Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

«Επιχείρηση ΕΡΤ» – unsuccessful story


«Επιχείρηση ΕΡΤ» – unsuccessful story του Γ. Μαυρή

του Γ. Μαυρή
Μέρος της ανάλυσης του Γ. Μαυρή στην «Εφ.Συν.»που αναφέρει τα εξης για την ΕΡΤ
«Επιχείρηση ΕΡΤ» – unsuccessful story: Τη στιγμή (11/6/13) που ο πρωθυπουργός ελάμβανε την απόφαση να κλείσει τη Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ), ο πολιτικός συσχετισμός ανάμεσα στο βασικό κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. και την αξιωματική αντιπολίτευση έδειχνε να διαμορφώνεται υπέρ του, στα ευνοϊκότερα επίπεδα από τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012. Η εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ έφθινε, ενώ η εικόνα του Α. Τσίπρα έδειχνε να έχει υποστεί σημαντική φθορά. Το γενικό πολιτικό κλίμα συνέχιζε να βελτιώνεται σχετικά, ενώ οι προσδοκίες για περιορισμένες κοινωνικές συγκρούσεις το επόμενο διάστημα είχαν υπερισχύσει, για πρώτη φορά από τις εκλογές του 2009. Εάν το κλείσιμο της ΕΡΤ «πετύχαινε», ως πολιτικό εγχείρημα, θα επέτρεπε την προσφυγή στις κάλπες, με αυξημένες πιθανότητες εκλογικής νίκης και σημαντικά στρατηγικά πολιτικά αποτελέσματα για τη Ν.Δ.
Όμως, η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, με υψηλό ρίσκο, δεν στέφθηκε με επιτυχία. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένου και 1/3 των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αποδοκίμασε εντονότατα τη διακοπή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος. Η δυναμική της ενδοκυβερνητικής κρίσης, που εκδηλώθηκε, προκάλεσε στη Ν.Δ. σημαντική εκλογική ζημιά, αλλά και έπληξε και την ίδια την εικόνα του Α. Σαμαρά. Ο αναγκαστικός κυβερνητικός ανασχηματισμός της 25ης Ιουνίου, στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, άφησε επίσης αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Αν και η επίδραση των δύο διαδοχικών γεγονότων αποδείχθηκε μάλλον μικρή, άρκεσε εντούτοις για να ακυρώσει τη δυναμική που είχε αναπτύξει η Ν.Δ. από τον Μάιο του 2013, με την επικοινωνιακή επιχείρηση ανατροπής του δυσμενούς πολιτικού κλίματος («success story»).
Θα πρέπει να σημειωθεί, ακόμη, ότι η εκλογική της επιρροή συρρικνώθηκε μεν κατά μία εκατοστιαία μονάδα, αλλά η Ν.Δ. εξακολούθησε τον Ιούλιο να προηγείται (οριακά) του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επωφελήθηκε από τους αποτυχημένους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της ΕΡΤ και την κακή εικόνα του ανασχηματισμού.
Περισσότερα: http://www.efsyn.gr/?p=169461

ERTOPEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου