Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Το διακύβευμα των εκλογών



Όποιος έχει τη ψευδαίσθηση ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της πολιτικής και στο τέλος των συγκρούσεων, ότι η κοινωνική πόλωση στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει πολιτικές συγκολλήσεις και όχι την οργάνωση των ανθρώπων γύρω από τις ταξικές τους εκπροσωπήσεις, παίζει το παιχνίδι τού «όλα ίδια είναι, δεν αλλάζει τίποτα».

Η αφήγηση των κυρίαρχων μίντια και του αστικού πολιτικού μπλοκ είναι ότι σε αυτές τις εκλογές, δεν υπάρχει διακύβευμα. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο, σε αυτές τις εκλογές υπάρχει στοίχημα, και μάλιστα η προσπάθεια ολόκληρου του συστήματος να παρουσιάσει την εξέλιξη των πραγμάτων  από δω και  πέρα ως δεδομένη,  μαρτυρά ακριβώς τις προτεραιότητές του, οι οποίες δεν είναι παρά να μην αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα.
Συνεπώς, οι εκλογές αυτές έχουν διακύβευμα και αυτό ξεδιπλώνεται σε 2 επίπεδα, στο εσωτερικό μέτωπο και στο ευρωπαϊκό.
Στο εσωτερικό μέτωπο, αυτό το οποίο θα κριθεί είναι αν θα δοθεί η ευκαιρία σε μια κυβέρνηση η οποία αποτελεί την πολιτική εκπροσώπηση των λαϊκών τάξεων να κυβερνήσει τη χώρα, ή αν θα πάμε στην  παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που αποτελεί πολιτική έκφραση των οικονομικών ελίτ  και της διαπλοκής. Τα κόμματα του αστικού πολιτικού μπλοκ, με διαβαθμίσεις μεταξύ τους, επιδιώκουν συμμετοχή στη διακυβέρνηση για να θέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ομηρία και να μην επιτρέψουν να δοθούν οι πολύ κρίσιμες μάχες οι οποίες βρίσκονται μπροστά. Στα ζητήματα της πρώτης κατοικίας, των εργασιακών, της παραμονής βασικών δημόσιων υποδομών και αγαθών όπως η ενέργεια υπό δημόσιο έλεγχο,  στις Σκουριές και αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει να δώσει μάχη όχι μόνον με τους δανειστές αλλά και με το εγχώριο νεοφιλελεύθερο σύμπαν.
 Δεύτερος στόχος των συστημικών κομμάτων είναι η εκπροσώπηση στη διακυβέρνηση της χώρας των οικονομικών ελίτ και της διαπλοκής με τους οποίους τα συμφέροντά τους ταυτίζονται τα τελευταία  40 χρόνια. Τρίτος στόχος τους είναι η εμπέδωση στην ελληνική κοινωνία μιας απολιτικής και αποϊδεολογικοποιημένης αντίληψης που λέει όλα είναι δεδομένα, «όλοι ίδιοι είναι, δεν γίνεται τίποτα».
Το δεύτερο διακύβευμα των εκλογών είναι  η μεγάλη εικόνα, το μεγάλο σχέδιο, το τι θα γίνει με την Ευρώπη. Προϋπόθεση για θετική εξέλιξη ενόψει του εκλογικού κύκλου σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία αλλά, και με δεδομένη την αριστερή στροφή στο Εργατικό κόμμα με την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι η διατήρηση στην εξουσία, στην Ελλάδα, του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, το ευρωπαϊκό σχέδιο κατά της νεοφιλελεύθερης λιτότητας  να μην τερματιστεί στη χώρα της εμβληματικής εφαρμογής του.
Επιμέρους προτεραιότητα και  διακύβευμα των εκλογών, που πατάει και στο εσωτερικό σκέλος και στο ευρωπαϊκό, είναι το ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέους, η απομείωση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη και οι εδώ εκπροσωπήσεις τους, κυρίως η ΝΔ, που είναι και το ελληνικό τμήμα του κόμματος της Μέρκελ, επιμένουν στη γραμμή της βιωσιμότητας του χρέους.
Στις εκλογές, λοιπόν, δεν καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον εαυτό του, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις αδυναμίες του, ή τον βαθμό στον οποίο προσπάθησε και πέτυχε ή απέτυχε να προωθήσει την ατζέντα  και το πρόγραμμά του, ψηφίζουμε για το τι μέλλει γενέσθαι. Όποιος έχει τη ψευδαίσθηση ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της πολιτικής και στο τέλος των συγκρούσεων , ότι η κοινωνική πόλωση στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει πολιτικές συγκολλήσεις και όχι την οργάνωση των ανθρώπων γύρω από τις ταξικές τους εκπροσωπήσεις, παίζει το παιχνίδι τού «όλα ίδια είναι, δεν αλλάζει τίποτα». Είναι δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ, ως του μεγαλύτερου οργανωμένου φορέα της αριστεράς, να αναλάβει την ευθύνη να δώσει αυτές τις μάχες. Η επιτυχία ή η αποτυχία θα κριθεί από την αποφασιστικότητα και από το πλήθος των ανθρώπων που θα στρατευθούν στις μεγάλες συγκρούσεις του αύριο.

 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου