Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Economist: «Κέρβερος» η τρόικα τρώει τις σάρκες των χωρών τις οποίες «σώζει»!



Στην Αθήνα οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών αποκαλούν τους ελεγκτές της τρόικας «δολοφόνους», ενώ στη Λισαβόνα έχουν κάνει κατά καιρούς την εμφάνισή τους πανό που βρίζουν με τον χειρότερο τρόπο την τρόικα
Με τον Κέρβερο της ελληνικής μυθολογίας, ο οποίος φύλαγε τις πύλες του Άδη, παρομοιάζει το οικονομικό περιοδικό «The Economist» την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι σαν άλλος Κέρβερος «παγιδεύει την Ελλάδα σε έναν οικονομικό Κάτω Κόσμο».
Ασκώντας σκληρή κριτική στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, το περιοδικό τάσσεται υπέρ της αλλαγής του θεσμού της τρόικας, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Στην ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος είναι ένα σκυλί με τρία κεφάλια το οποίο φυλάει τις πύλες του Άδη. Στη μοντέρνα πολιτική σκηνή της Ελλάδας, η τρόικα είναι ένα τρικέφαλο τέρας που παγιδεύει τη χώρα σε έναν οικονομικό Άδη», επισημαίνει χαρακτηριστικά το «Economist».
Μάλιστα, θέλοντας να δείξει πόσο μεγάλη είναι η αντίδραση των Ελλήνων, αλλά και των Πορτογάλων, απέναντι στους τροϊκανούς, το «Economist» αναφέρει ότι στην Αθήνα ακόμη και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών αποκαλούν τους ελεγκτές της τρόικας «δολοφόνους», ενώ στη Λισαβόνα έχουν κάνει κατά καιρούς την εμφάνισή τους πανό που βρίζουν με τον χειρότερο τρόπο την τρόικα.
«Ως φρουρός των δανειστών που είναι, η τρόικα δεν θα γινόταν ποτέ αγαπητή», γράφει το περιοδικό, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα ο ρόλος της βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς υπάρχει το εξής ερώτημα: «Μήπως το ''τέρας'' τρώει τις σάρκες των χωρών τις οποίες υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος ελέγχει το "τέρας" έτσι και αλλιώς»;
Το Economist αναφέρεται στη συνέχεια στην έρευνα που διεξάγεται για τον ρόλο της τρόικας, τονίζοντας ότι η πιο «πικρή» κριτική γίνεται στην Ελλάδα αφού -όπως τονίζει- «υπάρχει κάποιος λόγος».
Σύμφωνα με το περιοδικό ο λόγος αυτός είναι η ανεργία η οποία έχει εκτιναχθεί στο 27% αλλά και η αυξανόμενη ύφεση, ενώ αναφερόμενο στις προστριβές και τις διαφωνίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, σημειώνει πως «η περίοδος της διαφωνίας είναι περίεργη, καθώς η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ και η αποδυναμωμένη κυβέρνηση ρισκάρει τον εξευτελισμό στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τα κόμματα που είναι εναντίον της τρόικας».
Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι εάν οι Ευρωπαίοι πραγματικά επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ανέβει ποτέ στην εξουσία, τότε η λύση είναι μία: Η άμεση διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους...

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου