Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ρατσιστικό παραλήρημα



Η δημοσιογραφία μπορεί να υπηρετήσει το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, αλλά μπορεί να στραφεί και εναντίον του.
Της Κατερίνας Μενεγάτου
Ένα από τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την επικράτηση του δεύτερου ενδεχόμενου, είναι η υπόθεση με τον πρόσφυγα που-κατά μερίδα αρκετών ΜΜΕ- ήταν ο θύτης περιστατικού βιασμού στην Ειδομένη.
Παρουσιάστηκε από ΜΜΕ-χωρίς να έχει διασταυρωθεί η είδηση- ως ο υπαίτιος βιασμού 6 χρονου κοριτσιού από τη Συρία.
Λίγες ώρες αργότερα έρχεται η διάψευση της είδησης από τον πατέρα της 6 χρονης: «Η μικρή πήγε στην τουαλέτα, ένας άνδρας προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα και τότε του επιτέθηκαν δυο φίλοι μας». Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτά που δημοσιοποιήθηκαν περί βιασμού της μικρής ήταν ψέματα.
ΜΜΕ που παρουσίασαν ως δεδομένη την απόπειρα βιασμού της 6 χρονης, είχαν ως μοναδική πηγή τα λεγόμενα ενός φωτογράφου. Οι αστυνομικές αρχές από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι δεν υπήρξε καταγγελία από τους γονείς του παιδιού για το περιστατικό.
Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις στην ελληνική κοινωνία για τους εκδιωγμένους από τις πατρίδες τους πρόσφυγες, προκειμένου να προβληθεί, η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.
Όταν οι άνθρωποι ζουν στην εξαθλίωση, κάποια στιγμή θα προκύψουν περιστατικά βίας.
Όμως, αυτό απέχει πολύ από το να επιχειρούν ΜΜΕ με ακροδεξιά αντανακλαστικά να φορτώνουν στους πρόσφυγες τις άρρωστες συμπεριφορές που κανείς μπορεί να εντοπίσει στους πληθυσμούς όλων των χωρών. Πρόκειται για ρατσιστικές καθαρά νοοτροπίες που οι πολίτες πρέπει να ψυλλιάζονται από την ανάγνωση του τίτλου του θέματος, χωρίς να μπαίνουν καν στη διαδικασία να το διαβάζουν.
πηγη Unblock.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου