Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ενα απαραίτητο «φακέλωμα»



Ένα τέτοιο «ταξικά μεροληπτικό» «φακέλωμα» είναι καλοδεχούμενο για τη χώρα 
του Δημήτρη Τρίμη
«Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί για την ταυτοποίηση όσων πολιτών πηγαίνουν στις τράπεζες για συναλλαγές χρησιμοποιώντας το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ», έγραφαν και γράφουν διαρκώς τα περισσότερα ΜΜΕ από τα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Το μέτρο όντως έχει δημιουργήσει ανησυχίες κυρίως σε όσους πολίτες (δεν θα είναι και αμέτρητοι) διαθέτουν πολλά 500άρικα και τα έχουν σε θυρίδες, στρώματα, ντουλάπια κ.λπ. Το συνολικό ποσό που έχει φύγει από τους καταθετικούς λογαριασμούς των ελληνικών τραπεζών και κρύβεται με τη μορφή χαρτονομισμάτων (και κυρίως 500άρικων) προσεγγίζει, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, τα 20 δισ. ευρώ.
Η επιστροφή επομένως αυτών των ρευστών χρημάτων στις τράπεζες -που αιμορραγούν συνεχώς από τα κόκκινα δάνεια και ψάχνουν να βρουν καταθέτες- καθίσταται μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία και τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος. Μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση) με λεφτά του ελληνικού δημοσίου άλλωστε, δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή. Δημιουργεί αδιέξοδο. Το λέει η κοινή λογική το λένε και οι «Θεσμοί» με την απειλή μάλιστα (που ανακυκλώνει και επιδεινώνει το πρόβλημα), σε επόμενη φάση τραπεζικής χρεοκοπίας, να «κουρευτούν» οι υφιστάμενες, εναπομείνασες καταθέσεις.
Κάπως έτσι συνέπεσε ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του κ. Ντράγκι για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος (που  κρύβεται πίσω από κάποιες κινήσεις ανταλλαγής χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας) με την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπιστούν τα λιμνάζοντα ρευστά κεφάλαια. Ο κ, Στουρνάρας, ως εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υποχρεώθηκε να εκδώσει σχετική εγκύκλιο η οποία αντιμετωπίστηκε από τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού (που προφανώς διαθέτουν και οι ίδιοι αρκετά πακέτα με 500άρικα) ως απαράδεκτο «φακέλωμα».
Η προπαγάνδα των νεοφιλελεύθερων «οικονομικών αναλυτών» και των ομόκεντρων πολιτικών κύκλων της, που έχουν συνηθίσει στην απόλυτη ασυδοσία της κίνησης των (αφορολόγητων) κεφαλαίων τους και εξυμνούν πάντοτε το «τραπεζικό απόρρητο» και... τη μυστικότητα της τσέπης τους, έφερε σε δύσκολη θέση τους εν Ελλάδι τραπεζίτες και τον ίδιο τον  κ. Στουρνάρα. Προσπάθησαν λοιπόν να πουν στο κοινό τους ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν υπάρχει «φακέλωμα» σε όσους έχουν ήδη νόμιμες τραπεζικές δοσοληψίες στις ελληνικές τράπεζες (τραπεζικούς λογαριασμούς με όλα τα δικαιολογητικά, ΑΦΜ κ.λ.π).
Και ότι η καταγραφή των στοιχείων του φέροντος στα γκισέ των τραπεζών τα 500άρικα, θα γίνεται δήθεν μόνο σε όσους δεν είναι ήδη πελάτες των ελληνικών τραπεζών.
Αλλά η εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος τους διαψεύδει, καθώς προβλέπει πως ακόμα και πελάτης να είναι ο κάτοχος των προς ανταλλαγή 500άρικων χαρτονομισμάτων, η συναλλαγή του αυτή θα καταγράφεται ξεχωριστά και θα διασταυρώνεται αρμοδίως.
Αν δεν είναι πελάτης πρέπει υποχρεωτικά να γίνει πελάτης της τράπεζα και να ανοίξει λογαριασμό με όλα του τα στοιχεία: «Τα πιστωτικά ιδρύματα (...) όταν προβαίνουν σε πράξεις ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ με χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας ή αποδοχής αυτών ως μετρητών για τη διενέργεια συναλλαγών καλούνται (...) να παρέχουν την υπηρεσία της ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ αποκλειστικά σε πελάτες τους και προκειμένου περί φυσικών προσώπων σε δικαιούχους καταθετικού λογαριασμού στο πιστωτικό ίδρυμα, υφισταμένου ή ανοιχθησομένου, τηρουμένων των ισχυουσών διατάξεων για τον περιορισμό της ανάληψης μετρητών και της μεταφοράς κεφαλαίων. (...) Μέσω κατάλληλων διαδικασιών και μέτρων που λαμβάνουν, να καταγράφουν και να καταχωρούν μηχανογραφικά κάθε πράξη ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ με άλλα μικρότερης αξίας. Να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανά πελάτη-φυσικό πρόσωπο μηχανογραφικά και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της εν λόγω ονομαστικής αξίας καθώς και με τις λοιπές συναλλαγές του».
Η έγκυρη και συστηματική καταγραφή του πλούτου όλων μας και η διαφάνεια των συναλλαγών, όσο κι αν φωνάζουν τα παπαγαλάκια του παλιού συστήματος (ότι δήθεν «με την καταγραφή όσων αλλάζουν 500άρικα δεν θα επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες και θα δημιουργηθεί μια νέα μαύρη αγορά» - «Πρώτο Θέμα», 27/3), είναι ο μόνος τρόπος να χτυπηθεί η απερίγραπτη φοροκλοπή και η εκτεταμένη διαφθορά.
Από αυτή την άποψη, ένα τέτοιο «ταξικά μεροληπτικό» «φακέλωμα» είναι καλοδεχούμενο για τη χώρα και την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου