Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Καμμένος - Μεϊμαράκης για τα υποβρύχια και Τσίπρας - Τρέμη για τα κανάλια, τα ντέρμπι του ντιμπέιτ με χαμηλωμένα μικρόφωνα

Την αδυναμία της διαδικασίας ανέδειξαν όσα έγιναν στο ντιμπέιτ της Τετάρτης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Η λογομαχία σε έντονο ύφος ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και το Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την υπόθεση των υποβρυχίων κι η παρέμβαση της Όλγας Τρέμη στα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για τα κανάλια έλαβαν χώρα με χαμηλομένα μικρόφωνα και εν πολλοίς εκτός πλάνου αφού οι τεχνικοί της ΕΡΤ κι ο συντονιστής Πάνος Χαρίτος τήρησαν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα στη διακομματική επιτροπή. 
Η κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με την Όλγα Τρέμη με φόντο το νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες στιγμές του ντιμπέιτ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να πληρώσουν αυτοί που πρέπει και τότε η Όλγα Τρέμη "πετάχτηκε" ρωτώντας κάτι που δεν ακούστηκε. Ο Αλέξης Τσίπραςτη ρώτησε τότε γιατί "μυγιάζεται" και τότε η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του MEGA συνέχισε να μιλά παρά τις αυστηρές παρατηρήσεις του Πάνου Χαρίτου. Σε κάποιο σημείο έλεγε πως στο ντιμπέιτ οι δημοσιογράφοι είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωποι των Μέσων στα οποία δουλεύουν.
Κατά τ' άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε στο ντιμπέιτ να επαναλάβει τα όσα είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Υποστήριξε την 7μηνη διαπραγμάτευση και τις θετικές κατά το ΣΥΡΙΖΑ πτυχές της συμφωνίας ενώ κατηγόρησε το Βαγγέλη Μεϊμαράκη για μη επαρκείς γνώσεις των δημοσιονομικών μεγεθών, με αφορμή το ποσό του νέου δανείου. 
Η έτερη μεγάλη κόντρα του ντιμπέιτ έγινε ανάμεσα στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Πάνο Καμμένο, με φόντο την υπόθεση των υποβρυχίων κατά τη διάρκεια που ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν υπουργός Άμυνας. Απαντώντας στις κατηγορίες του επικεφαλής των ΑΝΕΛ ότι δεν κατέχει όντως τα έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι αθώος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης του είπε πως έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση για την υπόθεση των CDS. Άφησε να εννοηθεί επίσης πως ο κ. Καμμένος "σηκώνει" το θέμα για ψηφοθηρικούς λόγους αφού ήταν μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή την επίμαχη περίοδο. Με κλειστό το μικρόφωνό του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ακούστηκε να μιλά σε αγοραίο ύφος στον Πάνο Καμμένο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έλεγε "σε βάζει ο Τσίπρας να κάνει τη βρώμικη δουλειά".
Σε γενικές γραμμές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε στόχο να "χτυπήσει" τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πόσο ζημίωσε τη χώρα κατά την 7μηνη διακυβέρνηση της χώρας και πόσο δεν εξυπηρετεί την περιβόητη "πολιτική σταθερότητα" η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δύο φορές καυτηρίασε τη διαδικασία λέγοντας πως οι τηλεθεατές θα κλείσουν την τηλεόραση και θα ψηφίσουν με γνώμονα τη διαμαρτυρία τους απόντες, εννοώντας προφανώς τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο η αναφορά του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση των υποβρυχίων τον έθεσε σε θέση άμυνας και σε μια διαδικασία "ενδοδεξιού" ντιμπέιτ μέσα στο ντιμπέιτ.
Όσον αφορά στους υπόλοιπους αρχηγούς, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν εκείνος που με έμφαση έθεσε επανελημμένα το δίλημμα "μνημόνιο - αντιμνημόνιο", θέλησε να τονίσει ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στο "μονόδρομο" που υποστηρίζουν τα υπόλοιπα κόμματα και κατήγγειλε "τρομοκρατία" εναντίον του εθνικού νομίσματος. "Δυνατή" του στιγμή το σημείο όπου απάντησε με ειρωνία στην ειρωνική ερώτηση για το "Νομισματοκοπείο".
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε την τακτική των ίσων αποστάσεων από τον Αλέξη Τσίπρα και το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επιμένοντας πως το Ποτάμι εκπροσωπεί τους "σοβαρούς" ανθρώπους της παραγωγής σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κόμματα. Ο πρόεδρος του Ποταμιού προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την άνεση που έχει στο τηλεοπτικό πλατώ και μετριέται στους νικητές του ντιμπέιτ όσον αφορά τη γλώσσα του σώματος και την άνεση στις απαντήσεις. Η πολιτική ουσία είναι άλλη κουβέντα...
Από τη μεριά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας εστίασε στην αποδόμηση της Λαϊκής Ενότητας. Πέρα από την επανάληψη της γνωστής ρητορικής του ΚΚΕ, ο γ.γ. του Κόμματος υπογράμμισε πως ο λαός δεν μπορεί να δει καλό εντός του καπιταλιστικού πλαισίου ακόμα κι εκτός ευρώ. Σε επίπεδο σημειολογίας, παρουσιάστηκε αρκετά άνετος κι η παρουσία του κρίνεται μάλλον καλύτερη από αυτή της Αλέκας Παπαρήγα σε παλιότερα ντιμπέιτ.
Ο Πάνος Καμμένος ήταν σαφώς ο πιο "ζωντανός" από τους πολιτικούς αρχηγούς του ντιμπέιτ. Έδωσε απαντήσεις παρέχοντας πληροφορία επί συγκεκριμένων θεμάτων (ΕΝΦΙΑ, ένστολοι κ.α), πράγμα που εκείνος κι ο Σταύρος Θεοδωράκης έκαναν ουσιαστικά. Για άλλη μια φορά επεχείρησε να δικαιολογήσει τη στήριξη της συμφωνίας και του τρίτου μνημονίου και θέλησε να κάνει διακριτά τα σημεία διαφωνίας του με τον Αλέξη Τσίπρα (ιδιωτική οικονομία, ιθαγένεια, Παιδεία). Στην "ιστορία" αυτού του ντιμπέιτ ωστόσο θα μείνει για την κόντρα του με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν η πλέον "σφιγμένη" καθ' όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ, προσπαθώντας να αποφύγει το λάθος και να εφαρμόσει όσα της είχαν συστήσει οι σύμβουλοί της. Απευθυνόμενη στο γυναικείο ακροατήριο, τόνισε πως είναι γυναίκα και μητέρα ενώ θέλησε να φανεί ως η εγγυήτρια της κυβερνησιμότητας του τόπου. Εντύπωση προκαλεί πως έθεσε τον εκλογικό πήχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην επίτευξη της τρίτης δύναμης στις εκλογές...
Όλα τα "δυνατά" σημεία της τηλεμαχίας, τα παραλειπόμενα και λεπτό προς λεπτό οι ατάκες των πολιτικών αρχηγών καταγράφηκαν στο koutipandoras.gr
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου