Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Κέρκυρα: Στη Βουλή ο Κώστας Παυλίδης, με καραμπόλες λόγω... Λευκάδας


DSC 0583

Πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε τις δύο έδρες της Κέρκυρας, πως ο Γκίκας έχασε την έδρα, τι έκαναν τα υπόλοιπα κόμματα, πως και γιατί!

Με μαύρα χρώματα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) βάφτηκε η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στην Κέρκυρα, αφού το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής κατόρθωσε και κατέκτησε την τρίτη έδρα του νομού, πετυχαίνοντας για πρώτη φορά καλύτερη επίδοση από την πανελλαδική του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε και τις δύο έδρες, έστω και με καραμπόλα, αφού «έκλεψε» την έδρα της Νέας Δημοκρατίας με το Στέφανο Γκίκα να μην δικαιώνεται για την απόφασή του να αλλάξει ύφος σε σχέση με το έως και προ μερικών μηνών παρελθόν πολιτικής και επικοινωνιακής συμπεριφοράς. Αντί να μετακινηθεί η επικοινωνιακή τακτική της (υπό τον Κ. Σπίνουλα) οργάνωσης Κέρκυρας της Ν.Δ. προς τους πιο ήπιους και συναινετικούς τόνους του Στ. Γκίκα, μετακινήθηκε αυτή του (πρώην, πλέον) βουλευτή και αυτό δεν του βγήκε σε καλό.
Φέρνοντας ένα από τα χειρότερα πανελλαδικά αποτελέσματα, η Ν.Δ. έχασε την έδρα που κατέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγοντας τον πρώην αντιδήμαρχο βορρά Κώστα Παυλίδη στη θέση του βουλευτή.
Η έδρα πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της απώλειας της έδρας της Λευκάδας από τη Ν.Δ. και των πανελλαδικών αποτελεσμάτων, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είχε πάρει περισσότερες έδρες από αυτές που της επέτρεπε το ποσοστό της και, έτσι, έπρεπε να χάσει μία σε περιφέρεια που είχε χαμηλό ποσοστό!
Οι τρεις βουλευτές
Έτσι, η κοινοβουλευτική δύναμη της Κέρκυρας απαρτίζεται πλέον από τη Φωτεινή Βάκη και τον Κώστα Παυλίδη για το ΣΥΡΙΖΑ και το Γ. Αϊβατίδη από τη Χρυσή Αυγή...
Γκίκας και Σαμοΐλης αποχαιρετούν το κοινοβούλιο και, αν ο δεύτερος το έκανε συνειδητά με την επιλογή της ΛΑΕ και με δεδομένο τον κίνδυνο να μην καταφέρει να επανεκλεγεί, ο πρώτος μάλλον δεν περίμενε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο...
ΣΥΡΙΖΑ: Με καραμπόλες, χτυπούσε ακόμα και τις τρεις έδρες!
Στο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι σαφώς ικανοποιημένοι αφού αφενός κατόρθωσαν να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του 2015, αν συνυπολογιστεί ότι η Αριστερή Πλατφόρμα (που μεταπήδησε στη Λαϊκή Ενότητα) διέθετε πάντα μία από τις ισχυρότερες ανά την Ελλάδα ομάδες της, αφετέρου έφερε το 7ο καλύτερο πανελλαδικά ποσοστό της χθες.
Προφανώς η απώλεια της έδρας στη Λευκάδα, δεν στενοχωρεί τόσο τα εν Κέρκυρα στελέχη αφού αυτό προσέφερε τη δεύτερη έδρα στην Κέρκυρα, έστω και με «καραμπόλα».
Πάντως, η έδρα αυτή ήταν της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ουσιαστικά την τρίτη έδρα του νομού την έχασε για λίγες δεκάδες ψήφους σε μία μάχη στήθος με στήθος με το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής...
Από την άλλη πλευρά, οι απώλειες σε επίπεδο ποσοστών (πήρε χθες 40,68% σε σχέση με το 44,92% του Ιανουαρίου) ήταν σημαντικές και ξεπερνούν το 4%, είναι όμως μικρότερες από το ποσοστό που κατέκτησε η Λαϊκή Ενότητα στη χθεσινή αναμέτρηση.
Για αρκετή ώρα «έπαιξε» και το σενάριο αντίστοιχη καραμπόλα να συμβεί και όσον αφορά και την έδρα της Χρυσής Αυγής, με ακραίο αποτέλεσμα να «χτυπά» και τις τρεις έδρες, ωστόσο, μέχρι τουλάχιστον στις 4 το πρωί όταν γράφτηκε το κομμάτι αυτό, τα πανελλαδικά αποτελέσματα δεν οδηγούσαν σε αυτό το ενδεχόμενο.
Πέμπτη από το... τέλος η Κέρκυρα για τη ΝΔ!
Στην Κέρκυρα, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε το 5ο χειρότερό της ποσοστό πανελλαδικά με 22,4%, οριακά πάνω από το νομό Ροδόπης που έφερε 22,28% και, σίγουρα, πολύ κάτω από το πανελλαδικό 28,03%.
Μάλιστα, παρά την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Ποταμιού, δεν κατόρθωσε να αλιεύσει από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 παρά ένα «πενιχρό» 0,51%.
Άλλωστε, σε απόλυτο αριθμό ψήφων έχασε σχεδόν 2.000 ψηφοφόρους αφού με καταμετρημένα τα 224 από τα 227 εκλογικά τμήματα έλαβε 11.682 ψήφους σε σχέση με τους 13.509 τον περασμένο Γενάρη (σε όλα τα εκλογικά τμήματα, 3 παραπάνω από τη μέχρι τώρα καταγραφή).
Η μετάκληση δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα...
Βελτιωμένα είναι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ / Δημοκρατική Συμπαράταξη σε σχέση με αθροισμένα τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ του Ιανουαρίου.
Τότε, το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 3,89% και η ΔΗΜΑΡ 0,42%.
Ωστόσο, τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σύγκριση με το άθροισμα των επιδόσεων ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ τον Ιανουάριο (που είχε πάρει 2.35%) δεν θα πρέπει να θεωρεί επιτυχία το τωρινό 5,65% (τα τρία αυτά κόμματα είχαν αθροιστικά πάρει το «διαβολικό» 6,66% ενώ στις χθεσινές εκλογές, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είτε προσχώρησαν είτε παρείχαν στήριξη τα περισσότερα εν Κέρκυρα στελέχη του κόμματος Παπανδρέου).
Η επιχείρηση επανάληψης μετάκλησης γνωστού κερκυραϊκής καταγωγής προσώπου για να «σώσει» την οργάνωση (το 2004 την Άντζελα και το 2015 τη Συλβάνα Ράπτη) δεν είχε ευτυχή κατάληξη, αφού οι τοπικές επιδόσεις κινήθηκαν σε ρηχά νερά, σχεδόν ακριβώς στο πανελλαδικό ποσοστό (5,6%).
Αν πήγαινε και πανελλαδικά η ΛΑΕ όπως στην Κέρκυρα...
Το χρέος τους οι εν Κέρκυρα της Λαϊκής Ενότητας το έκαναν και με το παραπάνω. Έφεραν στο νησί ένα 4,93%, την ώρα που πανελλαδικά το κόμμα Λαφαζάνη έμεινε στα μισά του δρόμου και έξω από τη Βουλή (2,87%).
Ο Στέφανος Σαμοΐλης δεν θυσίασε τις προσωπικές του απόψεις για χάριν της έδρας, αποφασίζοντας να ηγηθεί του τοπικού προεκλογικού αγώνα της ΛΑΕ γνωρίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να μην επανεκλεγεί βουλευτής.
Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του κόμματος τοπικά, δήλωναν χθες το βράδυ ότι έπεσαν εντελώς έξω στις εκτιμήσεις τους για άνετη είσοδο στη Βουλή και διψήφιο νούμερο στα ποσοστά της Κέρκυρας.
Σε ρηχά νερά το Ποτάμι
Το Ποτάμι κινήθηκε χαμηλότερα από το (ούτως ή άλλως) πολύ χαμηλό πανελλαδικό αποτέλεσμα, δείχνοντας ότι η τοπική οργάνωση δεν έχει κατορθώσει να διεισδύσει την τοπική κοινωνία. Έφερε στην Κέρκυρα ποσοστό 2,98%, με 4,12% πανελλαδικά και 4,84 στην Κέρκυρα τον περασμένο Ιανουάριο.
Ίσως η ταυτόχρονη παρουσία του Γιώργου Γραμματικάκη και της Αντιγόνης Λυμπεράκη στην προεκλογική του συγκέντρωση στην Κέρκυρα, να μπέρδεψε τους ψηφοφόρους: από τη μία, ο κεντροαριστερός Γιώργος Γραμματικάκης που οραματίζεται μία πανευρωπαϊκή στροφή από την άκρατο νεοφιλελευθερισμό προς πιο προοδευτικά, από την άλλη η Αντιγόνη Λυμπεράκη με (νεο)φιλελεύθερες απόψεις που ταιριάζουν περισσότερο στη Νέα Δημοκρατία παρά στο νέο...
Δεν χαμογελούν στο ΚΚΕ
Το ΚΚΕ τα πήγε καλύτερα από το Γενάρη. Αύξησε τα ποσοστά του αλλά οριακά, και αυτό δεν ήταν αρκετό αφού κινήθηκε κάτω από τις (θεωρητικές) προσδοκίες ακόμα για κατάκτηση της τρίτης θέσης και της έδρας.
Στα μείον της απόδοσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως η Λαϊκή Ενότητα δεν πέτυχε να πείσει στο εύρος του θεωρητικού δυναμικού της πάλαι ποτέ Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ δεν κατόρθωσε να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια για τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ.
Έφερε 7,1% σε σύγκριση με το 6,94% και έχει 500 λιγότερους ψήφους (αν και υπολείπονται στη φετινή καταμέτρηση τρία εκλογικά τμήματα που, φευ, δεν καλύπτουν τη διαφορά...). Κινήθηκε, πάντως, πάνω από το πανελλαδικό αποτέλεσμα του 5,58%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, τα στελέχη του δεν προσήλθαν στο κτίριο της Νομαρχίας για τις καθιερωμένες δηλώσεις (τουλάχιστον μέχρι το black out στις 12:15 τη νύκτα).
ΑΝΕΛ: Μείωση αλλά, πάνω από το ψυχολογικό όριο!
Στους Ανεξάρτητους Έλληνες, η πτώση των ποσοστών κινήθηκε αντίστοιχα με την πανελλαδική πορεία. Έφεραν 3,17% σε σχέση με το 5,55% του Γενάρη, ωστόσο, ακόμα και τοπικά κινήθηκαν πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 3% και κοντά στο πανελλαδικό 3,68%.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρά τη διάσπαση, αύξησε ποσοστά
Όσο για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά την προσχώρηση στελεχών της στη Λαϊκή Ενότητα, εν τούτοις αύξησε τα ποσοστά της κατεβάζοντας ψηφοδέλτιο στην Κέρκυρα με ποσοστό 0.86% σε σχέση με το 0,62% του Ιανουαρίου.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου