Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται ως πρώτη δύναμη



Ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα σε δύο νέα γκάλοπ, όπου μόνο σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας έρχεται δεύτερος, ενώ περιορισμένη ακόμα εμφανίζεται η ικανότητά του να πείθει ότι μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά
Χθες η Συγγρού αμφισβήτησε την έρευνα της Public Issue που δημοσιοποίησε η Εφημερίδα των Συντακτών “με καθυστέρηση μίας εβδομάδας από την διεξαγωγή της”, ενώ χαρακτήρισε αμφιλεγόμενη την μέθοδο που χρησιμοποιεί η εταιρία για την “εκτίμηση επιρροής” αντί της “πρόθεσης ψήφου”.
Σήμερα αναμένεται νέος γύρος αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά με αφορμή τη μέτρηση της Pulse που δημοσιεύει το «Ποντίκι» και εμφανίζει πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3 μονάδων από τη ΝΔ.
Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, αναφέρει η Μαρίνα Μάνη στο capital.gr,εξακολουθούν να σημειώνουν ότι το (μεγάλο) διάστημα των τεσσάρων μηνών που μεσολαβούν μέχρι τις κάλπες του Μαϊου δεν προσφέρεται για εκλογικές εκτιμήσεις.
Το κλίμα, λένε, θα διαμορφωθεί από τις μεγάλες αποφάσεις που επίκεινται, στα μέσα της άνοιξης, για την πορεία της χώρας («και δεν θα περιλαμβένουν νέο μνημόνιο, αυτό ξεχάστε το») και από τις πρώτες στοχευμένες παροχές «στους αδύναμους και αδικημένους από την κρίση».
Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά και στην πολυγλωσσία που καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και θα εντείνει, μέρα με τη μέρα, τις πιέσεις της σε θέματα που «τον ζορίζουν», όπως η τρομοκρατία ή η θολούρα στο οικονομικό του πρόγραμμα.
Διπλή πρωτιά
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse RC για λογαριασμό της εφημερίδας «Ποντίκι», που κυκλοφορεί την Πέμπτη 23-1-2014. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 23% και ακολουθούν η ΝΔ με 20%, η Χρυσή Αυγή με 11%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%. Η ίδια διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και στην αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,5%, η ΝΔ 22,5%, η Χρυσή Αυγή 12%, το ΠΑΣΟΚ 6%, το ΚΚΕ 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5% και η ΔΗΜΑΡ 3%. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με μικρή διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της εφημερίδας «Ποντίκι».
Προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής», «δείχνει» πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, τη χρονική περίοδο 8 με 13 Ιανουαρίου 2014. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση, 31,5% επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ και 28% τη ΝΔ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 10%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με 6,5% το καθένα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ με 3,5%. Το 'Αλλο Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 9,5%.
Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση των ερωτηθέντων, για το ποιο κόμμα θα κέρδιζε αυριανές εκλογές, ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις, ένας στους δύο ερωτηθέντες (52%) απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και το 35% η ΝΔ. Σε ποσοστό 13% οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν «κανένας» ή δεν εκφράζουν γνώμη.
Ενδεικτικό πάντως είναι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης στην ερώτηση «ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις σας, από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα, ποιο κόμμα, ή ποια κόμματα εμπιστεύεστε περισσότερο για να κυβερνήσουν τη χώρα». Πενήντα πέντε στους εκατό ερωτηθέντες απαντούν «κανένα», 19% επιλέγουν τη ΝΔ, 15% τον ΣΥΡΙΖΑ και 7% το ΠΑΣΟΚ.
Στην ερώτηση «ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά ποιος θα λέγατε ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγουν 39% των ερωτηθέντων και τον Αλέξη Τσίπρα 30%. Ποσοστό 29% απάντησαν «Κανένας από τους δύο».

thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου