την επιμόρφωση και το παιδικό πρόγραμμα. Οι σειρές μυθοπλασίας, που μεταδίδονταν σε prime time, ήταν το δυνατό του χαρτί, μέσω του οποίου άρχισε να χτίζει βιβλιοθήκη, αλλά και να απορροφά υψηλά διαφημιστικά κονδύλια -επί σειρά ετών τα υψηλότερα μεταξύ όλων των καναλιών, λόγω της υψηλής τηλεθέασης που πετυχαίνει.
"Οι Τρεις Χάριτες", "Οι Απαράδεκτοι", η "Αναστασία", το "Λόγω Τιμής", αργότερα o υδραυλικός του "Λάβ Σόρρυ", οι "Δύο Ξένοι" και μέχρι σήμερα το "Παρά Πέντε", "Το Νησί" κ.ά., παραμένουν από τις δημοφιλέστερες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης. Ήδη ο μέσος χρόνος τηλεθέασης από 2.30' το 1990 ανέβηκε σε 4.20' το 2007.
Όμως το πρόγραμμα ενισχύθηκε σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου: με πρωινή ψυχαγωγική ζώνη magazino (Μικρούτσικος, Φώτης και Μαρία, Αρναούτογλου), τηλεπαιχνίδια ("Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος"), ακόμα και σαπουνόπερες το απόγευμα -ποιος ξεχνάει τη "Βέρα στο Δεξί";- καταφέρνοντας παράλληλα να μείνει μακριά από trush προγράμματα και "βαριά" ριάλιτι σόου, κάνοντας τη διαφορά σε επίπεδο ποιότητας απέναντι στους ανταγωνιστές του. Και αυτό όχι χωρίς κόστος, αφού συχνά έχανε την πρωτιά από τον ΑΝΤ-1, αιώνιο ανταγωνιστή.
Το "κύρος"
Έμφαση όμως δόθηκε και στην ενημέρωση. Τα δελτία ειδήσεων μεγάλωσαν σταδιακά σε διάρκεια, ενώ και τα πολιτικά τοκ σώου είχαν σημαντική απήχηση. Το Mega είχε καταφέρει να δημιουργήσει την εικόνα ενός καναλιού με "κύρος", ιδίως σε αντιπαράθεση με τον μεγάλο του ανταγωνιστή, τον ΑΝΤ-1, ο οποίος μόλις περί τα μέσα της δεκαετίας του 2000 κατόρθωσε να αποβάλει τη ρετσινιά του "δεξιού" καναλιού και να απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό.
Πολύ νωρίτερα, πάντως, ήδη από το 1993-94 είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα "τηλεπαράθυρα" ως νεωτερισμός, τότε, από τον Σκάι, στοιχείο που άφηνε το δελτίο στη δεύτερη θέση της τηλεθέασης τότε, κάτι καθόλου αποδεκτό από τους ισχυρούς μετόχους. Η τάση υιοθετήθηκε στη συνέχεια, απέδωσε τα αναμενόμενα και παραμένει μέχρι σήμερα "μοντέλο" ενημέρωσης του σταθμού. Η συρρίκνωση της ειδησεογραφίας σε 3-4 θέματα δεν ενόχλησε τους υπεύθυνους του σταθμού, αφού η ανταπόκριση από το κοινό ήταν εξαιρετική.
Μετά τη Λιάνα Κανέλλη, πρώτη παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου, τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Χατζηνικολάου και ακολούθησαν ο Αντώνης Λιάρος, η Μάρα Ζαχαρέα και μέχρι σήμερα η Όλγα Τρέμη. Στον ρόλο του σχολιαστή έχουν περάσει ουκ ολίγα ονόματα της δημοσιογραφίας: Παύλος Τσίμας, Αλέξης Παπαχελάς, Νίκος Κακαουνάκης, Στρατής Λιαρέλης, Μανώλης Καψής, Άννα Παναγιωταρέα κ.ά.
Η εποχή της φούσκας
Το 1994 το Mega μπαίνει στο χρηματιστήριο (τιμή μετοχής 1.900 δρχ.) και αντλεί επιπλέον κεφάλαια, όπως και στη συνέχεια, μέσω νέων πακέτων προς θεσμικούς επενδυτές. Μέχρι το 1999 έχουν καταφέρει να στηριχθούν μπαίνοντας στο χρηματιστήριο και οι εταιρείες μέτοχοι του καναλιού, ο ΔΟΛ του Χρ. Λαμπράκη (σήμερα του Στ. Ψυχάρη), ο "Πήγασος" του Γ. Μπόμπολα, η "Ελευθεροτυπία" του Χρ. Τεγόπουλου.
Σε όλη τη δεκαετία του 2000 το κανάλι απολαμβάνει την καταξίωση για το ειδησεογραφικό του πρόγραμμα ("Με το κύρος του Mega") και υψηλή δημοφιλία για το ψυχαγωγικό του πρόγραμμα ("Όλοι Mega", "Megalicious", "Mega mou"). Παράλληλα, ως Mega Cosmos επεκτείνεται μέσω συμφωνιών στο εξωτερικό -ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία- με δορυφορικές συνδέσεις, ιδρύει το Mega Κύπρου, ως συνέχεια του εκκλησιαστικού "Λόγος", και επενδύει στη συνδρομητική πλατφόρμα της Multichoice.
Το χρήμα ρέει άφθονο. Κάποια μικροπροβλήματα που αντιμετώπισε με τις συνταγματικές διατάξεις για τα ασυμβίβαστα του "βασικού μετόχου" γύρω στο 2005 κατόρθωσε να τα ξεπεράσει δίνοντας έναν ωραίο και νικηφόρο αγώνα.
Η διπλή υποχώρηση
Τα προβλήματα του Mega ξεκινούν με την οικονομική κρίση. Ή, μάλλον, λίγο πριν, καθώς η διαφήμιση ήταν ο πρώτος τομέας της οικονομίας που επλήγη, όπως σε κάθε οικονομική κρίση. Τα προβλήματα είναι τόσο οικονομικά, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που προέρχεται από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, όσο και "εικόνας" λόγω της ανυποληψίας και της διάρρηξης του δεσμού εμπιστοσύνης που είχε χτίσει στην κοινωνία το προηγούμενο διάστημα.
Το κανάλι, ταυτιζόμενο με την εγχώρια ελίτ, στήριξε τις μνημονιακές πολιτικές με απροκάλυπτο τρόπο, επιχειρώντας να υποδαυλίσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να χειραγωγήσει την κοινωνική συνείδηση και να εκμηδενίσει τις συλλογικές αντιστάσεις. Το μοτίβο της ενημέρωσης στηρίχθηκε στην υποκίνηση του φόβου, τη συλλογική ενοχοποίηση, τη συκοφάντηση κοινωνικών κατηγοριών, την αποσιώπηση σκανδάλων, τη διαστρέβλωση των κοινωνικών αγώνων, την προνομιακή προβολή των φορέων και των αντιλήψεων της μνημονιακής πολιτικής.
Η διαπίστωση παρέμβασης στην καλωδίωση παροχής ρεύματος της ΔΕΗ στον πομπό του Υμηττού και η καταγραφή μόλις του 20% της κατανάλωσης ρεύματος ήταν μια ατιμωτική πράξη. Άλλου είδους παρέμβαση, λίγα χρόνια πριν, ήταν η παραποίηση του βίντεο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου με την προσθήκη άσχετων ήχων, ενώ το αποκορύφωμα διάρρηξης κάθε σχέσης με την κοινωνία ήταν η παρουσίαση του δημοψηφίσματος το περασμένο καλοκαίρι.
Παράλληλα με τα θέματα αξιοπιστίας, το κανάλι ήδη από το 2008 εμφανίζει ζημιές, ένα ασήμαντο ποσό, 600.000 ευρώ, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα ανέβει σε 30 εκατ. ευρώ. Τελευταία θετική χρονιά ήταν το 2007, όταν τα κέρδη του εμφανίζονταν σε 38 εκατ. ευρώ.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή, οι μέτοχοί του σήμερα (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Ψυχάρης) αρνούνται να στηρίξουν την εταιρεία με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία του καναλιού και των 410 εργαζομένων. Εάν δεν πρόκειται για ένα μεταξύ τους power game, τη διαχείριση θα αναλάβουν οι δανείστριες τράπεζες (οφείλονται περί τα 120 εκατ. ευρώ) εφαρμόζοντας ένα «πρόγραμμα εξυγίανσης», δηλαδή περικοπών πάσης φύσεως, που θα έχει αποτέλεσμα το κανάλι να μην έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου