Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Βαγγέλης Fukuyama του Σταύρου και της Φώφης



του Χρήστου Γιαννίμπα
Είκοσι χρόνια μετά το 1992, όταν ο Francis Fukuyama κήρυξε μονομερώς «Το τέλος της Ιστορίας», το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα με τα ΜΜΕ του και το ΠΟΤΑΜΙ του, προσπαθεί να γράψει στο προεκλογικό και μετεκλογικό τοπίο «Το τέλος της ιδεολογίας». Πάλι καλά που δεν μας είπαν παραφρασμένο το γνωστό σλόγκαν: «όχι για μας, για την φουκαριάρα την πατρίδα μας».
Η προσπάθεια ξεκινά το 2012 όταν «μεγάλωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω τις βουλευτικές έδρες στις εκλογές του Μαΐου: ΝΔ 108, ΠΑΣΟΚ 41και ΔΗΜΑΡ 19. Άθροισμα 168. Είναι προφανές πως τα κόμματα αυτά μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία 168 εδρών. Γιατί δεν το έκαναν και έσυραν τη χώρα στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου; Διότι το ζητούμενο ήταν και παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο σχηματισμός κυβέρνησης που άνετα μπορούσαν να σχηματίσουν.
Το επεδίωξαν και μετά τις επαναληπτικές εκλογές του Ιούνη που έδωσαν: ΝΔ 129, ΠΑΣΟΚ 33 και ΔΗΜΑΡ 17 (άθροισμα 179). ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με άθροισμα 162 έδρες, μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση και μόνοι τους. Δεν χρειάζονταν καν τη ΔΗΜΑΡ. Γιατί λοιπόν ήθελαν και το ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης και τη ΔΗΜΑΡ (που αποδέχτηκε τη συμμετοχή της); Διότι ήξεραν και ξέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει το μεγάλο αντίπαλο δέος και ταυτόχρονα τον θέλουν πλυντήριο για τα ανομήματα που έκαναν και που κατέστρεψαν τη χώρα.
Το ίδιο επιχειρούν και σήμερα προσπαθώντας να φέρουν το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση μαζί τους. Ο Μεϊμαράκης το διαλαλεί όπου βρεθεί κι όπου σταθεί: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμετάσχει», «Δεν έχω πρόβλημα να είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας» κ.λπ. Ο οποίος Τσίπρας κατά τον ίδιο είναι «πολιτικός αγύρτης» που «κατέστρεψε τη χώρα». Το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο δεν κρύβει τον διακαή πόθο του να σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αυλή του και να τον εξομοιώσει με αυτούς που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα πως όλοι το ίδιο είναι, κι αυτοί υπέγραψαν μνημόνιο (που είναι χειρότερο από τα δικά μας) κ.λπ. Λογικά δεν θα χρειαζόταν να γραφτεί τίποτα για το πρόδηλο ψέμα που επικαλούνται. Ο λαός ξέρει ποιοι μετακύλησαν τη δική τους διαφθορά στο επίπεδο του απλού πολίτη. Ποιοι κοινωνικοποίησαν τη διαφθορά κάνοντάς την προσιτή στον καθένα. Ποιοι φρόντισαν η νόμιμη οδός να κοστίζει περισσότερο από την παράνομη (σε χρήμα, κόπο, ανθρωποώρες και άγχος).
Κανείς δεν ξεχνά ποιοι άφησαν ανοχύρωτο το κράτοςστα μεγάλα τζάκια που το λυμαίνονταν τόσα χρόνια αλλά και στους μικρούς κομπιναδόρους εντός του κράτους να τσιμπολογάνε το κατιτίς τους. Ποιοι έφτιαξαν αυτό το ανάλγητο, αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό και εχθρικό στον πολίτη κράτος και ποιοι το χρησιμοποιούσαν ως κομματικό λάφυρο. Ποιοι ακόμα και στα χρόνια της κρίσης χάριζαν δημόσιο χρήμα και ξεπούλαγαν δημόσια περιουσία.
Τι να πρωτοπάρεις; Το παλιό αεροδρόμιο (Ελληνικό) που ξεπούλησαν με 70 ευρώ το στρέμμα; Τον ΟΠΑΠ που έδωσαν στον κουμπάρο με τίμημα τα καθαρά κέρδη μιας χρονιάς (και ήδη έχει τζάμπα); Στερώντας έτσι και πόρους που πήγαιναν στον αθλητισμό και πολιτισμό; Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που χάρισαν στη Eurobank; Μαζί με την Ρroton Bank δωρίζοντας στην Εurobank 760 εκ. € για το «κενό χρηματοδότησης» της Ρroton, και επί πλέον 550 εκ. € νέων κεφαλαίων. Το δώρο των 760 εκ. € στην Εurobank για την κάλυψη του «κενού χρηματοδότησης» της Αspis; Κι αφού συνολικά το δημόσιο πλήρωσε 13,3 δις € για την Εurobank, την πούλησαν χάνοντας 11, 3 δις €. Ουσιαστικά Σαμαράς, Βενιζέλος χάρισαν στους ιδιώτες 11,3 δις € μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες.
Κι έρχεται ο Μεϊμαράκης από τη Λάρισα να μας πει πως θα φτιάξει τράπεζα για τους αγρότες. Η αποθέωση του θράσους. Άνθρωπέ μου τέτοια τράπεζα υπήρχε αλλά εσείς κάνατε την ΑΤΕ πλυντήριο. Πέντε (5) δις είναι τα ξεπλυμένα που βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξάμηνο (και γύρευε τι θα βρεθούν ακόμα). Κι αφού η ΑΤΕ καθαρίστηκε (με τη ζημιά να πηγαίνει στο γκουβέρνο), στη συνέχεια τη χάρισαν στην χρεοκοπημένη ΠΕΙΡΑΙΩΣ με αποτέλεσμα, συν τοις άλλοις, το 80% της καλλιεργήσιμης γης όλης της χώρας να είναι στα χέρια της ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
 Πως μπορούμε να ξεχάσουμε την αήθη προσπάθεια τηςενοχοποίησης ενός ολόκληρου λαού; Αυτόν που μας έλεγε «όλοι μαζί τα φάγαμε». Τον άλλο που πετσόκοβε τις συντάξεις ενώ ο ίδιος κυκλοφορούσε με την θωρακισμένη BMW των 700.000 € και έκανε «στεγνό καθάρισμα» 25 δις στα αποθεματικά των ταμείων με το εγκληματικό PSI. Τον Γεωργιάδη που υπερηφανευόταν για την εξαθλίωση του χώρου της υγείας και μας έλεγε «δεν θα αφήσω την τρόικα να μου κλέψει τη δόξα». Σαμαρά, Μπαλτάκο, Βορίδη, Πλεύρη, Μητσοτάκη,…, ποιον να πάρεις και ποιον ν’ αφήσεις.
Ο Μεϊμαράκης βέβαια δεν είναι αφελής. Ξέρει κι αυτός όπως και όλοι μας πως το 6μηνο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με τα 40 χρόνια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Ούτε καν τα μνημόνια δεν αντέχουν σε σοβαρή σύγκριση. Τι μένει λοιπόν; Αυτό που από την ίδρυσή του κάνει με θρησκευτική ευλάβεια και το ΠΟΤΑΜΙ. Δηλαδή,αποψίλωση της πολιτικής από την ιδεολογία με φανφάρες για «εθνική Ελλάδος», «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» κ.λπ.
Διαχρονικά η πολιτική εξέφραζε διαφορετικά συμφέροντα, επιδιώξεις και ενδιαφέροντα. Είχε πάντα ιδεολογικό χαρακτήρα. Είναι αλήθεια πως τα τελευταία 15 χρόνια αυτός στην εκφορά του στον δημόσιο διάλογο μειώθηκε. Κι αυτό γιατί συμμορφώθηκε με τις επιταγές των ΜΜΕ και της επικοινωνίας. Ενσωμάτωσε επικοινωνιακά στοιχεία και στη μορφή και στο περιεχόμενό του. Έτσι χάριν της επικοινωνιακής αποτελεσματικότητας ο ιδεολογικός χαρακτήρας της πολιτικής, όπως τον διαμεσολαβούν τα ΜΜΕ, μειώθηκε. Συνακόλουθα μειώθηκε και η ιδεολογική «συνιστώσα» της πολιτικής και αυξήθηκε η επικοινωνιακή.
Δεν εκπλήσσει που ένα ποσοστό των ψηφοφόρων αποδέχεται ή και επιζητά μια «εθνική Ελλάδος» ή μια «κυβέρνηση ικανών». Ολόκληρο ΠΟΤΑΜΙ χτίστηκε σ’ αυτήν τη μπαρούφα και φυσικά ΝΔ και Μεϊμαράκης δεν θα άφηναν ανεκμετάλλευτο το έδαφος. Όσο όμως κι αν έχει μειωθεί η ιδεολογική «συνιστώσα» της πολιτικής, όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων αποκαλύπτονται οι ιδεολογικές διαφορές. Παρότι τα ΜΜΕ καταναλώνουν τόνους σάλιου και μελάνης προκειμένου να τις ισοπεδώσουν ή και να τις αποκρύψουν.
Ας παραβλέψουμε πως οι μπαρούφες για «όλοι μαζί, εθνική Ελλάδος» κ.λπ. συνιστούν Συνταγματική εκτροπή. Γιατί το Σύνταγμα αναθέτει στην αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικό ρόλο (έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας της κυβέρνησης κ.λπ.). Κάποιοι θέλουν μια δημοκρατία όπου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να «έσονται εις σάρκα μία». Δύο σε ένα. Λες και η Δημοκρατία είναι σαμπουάν. Μήπως να καταργήσουμε και τις εκλογές; Να φέρουμε έναν «Ραχάγκελ» (στυλ Σταύρου) να φτιάξει μια πολιτική ομάδα με ικανούς και ο λαός στις TV να χειροκροτεί ή να σιχτιρίζει ελεύθερα και δημοκρατικά. Το «είδος πρετεντέρη» θα ενημερώνει, θα αναλύει (εννοείται βαθυστόχαστα) και θα εκλαϊκεύει τα πεπραγμένα και τα μελλούμενα. Ούτε κόντρες (ανούσιες ή όχι), ούτε ιδεολογίες και συνακόλουθα ούτε πολιτικές. Όλοι Έλληνες είμαστε, αγαπάμε τη χώρα και θέλουμε το καλό της. Έτσι δεν είναι;
Εντάξει, υπάρχουν κάποιες «μικροδιαφορές». Η ΝΔ έριξε μαύρο στην ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξε ξανά. Η ΝΔ απέλυσε (παράνομα) καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, διοικητικό προσωπικό πανεπιστημίων κ.λπ. ο ΣΥΡΙΖΑ τους επαναπροσέλαβε. Η ΝΔ ήθελε να ξεπουλήσει (είχε υπογράψει να το κάνει μέχρι τέλους 2015) ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, Εγνατία Οδός ΑΕ κ.λπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις θεωρεί στρατηγικής σημασίας και υψηλής κοινωνικής σημαντικότητας και απέτρεψε την πώλησή τους από το νέο ταμείο. Η ΝΔ θεωρεί το χρέος βιώσιμο ο ΣΥΡΙΖΑ όχι και πάλεψε να το αποδεχτούν οι δανειστές. Όπως και το αποδέχτηκαν.
Η ΝΔ θέλει υγεία, παιδεία κ.λπ. να πάνε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι a priori ηθικές, διαφανείς, αποδοτικές κ.λπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι πιστεύει πως υγεία, παιδεία κ.λπ. είναι δημόσια αγαθά και έτσι πρέπει να μείνουν με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Η ΝΔ θέλει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να λειτουργούν χωρίς να πληρώνουν φράγκο αλλά και να παίρνουν αβέρτα κουβέρτα δάνεια (αν και πτωχευμένοι). Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πληρώνουν φόρους όπως όλες οι επιχειρήσεις. Αφήστε που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει (άκουσον, άκουσον) να βάλει τέλος στις τριγωνικές συναλλαγές ενώ η ΝΔ δεν θέλει και καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο πριν λίγες βδομάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανθρωπιστική κρίση έδωσε ρεύμα, ένα πιάτο φαί και περίθαλψη σε όσους δεν είχαν οικονομικά μέσα, η ΝΔ τους είχε αφήσει χωρίς στον ήλιο μοίρα.
Γενικά, υπάρχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες τέτοιες «μικροδιαφορές» που είναι απόρροια των διαφορετικών ιδεολογικών αντιλήψεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, για το καλό της πατρίδας ας τα βρουν. Ο Σταύρος άλλωστε δεν έχει πρόβλημα με τέτοιες «λεπτομέρειες». Είναι και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να μην απαξιωθούν όλα τα νοσοκομεία, σχολεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.λπ. προκειμένου να βρουν ζωτικό χώρο οι ιδιώτες, αλλά τα μισά. Να μην ξεπουλήσουν και ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ αλλά μόνο τη μία. Έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Παρεμπιπτόντως τι λένε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, που απορρίπτοντας τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Συντηρητικού Κόμματος, ζήτησε από την κομισιόν να διασφαλιστεί με νόμο το νερό ως δημόσιο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα και να μην προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης; Τους έμεινε τσίπα ή έστω γλώσσα να την καταπιούν όταν είχαν συμφωνήσει στο ξεπούλημα ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ εντός του 2015 και θα το είχαν ήδη κάνει αν ήταν κυβέρνηση;
Η ΝΔ, όπως λένε οι ίδιοι και διάφοροι αναλυτές, τα καταφέρνει καλύτερα στην οικονομία. Ε, βέβαια. Τόσα χρόνια εμπειρία στις πυραμίδες αναδιανομής των δανεικών έχει κι αυτή και το ΠΑΣΟΚ. Οποιαδήποτε κυβέρνηση με δανεικά μπορεί να φτιάξει ό, τι γουστάρετε. Από δρόμους μέχρι κρυστάλλινες τουαλέτες Swarovski σε όλες τις πλατείες. Θα δανείζεστε κι εσείς να φτιάξετε το «τσαρδί» σας, να αγοράσετε BMW, 3D TV θα παίρνετε διακοποδάνεια, μετοχοδάνεια και ό, τι τραβάει η ψυχή σας. Μια χαρά παραγωγικό μοντέλο είναι και τόσα χρόνια με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέδωσε. Εντάξει, 25 χρόνια ξεπουλήσανε όλα τα ασημικά αλλά έχουμε ακόμα την Ακρόπολη. Κάποιοι έβγαλαν αμύθητα ποσά, κάποιοι έκλεψαν αμύθητα ποσά, χρωστάμε τα μαλλιά της κεφαλής μας αλλά περάσαμε καλά με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τα καταφέρνουν στην οικονομία.
Εν τέλει πρέπει να αναλάβουν οι τίμιοι και έμπειροι που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα (και όντως υπάρχουν). Θα πηγαίνει ο ψηφοφόρος στο εκλογικό κέντρο και θα λέει στον δικαστικό αντιπρόσωπο. Από ΝΔ βάλε μου 3 κιλά τίμιους και 2 κιλά έμπειρους. Από ποτάμι βάλε μου 2 κιλά έμπειρους και 3 κιλά τίμιους. Από ΣΥΡΙΖΑ βάλε 5 κιλά τίμιους και 1 κιλό έμπειρους. Πόσο βγήκε το ψηφοδέλτιο; Βγήκε 17 κιλά, να τ’ αφήσω ή να αφαιρέσω; Άστο μωρέ, και άκουσε. Βάλε και από 1 κιλό ΚΚΕ και Λεβέντη.
«Το τέλος της ιδεολογίας», όπως όλα τα παραμύθια, τελειώνει με τον ίδιο τρόπο. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Φυσικά τα παραμύθια είναι καλά για να αποκοιμίζουν ή και να αποβλακώνουν, αλλά έχουν μηδενική αξία ως κριτήριο επιλογής. Τέλος, να πω σε όσους φαντασιώνονται κυβερνητική σταθερότητα με «εθνική Ελλάδος», «όλοι μαζί» κ.λπ., το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

* Ο Χρήστος Γιαννίμπας είναι αρθρογράφος και συγγραφέας.
ΥΓ1. Φίλτατοι της ΛΑΕ δεν χρειάζεται να επαληθεύετε σε καθημερινή βάση αυτά που έγραψα στο άρθρο «Απομονώνοντας τον πολιτικό θόρυβο.» Π.χ. Λαφαζάνης (στο Κόκκινο 105,5): «Βεβαίως δεν είμαστε κόμμα δραχμής. Το νόμισμα είναι το μέσο, μακάρι να μπορούσαμε να ανατρέψουμε τη λιτότητα μέσα στην Ευρωζώνη.» Κι όπως έγραψε ο φίλος Κώστας Π. στο fb «Τι δεν καταλαβαίνω ο ηλίθιος;»
ΥΓ2. Πρόσφατο του Μεϊμαράκη: «Είναι δυνατόν να λέμε δε συνεργαζόμαστε; Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι καθεστωτικές αντιλήψεις». Πέστα Βαγγέλη, μαζί σου. Τα ίδια έλεγα κι εγώ σε μια κοπελιά πριν 50 χρόνια που ήμουν ερωτευμένος και είχα δαγκώσει τη λαμαρίνα. Όπως εσύ τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που ο δικός σου (πολιτικός) έρωτας είναι παρά φύση και η γενετική επιστήμη λέει πως η αιμομιξία δεν προάγει την εξέλιξη των ειδών. Η πολιτική αιμομιξία το ίδιο.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου