Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Όταν ο Σταύρος Ψυχάρης συκοφαντούσε τον Αλέξανδρο Παναγούλη σαν «Όργανο φασιστικών κύκλων»(!!!)



Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκου
Ο Σταύρος Ψυχάρης διακρινόταν πάντα για το ευφάνταστο στιλ της γραφής του. Το απέδειξε πρόσφατα, αλλά το είχε επιβάλλει προ αμνημονεύτων χρόνων. 
Τότε που, τον Αύγουστο του 1968, ο νεαρός και φιλόδοξος συντάκτης του «Έθνους» παρουσίαζε στο ρεπορτάζ του τον τυραννοκτόνο Αλέξανδρο Παναγούλη σαν «Όργανο φασιστικών κύκλων»(!!!). Μάλιστα, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις 14 Αυγούστου 1968, κοσμούσε φωτογραφία του «πολιτικού συντάκτου κ. Στ. Ψυχάρη» δίπλα στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο ο οποίος έδιδε πρες-κόνφερανς μετά την εναντίον του απόπειρα από τον Παναγούλη 
Στο ρεπορτάζ του ο Σταύρος Ψυχάρης υιοθέτησε πλήρως τις συκοφαντίες του χουντικού Γενικού Διευθυντού Τύπου και Πληροφοριών Βύρωνα Σταματόπουλου πως δήθεν «Η ενέργεια υπεκινήθη εκ του εξωτερικού υπό φασιστικών και αντιδραστικών κύκλων, απεσταλμένος των οποίων υπήρξεν ο δράστης».
Εύλογα θα διερωτηθεί κάποιος μήπως το ρεπορτάζ ήταν επιβεβλημένο μέχρι κεραίας από τη χουντική Λογοκρισία. Όμως καμία εφημερίδα της εποχής δεν είχε ταυτόσημο ρεπορτάζ και καθεμία έβαζε την ιδιαίτερη «πινελιά» της εναντίον του ηρωικού Αλέξανδρου Παναγούλη. Άλλη πιο έξαλλά και άλλη πιο συγκρατημένα.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως «Τα Νέα» των ημερών είχαν τον τίτλο «Σύντομα θα αποκαλυφθούν και οι ηθικοί αυτουργοί». Τους οποίους όμως ο Ψυχάρης ήδη …γνώριζε: «Φασίστες». Ήταν επομένως επιλογή του ρεπόρτερ Ψυχάρη να υιοθετήσει τη συσχέτιση του «παρ΄ ολίγον δολοφόνου» Αλ. Παναγούλη με «φασιστικούς κύκλους». Επέλεξε μάλιστα να κοτσάρει τη φωτογραφία του δίπλα στον δικτάτορα, καμαρωτός-καμαρωτός. Επέλεξε να μεταφέρει αυτούσιες τις κατηγορίες του Βύρωνα Σταματόπουλου.
Τι εστί όμως «Βύρων Σταματόπουλος»; Κάτι πολύ κακό. Ας πούμε σαν τον «δικτάτορα των ΜΜΕ», Νίκο Παππά. Ίσως όχι εξίσου κακό, αλλά …περίπου.
Αυτό βέβαια δεν συγκράτησε τον Στ. Ψυχάρη από το να συγγενέψει με τον Βυρ. Σταματόπουλο με κουμπαριά κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Αλλά και δεν τον εμπόδισε να παρουσιαστεί μετά την πτώση της χούντας σαν …στυλοβάτης της Δημοκρατίας. Και τιμητής του δημόσιου βίου.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου