Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Πανευρωπαϊκή λύση τώρα!



Μια σαφής και πρακτικά υλοποιήσιμη πανευρωπαϊκή συμφωνία που να δεσμεύει όλους είναι αναγκαία τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση τα κλειστά σύνορα θα γίνουν καθεστώς, κοινά αποδεκτό από τους εταίρους και σε βάρος της Ελλάδας
editorial
Η ενωμένη Ευρώπη αυτές τις μέρες μοιάζει με πύργο της Βαβέλ.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.- Τουρκίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που όλο το προηγούμενο διάστημα γυρνούσε από χώρα σε χώρα για να βρεθεί κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό, με ένα tweet φανέρωσε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά για τα οποία, δήθεν, εργαζόταν.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός τον διέψευσε, αλλά περισσότερη σημασία έχει τι έκανε και τι κάνει η ευρωπαϊκή ηγεσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντί να προχωρήσει σε μια ξεκάθαρη καταδίκη των δηλώσεων του Ντόναλντ Τουσκ, αρκέστηκε μάλλον σε ανέξοδα ευχολόγια.
Μέσω του εκπροσώπου της δήλωσε ότι τα κράτη του βαλκανικού διαδρόμου πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους και ταυτόχρονα άνοιξε το παράθυρο στην πρακτική των ερμηνειών.
Η φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής -είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς- περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών αποτελεί διαπίστωση και όχι πρόθεση. Μόνο που κάποιες χώρες το πήραν και ως διαπίστωση και ως πρόθεση, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν κουνούπι να περάσει από τα σύνορά τους εγκλωβίζοντας τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα.
Μπορεί μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τουσκ η Ανγκελα Μέρκελ να έδειξε ότι αντιτίθεται και προκρίνει μια άλλη λύση στο θέμα από τον αποκλεισμό των συνόρων. Αλλά όπως έγραψε η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», το βέβαιο είναι ότι η Γερμανία θέλει αναμφισβήτητα να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο.
Το κλείσιμο των συνόρων είναι επομένως και για το Βερολίνο μια απτή και αποτελεσματική λύση. Η Γερμανία, ό,τι και να λέει, δεν μπορεί να αποποιηθεί τη λύση των κλειστών συνόρων, στον βαθμό που δεν προχωράει το σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και εφόσον δεν υπάρχει μια σαφής και εφαρμόσιμη συμφωνία με την Τουρκία.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η εκκρεμότητα του προσφυγικού πρέπει να πάψει να υπάρχει το ταχύτερο δυνατό. Μια σαφής και πρακτικά υλοποιήσιμη πανευρωπαϊκή συμφωνία που να δεσμεύει όλους είναι αναγκαία τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση τα κλειστά σύνορα θα γίνουν καθεστώς, κοινά αποδεκτό από τους εταίρους και σε βάρος της Ελλάδας.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου