Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

«Βραχυκύκλωμα» στην κυβέρνηση από την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους


Στρατός

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα των μνημονίων να βλέπουμε τα δικαστήρια (και δη το Συμβούλιο της Επικρατείας) να στέκονται στο πλευρό του κόσμου και να κατακεραυνώνουν τις αντισυνταγματικές διατάξεις που περνούν νύχτα από τη Βουλή. 
Αν λοιπόν εμείς μείναμε έκπληκτοι από την ευνοϊκή απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους, φανταστείτε πόσο έκπληκτοι έμειναν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγές στρατιωτικών, αποστράτων, αστυνομικών και λιμενικών, οι περικοπές στα εισοδήματα των ενστόλων παρουσιάζουν συνταγματικά προβλήματα, και συγκεκριμένα προσβάλλουν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.
Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η απόφαση; Εκτός από μία μεγάλη αντιμνημονιακή νίκη για μία ομάδα πολιτών, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει από αλλού τα 113 εκατομμύρια ευρώ που περίμενε να εξοικονομήσει από τις περικοπές αυτές.
Πάντως, η πρώτη επίσημη κυβερνητική αντίδραση είναι ενδεικτική του αιφνιδιασμού που προκάλεσε στο κυβερνητικό επιτελείο η απόφαση του ΣτΕ. Η αντίδραση αυτή ήρθε από τον Άδωνι Γεωργιάδη, που μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 σχολίασε: «Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε».
Κοινώς, ο υπουργός στέλνει μήνυμα στη Δικαιοσύνη, ότι αν δε συμμορφωθεί με τις μνημονιακές αποφάσεις, θα καταστραφεί η χώρα. Αλλά από τέτοιες «απειλές» χορτάσαμε πια…

koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου