Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ο τρελός του χωριού



Για κάποιο λόγο ο Κοντονής παρουσιάζεται ως ένας εμμονικός υφυπουργός που κάνει τα πάντα για το ποδοσφαιρικό Grexit, παρεμβαίνοντας στο καθαγιασμένο αυτοδιοίκητο. Ο Κο – Ντο – Νη (όπως γράφει η Goal) για την πλειοψηφία του αθλητικού Τύπου αποτελεί τον τρελό του χωριού, φέρνοντας την απόλυτη καταστροφή και απαξίωση του ποδοσφαιρικού προϊόντος.
Του Άγγελου Προβολισιάνου
Πρώτο ερώτημα: Για ποιο προϊόν μιλάμε; Το θέαμα τραγικό και τα γήπεδα άδεια, ενώ κι όταν αυτά γεμίζουν το επικρατέστερο σενάριο είναι ο αγώνας να διακοπεί λόγω επεισοδίων. Ασχέτως, βέβαια, αν εδώ και χρόνια έχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις οπαδών. Τα πάθη και οι συνέπειες του στοιχηματισμού γνωστές, όπως και τα σκάνδαλα. Εξίσου γνωστό ότι διωκόμενοι για κακουργήματα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτής της καρικατούρας και δεν διστάζουν να αυτοαποκαλούνται πρόεδροι και ευεργέτες του ποδοσφαιρικού στερεώματος. Τα προβλήματα βέβαια ξεκινούν από τις ακαδημίες και τα τμήματα υποδομής, καταλήγοντας στη Super League. Κι όταν μαζεύονται να τα συζητήσουν, ο καλύτερος χαρακτηρισμός που ακούγεται είναι «υπάλληλος» και ο χειρότερος «Φιλιππινέζα».
Αλήθεια, γιατί κανένας δεν γράφει μια αράδα για την απροκάλυπτη και διαρκή κάλυψη της ΕΠΟ σε υπόδικους και διωκόμενους; Πώς γίνεται τα καθ’ ύλην αρμόδια Μέσα να μην μοιράζουν -τουλάχιστον- τις ευθύνες για τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η ρήξη; Γιατί από κανέναν δεν ακούστηκε ότι με τις «πρωτοβουλίες» της, η ίδια η ΕΠΟ βγάζει τα μάτια της; Και εν ολίγοις, υπάρχει κάποιος που να θεωρεί πως δεν πρέπει να επέλθει κάθαρση;
Μετά και το αδιέξοδο στη συνάντηση Κοντονή με την ΕΠΟ μαζί με τους συνομοσπονδιακούς της «μπράβους», FIFA και UEFA, ακολούθησαν δημοσιεύματα για το τι θα γίνει σε περίπτωση Grexit. Σε ένα μάλιστα σημειωνόταν πως εφόσον δεν θα υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής συλλόγων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε το πρωτάθλημα θα γίνεται μόνο για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής και για το ποιοι θα υποβιβαστούν. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, όντως το μόνο ενδιαφέρον που υπάρχει είναι το ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν και ποια μικρομεσαία θα καταφέρει να μπει στα play-off, αφού συμπωματικά τον πρωταθλητή τον γνωρίζουμε από το Φλεβάρη.
Άλλος συνάδελφος αναρωτιόταν γιατί ο Κοντονής δεν κεφαλαιοποιεί τις παραδοχές των FIFA και UEFA για τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, αναγνωρίζοντάς του παράλληλα το δικαίωμα να επιβάλλει παύση όλων των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Έτσι, με αυτό το σκεπτικό ο υφυπουργός θα έπρεπε να ελιχθεί διπλωματικά, παίρνοντας πίσω την απόφαση για το λουκέτο στο Κύπελλο. Δηλαδή, εφόσον οι FIFA και UEFA ανακάλυψαν την… πυρίτιδα, ο υφυπουργός θα έπρεπε να πάρει πίσω την απόφαση για τη ματαίωση του θεσμού, με την ΕΠΟ να διατηρεί το καθεστώς ασυλίας που έχει δημιουργήσει για όλους τους υπόδικους, παράγοντες και μη.
Το πιο παράδοξο είναι πως τα ίδια Μέσα κάθε φορά που επικρατεί χάος εντός και εκτός γηπέδων κάνουν λόγο για κρατική αναλγησία, πετώντας το μπαλάκι στην πολιτεία. Τώρα, όμως, που ο υφυπουργός θέτει στο επίκεντρο την ασφάλεια, τηρώντας το γράμμα του νόμου για τις αποφάσεις του, πρέπει να παρουσιαστεί ως γραφικός γιατί καταστρέφει ένα «υγιές» οικοδόμημα. Αυτό το ωχαδερφικό σκεπτικό, που θέλει να βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, και όταν αυτό ξανά παρουσιάζεται να διαμαρτυρόμαστε για την ύπαρξή του, σίγουρα χρήζει ιατρικής γνωμάτευσης.
Τα φαινόμενα όσο κι αν έχουν την ιδιότητα να απατούν, κάποιες φορές οδηγούν και σε ασφαλή συμπεράσματα. Η ΕΠΟ θέλει και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Και σίγουρα δεν έχει συνηθίσει να συνδιαλέγεται με «Κοντονήδες», αλλά με πολιτικούς που εύκολα έπαιρναν πίσω βαρύγδουπες δηλώσεις και αποφάσεις, όπως ο Ορφανός. Είναι προφανές ότι ο Κοντονής αν δεν δει εκτός ποδοσφαίρου όσων το όνομα εμπλέκεται σε σκάνδαλα του παρελθόντος, τόσο θα εμμένει σε αυτήν την απόφαση.
Το ζήτημα που προκύπτει και πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά ο Κοντονής είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, όταν και άμα το Grexit γίνει πράξη. Γιατί αν δεν έχει σχέδιο για τη διαχείριση της κατάστασης, τότε ναι, θα είναι ο τρελός του χωριού.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου