Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

«Αλληλεγγύη» για τα μάτια του κόσμου...



Μπορεί η Ανγκελα Μέρκελ να δείχνει ότι... σκίζει τα ρούχα της για τη σωτηρία των προσφύγων, όμως πίσω από αυτή την ανθρωπιστική κουρτίνα σπεύδει να «σφραγίσει» τις βαλκανικές ρωγμές

του Γιώργου Τσιάρα
Μπροστά στις κάμερες δύσκολα θα βρει κανείς μεγαλύτερη φίλη των προσφύγων από την Ανγκελα Μέρκελ. Ειδικά τις τελευταίες μέρες η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο επικοινωνιακών εμφανίσεων, όπου φωτογραφίζεται χαμογελαστή με οικογένειες προσφύγων, τους παροτρύνει να μάθουν γερμανικά για να ενσωματωθούν ευκολότερα στη γερμανική κοινωνία και πάει λέγοντας.
Οταν σβήνουν οι προβολείς όμως, το κλίμα αλλάζει άρδην: αιφνιδιασμένη από το ανθρώπινο «τσουνάμι» των απελπισμένων, που από τη μια μέρα στην άλλη πλημμύρισαν τους σταθμούς και τα πάρκα της, η Γερμανία αναγκάστηκε μεν να φορέσει το φιλομεταναστευτικό, ανθρωπιστικό «προσωπείο της», για τα μάτια του κόσμου, αλλά στην πραγματικότητα κάνει ό,τι μπορεί για να σφραγίσει τάχιστα τις ρωγμές στα περιφερειακά τείχη της, που επέτρεψαν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φτάσουν στην καρδιά του άπαρτου ώς τώρα «φρουρίου Ευρώπη».
Να σημειωθεί ότι μόνο το Σάββατο έφτασαν σιδηροδρομικώς στο Μόναχο 13.000 πρόσφυγες!
Η «διαταγή» του Βερολίνου προς τα γειτονικά κράτη και φυσικά τους προμαχώνες του «κάστρου» -με πρώτη την Ελλάδα- είναι σαφής: ο «βαλκανικός διάδρομος» πρέπει να κλείσει πάση θυσία. Οσοι μπήκαν μπήκαν. Τα εκατομμύρια προσφύγων που περιμένουν στα Βαλκάνια, την Ελλάδα, τα τουρκικά και λιβυκά παράλια, «να φύγουνε, να πάνε αλλού»!
Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ενωσης, όπου αναμένεται να «βγουν μαχαίρια» για το φλέγον θέμα της μοιρασιάς ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσων τυχερών κατάφεραν να επιζήσουν από σύνορα, κύματα, τείχη και (μικρές και μεγάλες) μαφίες, ο κλοιός στενεύει και πάλι για τους πρόσφυγες: οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ξαφνικά χτες ότι διακόπτεται μέχρι νεωτέρας η σιδηροδρομική σύνδεση της Γερμανίας με την Αυστρία και επανεισάγονται οι έλεγχοι στα μεταξύ τους συνοριακά περάσματα.
Αντίστοιχη ανακοίνωση έβγαλε αμέσως και η Τσεχία, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, ενώ η Ουγγαρία ξεκαθάρισε πως όχι μόνο θα στείλει πλέον τον στρατό να «σφραγίσει» με τα όπλα τα σύνορα με τη Σερβία, αλλά θα στήσει άμεσα και τα πρώτα... τροχοφόρα μεθοριακά δικαστήρια, προκειμένου να διώκονται επιτόπου -με βάση τον νέο δρακόντειο αντιμεταναστευτικό νόμο- όσοι πρόσφυγες περνούν τα σύρματα!
Αξιωματούχος από το ουγγρικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τέτοια “κινητά δικαστήρια” θα περιλαμβάνουν δικαστές και εισαγγελείς κοντά στα σύνορα, ώστε να αποφεύγουμε να φέρνουμε τους παραβάτες στα ενδότερα της επικράτειάς μας».
Τα πρώτα «κινητά δικαστήρια» θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κοντά στα χωριά Ρότζσκε και Ασοτχάλομ, κοντά στα σύνορα, όπου ήδη «φιλοξενούνται» χιλιάδες πρόσφυγες σε άθλιους καταυλισμούς.
Σε βίντεο που τραβήχτηκε πριν από λίγες μέρες στο «κέντρο υποδοχής» του Ρότζσκε από μια Αυστριακή εθελόντρια, μπορεί κανείς να δει ακριβώς πόση σημασία δίνει η δεξιά κυβέρνηση Ορμπάν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια: οι πρόσφυγες διαγκωνίζονται πίσω από τα κάγκελα με απλωμένα τα χέρια για μια μερίδα φαγητό, ενώ οι Ούγγροι αστυνομικοί παίζουν μαζί τους πετώντας τις σακούλες με τα τρόφιμα δεξιά και αριστερά, διασκεδάζοντας με την αγωνία των πεινασμένων...
Σένγκεν... α λα καρτ!
Στις παρατηρήσεις ειδικών πως με τους μεθοριακούς ελέγχους η Γερμανία καταργεί στην πράξη τη Συνθήκη Σένγκεν, έσπευσε να απαντήσει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας πως η προσωρινή επανεισαγωγή των ελέγχων «είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν σε περίπτωση κρίσης (...)
Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», καταλήγει.
Αυτό, άλλωστε, είναι που «καίει» την Επιτροπή – να εγκριθεί από τους «28» το σχέδιο Γιούνκερ για τις ποσοστώσεις στη σημερινή έκτακτη υπουργική σύνοδο και στην επόμενη σύνοδο κορυφής, όποτε και αν συγκληθεί, χωρίς να ξεσπάσει νέα ανοιχτή διαμάχη για το προσφυγικό μεταξύ των εταίρων.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται επί της... «συμμαχίας των απροθύμων» της ανατολικής, ιδίως, Ευρώπης: χθες η Σλοβακία ξεκαθάρισε διά του υπουργού Εσωτερικών της, Ρόμπερτ Κάλινακ, πως θα ασκήσει βέτο αν στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών ληφθεί απόφαση για δεσμευτικές ποσοστώσεις: και όλα δείχνουν πως δεν θα είναι μόνος...

left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου