Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος και ο ΣΥΡΙΖΑ



Tvxs Ρεπορτάζ

Είναι απλώς το… σίκουελ μιας προσωπικής πολιτικής βεντέτας ή το επόμενο ταραχώδες κεφάλαιο μιας – βαριά ζαλισμένης – κεντροαριστεράς;
Το βέβαιο είναι ότι η μάχη Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου αναβιώνει, εγγράφει ήδη θερμό παρασκήνιο και βάζει υποθήκες για θερμές διεργασίες, κατ΄αρχάς, στο ΠΑΣΟΚ.
Αφετηρία αυτής της αναβίωσης αποτελεί η σαφής πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να επανενεργοποιηθεί, σε ρόλο ασαφή μεν ακόμη αλλά στον – απολύτως σαφή – χώρο εντός και πέριξ του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς.

Η «ατζέντα Παπανδρέου»

Είναι μια πρόθεση που κατέστησε απολύτως καθαρή με την απαντητική του επιστολή στη Φώφη Γεννηματά για το εγχείρημα ανασύνταξης και διεύρυνσης της κεντροαριστεράς κι είναι μια πρόθεση που θα γίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμη πιο έντονη μέσα στο επόμενο διάστημα με δημόσιες εμφανίσεις και κάποιες «ηχηρές» - όπως λένε συνομιλητές του – παρεμβάσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Η εν λόγω τακτική, δε, συνοδεύεται και από την, εξίσου καθαρή, «ατζέντα Παπανδρέου» για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς – μια ατζέντα, που περιλαμβάνει απαραιτήτως γέφυρες και διάλογο και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για μια ατζέντα που δεν αρέσει καθόλου στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως δεν του άρεσε καθόλου και η είδηση για το ραντεβού του Κώστα Λαλιώτη με τον Δημήτρη Ρέππα – τον θεωρούμενο και «υπαρχηγό» του Γιώργου Παπανδρέου και του εξωκοινοβουλευτικού ΚΗΔΙΣΟ -, ενώ πολύ περισσότερο, δεν του άρεσε και ηεπιστολή Σηφουνάκη προς την Φώφη Γεννηματά με την οποία ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και θεωρούμενος «παπανδρεϊκός» χρεώνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο εκλεκτικές σχέσεις με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.

Το μήνυμα Βενιζέλου στη Φώφη

Κατά τις πληροφορίες, η ανακοίνωση Λαλιώτη με την οποία διαψεύδει «μυστικές ζυμώσεις» και διεργασίες προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ βγήκε μετά από αίτημα της Φώφης Γεννηματά και κατ΄απαίτηση Βενιζέλου. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά σφόδρα ενοχλημένο από τις κινήσεις Παπανδρέου, για τον οποίον θεωρεί ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις προσπάθειες διεύρυνσης και ανασύνταξης της κεντροαριστεράς για να ανακτήσει προσωπικό πολιτικό ρόλο «μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα εισόδου στη Βουλή και μια αποτυχημένη προσπάθεια ακόμη και να κατέβει στις εκλογές», όπως υπενθυμίζουν δηκτικά «βενιζελικά» στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επανειλημμένα διαμηνύσει στην Φώφη Γεννηματά πως η όποια σκέψη για επιστροφή Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να συζητηθεί μόνον σε «ρόλο απλού στρατιώτη». Κι αυτό, υπό προϋποθέσεις.

Το «αυτονόητο» και ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου όμως, δεν συναντούν μόνον το… τείχος Βενιζέλου. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά δεν συζητά, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον,οποιοδήποτε εγχείρημα διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑεκτός εάν αυτό εντάσσεται στον στόχο της… οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ και στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις.
Ωστόσο, από το περιβάλλον Παπανδρέου επισημαίνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παραμένει σταθερός στις θέσεις που εξ αρχής είχε και να δηλώνει το «αυτονόητο» και «οφθαλμοφανές» - πωςο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να έχει σήμερα κεντρικό ρόλο και λόγο σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.
Σ’ αυτή την τακτική και σ’ αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθούν και οι επόμενες πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου. Ο οποίος δεν έχει κανέναν λόγο να μην υποδαυλίσει την αμηχανία και τα προβλήματα που προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ το «κεφάλαιο Βενιζέλου», στέλνοντας παράλληλα μηνύματα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ…
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου