Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Όλα δείχνουν τριπλές κάλπες



Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, άφησε να διαφανεί η στρατηγική του για τους επόμενους μήνες: Θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο από την Τρόικα και να αποφύγει τη συζήτηση τώρα για ένα τρίτο μνημόνιο ή για πρόσθετα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014, θα μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επικυρωθεί τον Απρίλιο από τη Eurostat (με την ανοχή των εταίρων), θα εμφανιστεί ως ο εγγυητής μίας γενναίας συμφωνίας για την απομείωση του χρέους, θα υποσχεθεί το τέλος της Τρόικας και των μνημονίων, θα θέσει το δίλημμα «ναι ή όχι στην Ευρώπη» επιχειρώντας να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. 

Της Αγγελικής Σπανού
Στο μεταξύ, μπορεί να γίνει και ένας προεκλογικού χαρακτήρα ανασχηματισμός με επίκεντρο την πιθανολογούμενη μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος (η θητεία του Γ. Προβόπουλου λήγει στις αρχές Ιουνίου αλλά η κυβέρνηση θέλει να καθορίσει τη διαδοχή πριν γίνουν εκλογές δεσμεύοντας την επόμενη κυβέρνηση, αφού ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στην ΕΚΤ και είναι μη ανακλητός).
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και η κυβέρνηση δεν βιάζεται καθόλου να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό για το οποίο ενδιαφέρονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην ασκηθούν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, αφού άλλωστε νέα μέτρα δεν περνούν από την παρούσα Βουλή, και επίσης να φύγουν το συντομότερο οι Π.Τόμσεν, Μ.Μορς και Κλ. Μαζούχ και να μην επανεμφανιστούν, τουλάχιστον όχι πριν από το καλοκαίρι.
Εξάλλου, ο δικαστικός κλοιός που σφίγγει γύρω από τη Χρυσή Αυγή αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, αφού έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για το ενδεχόμενο να τεθεί αυτό το κόμμα εκτός νόμου.
Αρκούν όλα αυτά για να περάσει για να αποφευχθούν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές το Μάιο; Οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν. Τα στοιχεία που έχουν υπόψιν τους τα κομματικά επιτελεία είναι αποθαρρυντικά για τα συγκυβερνώντα κόμματα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για το πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα. Ο πλέον αδύναμος κρίκος είναι το ΠΑΣΟΚ που δεν δείχνει δυναμική ανάκαμψης ούτε μετά την ανακοίνωση της ένταξής του σε ένα συμμαχικό σχήμα της Κεντροαριστεράς (πρωτοβουλία των 58).
Ο Α. Σαμαράς δίνει και ο ίδιος χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές, βάζει ψηλά τον πήχυ για το κόμμα του μιλώντας για πρωτιά, παίζει το παιχνίδι της πόλωσης για λόγους συσπείρωσης και κλιμακώνει την ένταση των επιθέσεών του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τη ΝΔ θα έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και δεν θα μπορεί να επικαλεστεί την φυσική κυβερνητική φθορά, αφού ήδη επέλεξε να αναμετρηθεί στα ίσα με τον Α. Τσίπρα.
Μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης υπάρχει αγωνία και κόπωση, μεγάλη ανησυχία για τα υπόγεια ρεύματα που κινούνται στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας. Οι χθεσινές αποκαλύψεις (σε ημερίδα του ΣΕΒ) για το ύψος των «κόκκινων δανείων» που φθάνουν στο 30% με δυναμική να αγγίξουν το 40% έδωσαν καταλυτική απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς «we delivered» (σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στο Στρασβούργο).

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου