Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Έκθεση της Κομισιόν: Η μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη δε μειώνει απαραίτητα και τη φτώχεια



Γιώργος Δαράτος από Βρυξέλλες

Η μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη δεν συνιστά επαρκή αιτία για την παράλληλη μείωση και της φτώχειας, η οποία μπορεί και να συνεχίσει να αυξάνεται εξαιτίας των νέων μορφών μερικής απασχόλησης, που προσφέρουν μικρούς μισθούς.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε χθες και που προβλέπει αύξηση του φαινομένου της λεγόμενης «φτώχειας στην εργασία», αφού με το σύστημα της μερικής απασχόλησης, όσοι εργαζόμενοι εντάσσονται σ’ αυτό, μόλις και μετά βίας εισπράττουν κάθε μήνα το μισό ενός κανονικού μισθού πλήρους απασχόλησης. Και αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ της πλήρους και της μερικής απασχόλησης συνεχίζει να μεγαλώνει, διαπιστώνει η ίδια έκθεση. Έτσι η εξεύρεση μιας θέσης εργασίας επιτρέπει  την έξοδο από την φτώχεια  μόλις σε ένα από τους δυο νεοπροσλαμβανόμενους. Βεβαίως, σημειώνεται,  πολλά εξαρτώνται και από τη σύνθεση του νοικοκυριού  του εργαζόμενου, αν πρόκειται δηλαδή ή όχι για πολυμελή οικογένεια, καθώς και από το εάν η(ο) σύζυγος έχει κι αυτός μια θέση εργασίας.
Η ίδια έκθεση δείχνει επίσης ότι όσοι άνεργοι λαμβάνουν ένα επίδομα ανεργίας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από αυτούς που δεν λαμβάνουν, να βρουν  μια νέα εργασία.
Οι ανισότητες στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών συνεχίζουν να παραμένουν αμείωτες, με την ειδική παρατήρηση ότι οι γυναίκες είναι αυτές που βρίσκουν κατά κανόνα θέσεις κακοπληρωμένης μερικής απασχόλησης. Επισημαίνεται επίσης ότι η αδυναμία των χωρών της ευρωζώνης να υποτιμήσουν το νόμισμα τους, το ευρώ, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, έχει ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις, όπως π.χ. στην Ελλάδα, να προχωρούν σε  εσωτερικές υποτιμήσεις που δεν είναι άλλο παρά οι δραστικές μειώσεις μισθών και ημερομισθίων. Μια δραματική επαλήθευση της καταστροφής από τις πολιτικές ύφεσης και λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα και στην Ελλάδα.

 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου