Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Προς απόλυση 60 υπάλληλοι στο Δήμο Κέρκυρας και τη ΔΕΥΑΚ


ota poreia trepeklis

- Άστραψε και βρόντηξε ο Δήμαρχος, 
- Mε 4ωρη σημερινή στάση εργασίας αντιδρούν οι εργαζόμενοι 
- Συμπαράσταση από το "ΕΜΠΡΟΣ"

Απίστευτο και όμως ελληνικό. Το κράτος αποφάσισε χωρίς καν προειδοποίηση να βγάλει στο δρόμο 6.000 εργαζόμενους (60 στην Κέρκυρα). Σε 4ωρη στάση σήμερα οι εργαζόμενοι. Αναβλήθηκε η επίσκεψη Γρηγοράκου. Οξύτατη αντίδραση Τρεπεκλή.
Με μια εγκύκλιο του Υπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, την πόρτα εξόδου από το ελληνικό δημόσιο βλέπουν από τις 17/1(!) 6000 εργαζόμενοι στο ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για όσους παραμένουν στην εργασία τους με εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις (π.χ. ασφαλιστικά μέτρα) και οι εργαζόμενοι τους οποίους αφορά η συγκεκριμένη εγκύκλιος ανέρχονται σε περίπου 60 στην Κέρκυρα (35 στο Δήμο Κέρκυρας και 25 στη ΔΕΥΑΚ).
Η επιχείρηση σοκ και δέος του Υπουργείου προβλέπει η απομάκρυνση από την εργασία να γίνει άμεσα, στις 17/1, χωρίς να δίνει καν το περιθώριο στους εργαζόμενους να προβούν στην παραμικρή πρόβλεψη για το οικονομικό μέλλον και τον προγραμματισμό τους, σε πλήρη καταστρατήγηση κάθε έννοιας εργασιακής νομοθεσίας (αν έχει απομείνει το παραμικρό ψήγμα αυτής της έννοιας...).
Κεραυνός εν αιθρία...
Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση χθες στο Δημαρχείο της Κέρκυρας καθώς αφενός ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ άμεσα συγκλήθηκε για να αποφασίσει περαιτέρω κινήσεις, αφετέρου ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής συγκάλεσε σύσκεψη με το προεδρείο του συλλόγου.
Έτσι χθες το βράδυ οι συνδικαλιστές των εργαζομένων στο Δήμο της Κέρκυρας ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν από το Δήμαρχο στο Σαν Τζιάκομο για την εγκύκλιο, με τις ενέργειες να επικεντρώνονται σε πρώτη φάση στην εξεύρεση νομικής λύσης, παρότι αυτό εκτιμάται ως εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας της προ ημερών αυστηρής προειδοποίησης του Υπουργού Γ. Μιχελάκη προς τους αιρετούς να εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο σε όσους εργαζόμενους στραφούν εναντίον των Δήμων, ειδάλλως θα υπάρξουν κυρώσεις.
Η περίφημη εγκύκλιος Μητσοτάκη...
Η εγκύκλιος (3-1-14 ΥΔΙΜΗΔ ΔΙΔΑΔ/Φ.81/92/ΟΙΚ.530/9-1-14) υπό τον τίτλο "Προσθήκη νέων τιμών στο πεδίο εργασιακή σχέση του μητρώου μισθοδοτούμενων ελληνικού δημοσίου", αναγράφει ότι: "...ενημερώνονται οι υπηρεσίες ότι έχει προστεθεί νέα αιτιολογία διαγραφής υπαλλήλου από το μητρώο ενεργών υπαλλήλων λόγω απορριπτικής δικαστικής απόφασης. Όλοι οι απασχολούμενοι των οποίων απορρίφθηκαν οι αγωγές τους ακόμη και αν άσκησαν ένδικα μέσα ή παραιτήθηκαν από ασκηθέν ένδικο μέσο που διατηρούσε την εργασιακή σχέση, ανεξάρτητα από το καθεστώς με το οποίο οι απασχολούμενοι ήταν καταχωρισμένοι στο μητρώο θα πρέπει μέχρι τις 17Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους να διαγραφούν από το μητρώο μισθοδοτούμενων ελληνικού δημοσίου με την αιτιολογία λόγω απορριπτικής δικαστικής απόφασης.
...Η διοίκηση υποχρεούται να διερευνήσει ποιες από τις εκκρεμείς αγωγές εργαζομένων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου είτε με σύμβαση έργου δεν έχουν συζητηθεί εντός του μηνός Οκτωβρίου 2013. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές λήγουν αυτοδίκαια τα ασφαλιστικά μέτρα ή οι προσωρινές δικαστικές διαταγές και οι απασχολούμενοι δυνάμει των ανωτέρω αποφάσεων διαταγών πρέπει να διαγραφούν από το μητρώο μισθοδοτούμενων ελληνικού δημοσίου με την ίδια αιτιολογία και να μην γίνονται αποδεκτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Η συμμόρφωση προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις από τους κατά περίπτωση αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες επισύρει τις ανάλογες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, σε κάθε περίπτωση η συμμόρφωση προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις θα ελεγχθεί δειγματοληπτικά από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης".
Στο δρόμο εργαζόμενοι με 20 έτη υπηρεσίας
Το χάλι που έχει φτάσει το ελληνικό δημόσιο είναι τέτοιο και η κατρακύλα τόση που βγάλει κυριολεκτικά στο δρόμο, χωρίς το παραμικρό περιθώριο, εργαζόμενους που βρίσκονται στις υπηρεσίες τους από το 1994 στις περισσότερες περιπτώσεις. Επιπλέον οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες, ειδικότητες δηλαδή που δεν περισσεύουν στο Δήμο Κέρκυρας.
Κι αυτό ενώ το ίδιο το κράτος, δια του αρμοδίου Υπουργείου, έχει αναγνωρίσει ότι στο Δήμο Κέρκυρας (όπου το 2011 υπηρετούσαν 900 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων και σήμερα μετά τα μέτρα μόλις 570) υπάρχει έλλειψη προσωπικού κατά 240 περίπου εργαζόμενους!
Αρχή με 4ωρη στάση από τους εργαζόμενους
Οι εργαζόμενοι, μετά και τις νέες εξελίξεις αποφάσισαν – για αρχή – να κατέλθουν σε 4ωρη στάση εργασίας. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:
"Μετά την διαθεσιμότητα – απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Σχολικοί φύλακες, Δημοτικοί Αστυνομικοί, κ.λ.π.), ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με εγκύκλιο του με το παραπλανητικό θέμα: «Προσθήκη Νέων Τιμών Στο Πεδίο «Εργασιακή Σχέση» του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου.», από τις 17 Ιανουαρίου 2014, απολύει και τους εργαζόμενους με δικαστικές αποφάσεις χωρίς αυτές να έχουν καταστεί τελεσίδικες, διαγράφοντας τους από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Κερκύρας, με ομόφωνη απόφαση του εκφράζει, για μια ακόμη φορά την κάθετη αντίθεση του στις απολύσεις εργαζομένων και με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κέρκυρα του Αν. Υπουργού Εσωτερικών, αποφάσισε:
• Την πραγματοποίηση 4ωρης ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΤΡΙΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 από την έναρξη της πρωινής βάρδιας.
• Καλούμε όλους τους συναδέλφους στους Ο.Τ.Α. Ν. Κερκύρας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο ΤΡΙΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 και ώρα 07:30 το πρωί, στο Μαράσλειο Δημοτικό Μέγαρο".
Οξύτατη αντίδραση από το Δήμαρχο
"Αποφασίζουν και διατάζουν την απόλυση εργαζομένων, οι υπηρεσίες των οποίων είναι απολύτως απαραίτητες στους δημότες. Πως θα λειτουργήσει ο Δήμος με συνεχείς περικοπές πόρων και λιγοστούς υπαλλήλους; Οι εργαζόμενοι που βλέπουν την πόρτα εξόδου είναι εκείνοι που έδιναν καθημερινά μάχη στο δρόμο, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, τόσο στο Δήμο όσο και στη ΔΕΥΑΚ. Είναι τεχνίτες στην πλειοψηφία τους, έμπειροι εργαζόμενοι, με χρόνια δουλειάς, απαραίτητοι στην καθημερινή λειτουργία μας. Δεν μπορούν με ένα δρεπάνι να κόβουν κάθετα, κάθε φορά, ότι βρίσκουν. Χρειάζεται σχεδιασμός. Άλλες ανάγκες έχει η Κέρκυρα που είναι ένας τουριστικός προορισμός με πολλαπλάσιο πληθυσμό το καλοκαίρι από άλλες περιοχές της χώρας. Είμαι μαζί με τους εργαζόμενους, θα εξετάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματά μας" ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Δήμαρχου Γ. Τρεπεκλή.
Αναβλήθηκε η σύσκεψη για τη διαφάνεια
Μην έρθετε, δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε συσκέψεις για διαφάνειες την ώρα που ο Δήμος αιμορραγεί, διαμήνυσε λίγο νωρίτερα ο Δήμαρχος στους αξιωματούχους του Υπουργείου που επρόκειτο να έρθουν Κέρκυρα για σύσκεψη με θέμα τη διαφάνεια. Ο κ. Τρεπεκλής ζήτησε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια που είχε την ευθύνη της πρόσκλησης για την σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί να ακυρώσει την εν λόγω σύσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε σύσκεψη με τους εργαζόμενους επί ποδός πολέμου.
Με τούτα και με κείνα, τα περί ανειλημμένων υποχρεώσεων των κρατούντων στη Βουλή για τη συζήτηση περί του ΕΟΠΥΥ , που επιστράτευσε ως λόγο αναβολής η Περιφέρεια μάλλον πρέπει να θεωρηθούν ως προφάσεις εν αμαρτίαις...
Συμπαράσταση στους εργαζόμενους που απολύονται, από το "ΕΜΠΡΟΣ"
Σε ανακοίνωση της παράταξης "ΕΜΠΡΟΣ" που υπογράφεται από τον επικεφαλής της Γιώργο Ραιδεστινό, αναφέρονται τα εξής:
"Η μνημονιακή κυβέρνηση που έχει ισοπεδώσει τον κοινωνικό και εργασιακό ιστό της χώρας, που ξεπουλά τη Δημόσια περιουσία και διαλύει την Αυτοδιοίκηση και το ελάχιστο κοινωνικό κράτος, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Απολύει περισσότερους από 6000 συμβασιούχους του δημοσίου, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να «χάνει» ακόμα 2500 υπαλλήλους της.
Μετά την απόλυση των σχολικών φυλάκων (που αντικαταστάθηκαν από 5μηνίτες των 480€), ο κος Μητσοτάκης συνεχίζει το θεάρεστο έργο του.
Για την Κέρκυρα σημαίνει απόλυση 29 εργαζομένων του Δήμου, κατά κύριο λόγο τεχνικών. Απόλυση που θα φέρει το Δήμο σε ακόμα πιο τραγική θέση όσον αφορά τις υπηρεσίες του στον πολίτη.
Η υπονόμευση των στοιχειωδών λειτουργιών του δήμου οδηγεί στη διάλυση όσων δημοτικών δομών έχουν απομείνει. Δομές που έχουν ήδη μειωθεί κατά 80% με τον «Καλλικράτη», ενώ η σταθερή εργασία αντικαθίσταται με ποικίλες, ελαστικές και επισφαλείς μορφές εργασίας.
Η Δημοτική παράταξη «ΕΜΠΡΟΣ μ΄εσένα για την Κέρκυρα» συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους που διώκονται και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου Κέρκυρας.
Καλεί τον κο Γρηγοράκο, που θα βρίσκεται στην Κέρκυρα την Τρίτη 14/1 για την προγραμματισμένη εκδήλωση της Περιφέρειας, να καταδικάσει την απόφαση του κου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που διαλύει ακόμα περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου