Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Αντι-κομιλφό χαριτωμενιές και δεξιά «γαλλικά»



Τι να την κάνεις την αστική καθωσπρέπεια όταν δεν αποδίδει; Και πού να την βρεις αν δεν την διαθέτεις; Τι να την κάνεις την πολιτική ορθότητα όταν δεν βρίσκει κοινωνικό αντίκρισμα; Και πώς να κρυφτείς πίσω της όταν η γλώσσα προτρέχει της διανοίας.

του Απόστολου Λυκεσά
Η προεκλογική τακτική της ΝΔ, προσπαθεί vα εστιάσει στη «λαϊκή» ρητορική Μεϊμαράκη, η οποία στολίζει σήμερα με χαρακτηρισμούς τους πολιτικούς της αντιπάλους και την επόμενη τους παίρνει πίσω με ρυθμούς που δεν προλαβαίνουν να γράφουν και να ξαναγράφουν τα γραφεία Τύπου.
Η λογική απλή: αφού κάψαμε τον κόσμο με τις τραπεζικές κάρτες και το πλαστικό χρήμα, ας τα βαφτίσουμε μπακαλοτέφτερα. Μια τέτοια μεταστροφή σε φέρνει κοντύτερα στις μάζες δείχνει μια διάθεση να εγκαταλείψεις τα γραφεία από σκούρο μαόνι και να φανείς άξιος να φας τους αγκώνες σου πάνω σε έπιπλα από χυλό σουηδικής λεύκας πατικωμένο στην πρέσα. Αν αφήσεις και την εικόνα με κάποιο άγιο στο βάθος του πλάνου το ρετούς απογειώνει την κοινωνική σου προσαρμοστικότητα.
Κι έτσι έχει απλώσει ο αρχηγός της ΝΔ τη γλωσσοπλαστική του δεινότητα στα επίπεδα λεξικού της πιάτσας του Καπετανάκη, ένα σεμέν από χαριτωμενιές σιδερωμένο από τη μεγαθυμία για συνεργασία που φτάνει στο ύψιστο σημείο εκφραστικότητας όταν προσπαθεί να πείσει ότι η διάθεση για προσφορά φτάνει στο σημείο να δέχεται με χαρά, και φανερή ανακούφιση, να μοιραστεί την εξουσία επιτρέποντας στον μπολσεβίκο Τσίπρα να πρωθυπουργεύσει.
Ευρύκαρδοι οι νεοδημοκράτες που έσκιζαν τα σακάκια τους και ανέσυραν από τα συρτάρια τα διαβατήριά τους για να αλλάξουν χώρα, παίρνοντας μαζί πρώτη θέση και τα βιβλιάρια τραπέζης. Τώρα ο Άδωνις είναι έτοιμος να πάει σε πακιστανικό μπαρμπέρικο στην Ευριπίδου και να σαπουνίζει τα μάγουλά του δίπλα δίπλα με έναν Σιχ από το Μαντράς. Ύστερα θα πάει στο πρώτο κανάλι που θα βρει μπροστά του και θα ρίξει μια ανάλυση στα αραμαϊκά για τους λόγους που το κλίμα μας κάνει κακό σε Σύρους πρόσφυγες.
Ο κ. Μεϊμαράκης το ξεκαθάρισε όσο καλύτερα μπορούσε. «Εγώ δεν είμαι κομιλφό (comme il faut)... δεν έπαιξα ποτέ κάτι που δεν είμαι». Εξάλλου δεν υπήρχε χρόνος να εκπαιδευτεί σε άλλη γλώσσα, έχουν και 23% ΦΠΑ τα φροντιστήρια, τρέχουν και τα χρέη του κόμματος, δύσκολοι καιροί και για τους τραπεζίτες.
Μόνο που δεν καταλαβαίνουν όλα τα στελέχη της ΝΔ την «καθαρότητα» και τον «αντικομιλφό» αέρα που αποπνέει η γραμμή της ηγεσίας. Δεν είναι μαθημένοι σε τέτοια επιδεξιότητα. Κι έτσι έχουν βαλθεί φόρα παρτίδα να δείχνουν αυτό που πραγματικά είναι.
Οπότε ο κ. Πανοζάχος έστειλε κάτι μηνύματα στην ΕΡΤ3 πιο καθαρά από τις στάσεις του κάμα σούτρα που επικαλέστηκαν οι μεταλλωρύχοι της Ελντοράντο, και η κ. Βουλτέψη έλυσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας ότι το θέμα είναι τόσο απλό που δεν χρειάζεται νομοθετήματα, τα κανάλια θα πληρώνουν στην εταιρεία που έχει το ψηφιακό σήμα και η οποία  είναι δική τους εταιρεία. Τόσο προχωρημένη λύση δεν είχαν σκεφτεί ούτε οι καναλάρχες κι ήταν τόση η έκπληξή τους που δεν ήξεραν αν έπρεπε να χαρούν. Και ο κ. Κεφαλογιάννης έδειξε με τη σειρά του κι αυτός προθυμία να ενταχθεί σε αυτό το κλίμα στο οποίο οι νεοδημοκράτες σπάνε τα δεσμά της απόκρυψης του αληθινού τους εαυτού και μόνο που δεν άρπαξε τον Σκουρλέτη από το λαιμό όταν τόλμησε να έχει διαφορετική άποψη από αυτόν, ενώ ο κάμεραμάν στο στούντιο της ΕΡΤ έλαβε από πρώτο χέρι την υπενθύμιση «τι σημαίνει δεξιά».
Όπως θα έλεγαν και οι παλαιότεροι συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες πολιτικές οικογένειες ιδίως όταν μπερδεύουν τα αντικομιλφό προτάγματα του αρχηγού με τα «γαλλικά» του λιμανιού. Ακόμη κι αυτός ο Πάγκαλος μπερδεύτηκε..

alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου