Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η Δύση μπροστά στη Λερναία Ύδρα, που η ίδια δημιούργησε



του Αλέξανδρου Ζέρβα
Είναι κυνικά ανατριχιαστικός ο τρόπος που έχουν επιλέξει οι ηγέτες της «πολιτισμένης» Δύσης να διαχειρίζονται την επαναλαμβανόμενη φρίκη που βλέπουμε γύρω μας, είτε αυτή λαμβάνει χώρα στα σύνορα των Ευρωπαϊκών κρατών είτε στην καρδιά των πρωτευουσών της Γηραιάς Ηπείρου. Κι η συγκεκριμένη διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσο μονότονα, που μοιάζει κάθε φορά νομοτελειακό πως πολύ σύντομα θα δούμε ξανά τέτοιες εικόνες.
Από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν μέχρι τις Βρυξέλλες
Τι είδαμε και τι ακούσαμε λοιπόν μετά το διπλό δολοφονικό χτύπημα στις Βρυξέλλες; Πάνω-κάτω ό,τι είδαμε κι ακούσαμε πριν από μόλις τέσσερις μήνες μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι: οι ευρωπαϊκές πόλειςμετατρέπονται η μια μετά την άλλη σε πόλεις-φαντάσματα, η τρομοϋστερία στα ΜΜΕ χτυπάει «κόκκινο», οι ηγεσίες δηλώνουν αποφασισμένες να πατάξουν την τρομοκρατία, ενώ η απανταχού ακροδεξιά ενισχύεται έτι περαιτέρω υποσχόμενη σταυροφορίες εναντίον των απανταχού ισλαμιστών. Κατά τ’ άλλα, βέβαια, ο ISIS συνεχίζει ουσιαστικά ανενόχλητος το έργο του.
Καλό είναι να θυμόμαστε πως ανάλογες εικόνες είχαμε δει πριν από δέκα χρόνια κατά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνο και, προφανώς, κατά την 11η Σεπτέμβρη. Μόνο που τότε δεν υπήρχε ο ISIS, αλλά ήταν η Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν (ένα ακόμη δημιούργημα της πολυσχιδούς αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής) που «στοίχειωνε» τον ύπνο του δυτικού κόσμου. Όταν  λοιπόν ο Μπάρακ Ομπάμα οργάνωνε και πετύχαινε πριν από τέσσερα χρόνια, μέσω ειδικής επιχείρησης, τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν,ισχυρίζονταν πως «είχε κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή». Δεν πέρασε και πολύς καιρός για να αποδειχτεί πόσο εσφαλμένη ήταν αυτή η εκτίμηση. Σύντομα τη σκυτάλη πήρε ο Τζιχάντι Τζον, για να ακολουθήσουν άλλοι χιλιάδες τυφλωμένοι από το μίσος του θρησκευτικού φονταμενταλισμού.
Το θανάσιμο παιχνίδι της αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή
Δυστυχώς για τις δυτικές κυβερνήσεις, αποδεικνύεται στην πράξη πως η Λερναία Ύδρα που εξέθρεψαν στις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι πια εκτός ελέγχου. Γιατί αν υπάρχει ένα βασικό στοιχείο που συνδέει τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, το Λονδίνο, το Παρίσι, μέχρι και τις Βρυξέλλες, αυτό έχει να κάνει με την ενορχηστρωμένη απόπειρα αποσταθεροποίησης στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη κι εσχάτως στη Συρία.
Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν πως εκεί που δυτικοί ηγέτες και μυστικές υπηρεσίες έσπερναν από κοινού επί δεκαετίες ανέμους, έχουμε φτάσει στο σημείο να θερίζουν τις θύελλες απλοί πολίτες στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη, τη Βηρυτό και την Κωνσταντινούπολη. Το ακόμη χειρότερο είναι πως δε διακρίνει κανείς ούτε ίχνος αυτοκριτικής από την πλευρά των δυτικών κυβερνήσεων. Αντιθέτως, οι περισσότεροι περιχαρακώνονται κλείνοντας τα σύνορα, δημιουργώντας στρατικοποιημένες περιοχές, κι όλα αυτά εν μέσω της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης των τελευταίων ετών. Άλλοι πάλι φλερτάρουν έντονα με την ιδέα νέων «εκστρατειών εναντίον των βαρβάρων» κατά το πρότυπο της αμερικάνικης εισβολής σε Ιράκ κι Αφγανιστάν. Άλλωστε, κάπως πρέπει να ζήσουν κι οι έμποροι όπλων, δε νομίζετε;
Ας μη γελιόμαστε πάντως, κανενός μεγαλοσχήμονα το αυτί δε φαίνεται να ίδρωσε πραγματικά ούτε αυτή τη φορά. Ούτε καν της πολιτικής ηγεσίας του Βελγίου, η οποία μέχρι πριν από δυο χρόνια έκανε τα «στραβά μάτια» όταν η τοπική κυβέρνηση της Βαλλονίας (κρατίδιο στο γαλλόφωνο Βέλγιο) ενέκρινε την παροχή όπλων στο  Ισλαμικό Κράτος. Ίσως πάλι να «βολεύει» πολύ παραπάνω να ισχυρίζονται κάποιοι πως το Ισλαμικό Κράτος έχει κηρύξει πόλεμο στην Ευρώπη (με όπλα τα οποία η ίδια του παρείχε) από το να αναζητούν τρόπους οριστικής ειρήνευσης στις πλέον εύφλεκτες περιοχές, όπως η Συρία.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου