Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Στην Καταλονία κέρδισε η νεοφιλελεύθερη, εθνικιστική δεξιά. Τόσο απλά!



του Στράτου Κερσανίδη
Διαβάζω από το πρωί διάφορα πανηγυρικά για τις εκλογές στην Καταλονία και τη νίκη του συνασπισμού των κομμάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της ισπανικής αυτής περιοχής. 
Το εντυπωσιακό είναι πως γράφονται από αριστερούς! Οι οποίοι αδιαφορούν για το γεγονός πως ο ηγέτης του συνασπισμού που κέρδισε τις εκλογές, ο Άρτουρ Μας, ο οποίος ηγείται του δεξιού κόματος CDC και εφάρμοσε πολιτικές σκληρής λιτότητας καθώς είναι φανατικός υπέρμαχος του νεοφιλελευθερισμού. Κάτι που δεν ισχύει για το αριστερό κόμμα CUP, το οποίο είναι υπέρ της ανεξαρτησίας αλλά με διαφορετικό εντελώς σκεπτικό από ό,τι ο Μας και το κόμμα του. Μάλιστα το CUP έχει πολλές φορές καταγγείλει το CDC για την οικονομική του πολιτική αλλά και για διαφθορά και ΄λεχει δηλώσει πως δεν πορόκειται να συνεργαστεί. Άρα η άθροιση των ποσοστών του με τη δεξιά σε ένα δήθεν πλειοφηφικό κίνημα δεν ισχύει. Είναι σα να προσθέτεις τα ποσοστά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με της Χρυσής Αυγής, κάτι που προφανώς είναι λάθος και γίνεται εκ του πονηρού. Οπότε το αποτέλεσμα των καταλανικών εκλογών δεν είναι για ιδιαίτερα πανηγύρια, ιδίως από αριστερούς,
Να προσθέσω δε πως το κόμμα του Μας έχασε σε ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και προκειμένου να κρατηθεί, μετέτρεψε εντέχνως τις εκογές σε δημοψήφισμα. Όμως για να μπει θέμα δημοψηφίσματος θα έπρεπε τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας να κερδίσου συνολικά πάνω από 50%, ώστε να μπορέσπουν να προκαλέσουν δημοψήφισμα. Άρα, "άνθρακες ο θησαυρός".
Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η πολιτική ενός κόμματος που τα επιχειρήματά του υπέρ της απόσχισης είναι ίδια με εκείνα της ιταλικής Λέγκας του Βορά (πλούσια επαρχία που ταϊζει τους φτωχούς) η οποία θεωρείται -και είναι- ένα επικίνδυνο ακροδεξιό μόρφωμα.
Καταλαβαίνω τη χαρά για την αποσταθεροποίηση της ΕΕ και της Ευρώπης αλλά νομίζω πως ως αριστεροί δεν μπορούμε να αδιαφορούμε από ποιους προέρχεται η αποσταθεροποίηση. Υπάρχει ο αριστερός αντιευρωπαϊσμός αλλά υπάρχει και ο ακροδεξιός, που, προφανώς δεν είναι το ίδιο.
Διάβασα κάπου πως το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία είναι "μαχαιριά στην καρδιά της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης". Αλήθεια, τον Μας και το δεξιό συνασπισμό τους ρωτήσε κανείς εάν συμφωνούν ή τους βαφτίζουμε "αντινεοφιλελεύθερους" επειδή έτσι μας βολεύει;
Τα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου έχουν περάσει. Ας μην κάνουμε αυθαίρετες αναγωγές στο χρόνο.
Στην Καταλονία κέρδισε η νεοφιλελεύθερη, εθνικιστική δεξιά. Τόσο απλά!

αλιευμένο από το fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου