Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Άλλος για πρόεδρος της ΝΔ;



«Μαλλιά κουβάρια» έχουν γίνει στη ΝΔ για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, καθώς τα εσωτερικά στρατόπεδα συγκρούονται και οι παρασκηνιακές επαφές των υποψηφίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων υποστηρικτών στην κούρσα της διαδοχής που θα ολοκληρωθεί με το συνέδριο του Νοεμβρίου.
Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος, μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από πολλά στελέχη κυρίως της καραμανλικής πτέρυγας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τις επόμενες ώρες. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές.
Τα δεδομένα περιπλέχθηκαν μετά την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει συγκεντρώσει πάνω από 70 υπογραφές. Ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να επιχείρησε να αποτρέψει τον Απόστολο Τζιτζικώστα από το να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο ο τελευταίος εμφανίστηκε ανένδοτος. Σχετικά με το ζήτημα που θέτουν πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ για το γεγονός πως δεν είναι βουλευτής και άρα αν εκλεγεί νέος πρόεδρος δεν θα βρίσκεται στο κοινοβούλιο, ο κ. Τζιτζικώστας, επικαλείται το παράδειγμα του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε εκλεγεί πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος χωρίς να είναι βουλευτής.
Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ, δημοσιοποιώντας παράλληλα και τη ρήξη με την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη που επίσης εμφανιζόταν ως μια εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος. Ως υποψήφιος εμφανιζόταν και ο περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, γιος της Ντόρας. Η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέτρεψε τα δεδομένα, και παρότι ο Κώστας Μπακογιάννης, δέχθηκε πιέσεις για να κατέβει ως αντίπαλος στον Απόστολο Τζιτζικώστα, φαίνεται πως έχει αποφασίσει οριστικά να μην συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές. Αυτό φέρεται να ανακοίνωσε και σε συνάντηση που είχε με τους περιφερειακούς του συμβούλους στο Καρπενήσι.
Την ίδια στιγμή οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, οι «ακροδεξιοί βαρόνοι» όπως τους είχε αποκαλέσει πρόσφατα και η Liberation, περιμένουν την απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Μέχρι σήμερα με δηλώσεις τους φροντίζουν να διατηρούν τα σενάρια υποψηφιότητάς τους, ενώ διαψεύδουν πως από πίσω τους βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ διατηρείται μέχρι σήμερα στο παρασκήνιο, αλλά συνεχίζει να ελέγχει ένα σημαντικό μέρος του κομματικού μηχανισμού.
Και μέσα στο «χάος» των υποψηφιοτήτων και των παρασκηνιακών κινήσεων, εμφανίστηκε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος με επιστολή του στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ζήτησε την στήριξη της υποψηφιότητάς του. «Σε καλώ να μου εμπιστευτείς την υπογραφή σου, να βάλεις ένα τέλος στον κατήφορο, να σηματοδοτήσεις την επιστροφή της Παράταξης στις ρίζες της […] Είναι η ώρα να φέρουμε μπροστά τη λαϊκή Δεξιά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος είχε κατέβει υποψήφιος και στις εσωκομματικές εκλογές του 2009. «Τότε δεν εισακούστηκα, έξι χρόνια μετά δηλώνω παρών στις εξελίξεις. Η συρρίκνωση της ΝΔ πρέπει άμεσα να σταματήσει», τόνισε στην επιστολή του.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου