Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Αφήστε τους να πετάξουν



της Σταυρούλας Πουλημένη
Μια ομάδα σουηδών επιχειρηματιών και ανθρωπιστικών οργανώσεων πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα συνεργατικό κίνημα με την ονομασία "Refugee air" διεκδικώντας να καταστήσουν ασφαλείς διαδρομές για τους πρόσφυγες που ταξιδεύουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Προσπαθούμε να έχουμε το πρώτο αεροπλάνο που θα φέρει τους πρόσφυγες πριν το πρώτο χιόνι πέσει πάνω στην Στοκχόλμη», λέει η Susanne Najafi, μέλος της πρωτοβουλίας στην σχετική ανακοίνωση τονίζοντας πως οι πρόσφυγες χωρίς VISA δεν μπορούν προς το παρόν να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο λόγω της ευρωπαϊκής οδηγίας περί της «ευθύνης των μεταφορέων», που καθιστά τους αερομεταφορείς οικονομικά υπεύθυνους για όλες τις δαπάνες που αφορούν τους επιβάτες στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί άσυλο στην χώρα προορισμού τους.
Αυτό για την πρωτοβουλία είναι παράλογο και οι εμπνευστές του δηλώνουν πως "Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να βλέπουμε τους άνθρωπους να πεθαίνουν".
Με την υποστήριξη τόσο από ιδιώτες και χορηγούς, η Refugee Air σκοπεύει είτε με τσάρτερ ή με συνεργασία υπάρχουσων αεροπορικών εταιρείών να επιτραπεί στους πρόσφυγες να ταξιδέψουν με ασφάλεια.
Για  τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας η αδυναμία των προσφύγων να ταξιδέψουν με αεροπλάνο τους οδηγεί απευθείας στα χέρια των διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους βγάζοντας παράλληλα τεράστια κέρδη.
Είναι τεράστια η υποκρισία της Ευρώπης στο ζήτημα αυτό αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε πρόσφυγας πληρώνει περισσότερα από 1200 δολάρια για να περάσει το Αιγαίο με κίνδυνο να χάσει την ζωή του, να περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, να περάσει την ταλαιπωρία των κλειστών συνόρων σε χώρες όπως η Ουγγαρία, την βία των αστυνομικών αρχών, την ώρα που οι ευρωπαίοι πολίτες ταξιδεύουν με πολύ λιγότερα χρήματα σε όποια χώρα επιθυμούν. Γιατί όχι οι πρόσφυγες;
Σύμφωνα με το σουηδικό νόμο περί αλλοδαπών (2005: 716), που βασίζεται στη νομοθεσία της ΕΕ, η βοήθεια σε έναν αλλοδαπό να εισέλθει σε ένα κράτος μέλος του Σένγκεν χωρίς τη σχετική άδεια τιμωρείται βάσει της νομοθεσίας, για παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Επιπλέον, ο σχεδιασμός ή η οργάνωση της εμπορίας ανθρώπων τιμωρείται σύμφωνα με τον ίδιο νόμο.
Ωστόσο, είναι σαφές από τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ότι τα μέτρα που περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς την προκατάληψη της προστασίας που παρέχεται στους πρόσφυγες και στους αιτούντες άσυλο.
Κανείς δεν πρέπει να διακινδυνεύει τη ζωή του ή να την παραδίδει στα χέρια διακινητών
Στην Σουηδία εδώ και κάποιο διάστημα γίνεται η προσπάθεια να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια ενω παράλληλα ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση για να επιτρέψει τις αερομεταφορές προσφύγων. H Refugee Air τονίζει οτι δεν συνιστά παράνομη πράξη -σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ -να παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες εφόσον αυτή δεν διαπερνά το σημείο του ελέγχου. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Refugee Air κάποιος δεν έχει πραγματικά εισέλθει στην Σουηδία αν δεν έχει διασχίσει τον έλεγχο των συνόρων. Κατά συνέπεια οι αιτούντες άσυλο μπορεί να ζητήσουν άσυλο με εξουσιοδοτημένο προσωπικό στον συνοριακό έλεγχο στους αερολιμένες αμέσως μετά την αφιξη τους και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως τα άτομα που έχουν βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα αλλά όχι πέρα από αυτό το σημείο δεν παραβιάζουν την απαγόρευση της εμπορίας ανθρώπων.
«Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι μια βιώσιμη επιλογή για τους πρόσφυγες. Κανείς δεν πρέπει να διακινδυνεύει τη ζωή του και να παραδίδει την μοίρα του στα χέρια την πίστη τους στα χέρια των διακινητών» τονίζει η Claes Goransson εκπρόσωπος τύπου της Regugee Air μιλώντας στο alterthess
“Συνεργαζόμαστε με πολλές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την ίδια υπόθεση. Στο τέλος είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα και χρειάζεται το δείξουμε αυτό σε περιόδους κρίσης”.
Όσον αφορά την χρηματοδότηση της προσπάθειας αυτής, σύμφωνα με την Goransson γίνεται στην βάση εθελοντικής εργασίας.
Στην ερώτηση γιατί να υπάρχει το παράδοξο η Σένγκεν να έχει καταργηθεί έστω και προσωρινά σε ξηρά και θάλλασα αλλά όχι στον αέρα η εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας απαντά:
“Η άποψή μας είναι ότι η τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ μαζί με την Σύμβαση της Γενεύης επιτρέπει τους Πρόσφυγες να πετάξουν. Αυτό που χρειάζεται είναι αεροπορικές εταιρείες που θα ενεργούν σύμφωνα με το νόμο.
“Ελπίζουμε ότι τα αεροπορικά ταξίδια θα θεωρούνται στο μέλλον η καλύτερη επιλογή. Όχι μόνο γιατί είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τους πρόσφυγες και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μετακίνησης αλλά και γιατί βοηθά και τη χώρα υποδοχής να έχει καλύτερο έλεγχο των ανθρώπων που εισέρχονται τα σύνορα της και να έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτούς. Τέλος, το αεροπορικό ταξίδι επιτρέπει τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες ανάγκες - γυναίκες, παιδιά και οικογένειες να ξεφύγουν” σημειώνει.
Αίτημα από τις σουηδικές αεροπορικές εταιρείες να μπορούν να μεταφέρουν πρόσφυγες
Τέλος να αναφερθεί πως για το ζήτημα έχουν παρέμβει και οι σουηδικές αεροπορικές εταιρείες ζητώντας την εξαίρεση από την κυβέρνηση να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να πετάξουν. Συγκεκριμένα ο Ιαν-Olov Bergling, επικεφαλής της Swedish Aviation Industry Group, είχε δηλώσει στη Σουηδική Ραδιοφωνία πως η οδηγία της ΕΕ περί ευθύνης μεταφορέων καθιστά τις αεροπορικές εταιρείες υπεύθυνες για όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με τους επιβάτες που μπορεί τελικά να μην τους χορηγηθεί άσυλο στον προορισμό τους σε χώρες της Ε.Ε. «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή", τόνισε προσθέτοντας, "Το έχουμε συζητήσει αυτό και πιστεύω ότι είναι σκόπιμο να προτείνουμε την προσωρινή εξαίρεση της από την κυβέρνηση. "
Η σουηδική αεροπορική βιομηχανία είχε έρθει σε αντίθεση με την οδηγία αυτή από τότε που καθιερώθηκε, και τώρα αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa και η SAS επιθυμούν να είναι σε θέση μεταφέρουν πρόσφυγες, χωρίς τον κίνδυνο να λάβουν πρόστιμο. Η εξαίρεση που θέλουν να εφαρμόσουν, είναι για παράδειγμα, για χώρες γειτονικές προς την Συρία .
Για τον υπουργό Δικαιοσύνης Morgan Johansson σύμφωνα με δηλώσεις του στην Σουηδική Ραδιοφωνία είναι δικαιικά αδύνατο για μια χώρα να αναστείλει προσωρινά την οδηγία αυτή , δεδομένου ότι είναι μια οδηγία της ΕΕ.
Αντ 'αυτού, προτείνει την ανάπτυξη του υπάρχοντος συστήματος ποσοσώσεων για τους πρόσφυγες, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ύπατης Αρμοστείας.

alterthess


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου