Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Αρματολών και κλεφτών γωνία...



του Πέτρου Κατσάκου
Οργανωμένες συμμορίες με πολιτικό πρόσημο και κομματικό ονοματεπώνυμο τσέπωσαν και οικειοποιήθηκαν δισεκατομμύρια.
Δύο εισαγγελικές έρευνες ήταν αρκετές για να αποκαλύψουν έστω και επιφανειακά τις ληστρικές πρακτικές των συμμοριών που λεηλάτησαν συστηματικά ταμεία, κονδύλια και πορτοφόλια. Δύο εισαγγελικά πορίσματα που έκαναν φύλλο και φτερό το συλλογικά ενοχικό «μαζί τα φάγαμε» καθώς έφεραν στο φως της δημοσιότητας τις πρακτικές και τις λειτουργίες του «μαφιόζικου καπιταλισμού» που εφαρμόσθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα, με αποτέλεσμα την χρεοκοπία.
Οργανωμένες συμμορίες με πολιτικό πρόσημο και κομματικό ονοματεπώνυμο που τσέπωσαν και οικειοποιήθηκαν δισεκατομμύρια είναι οι βασικοί υπεύθυνοι του οικονομικού εγκλήματος που συντελέσθηκε σε βάρος της κοινωνίας. Μετά την κρίση στα Ίμια, ένας τρελός χορός ανεξέλεγκτων εξοπλιστικών προγραμμάτων με πρόσχημα την αμυντική θωράκιση της χώρας μετατράπηκε σε ένα όργιο μίζας για τους επιτήδειους «αρματολούς» του συστήματος. Ένας χορός εκατομμυρίων που στήθηκε υπέρ βωμών και εστιών με αποτέλεσμα για κάθε άρμα μάχης, για κάθε υποβρύχιο, για κάθε αεροπλάνο και πύραυλο να στηθεί και μια ξεχωριστή offshore.
Την ίδια ώρα οι συμμορίες των golden boys και των πολιτικών αναδόχων τους επιτέθηκαν με τον πιο άγριο τρόπο στο τραπεζικό σύστημα κατακλέβοντας τα ταμεία, μοιράζοντας εκατοντάδες επιχειρηματικά θαλασσοδάνεια που κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς που σήμερα απολαμβάνουν τον ήλιο σε εξωτικούς παραδείσους. Και αν για τους «αρματολούς» του συστήματος η αρπαχτή χωρούσε απλά σε ένα κοινό σακβουαγιάζ, για τους «κλέφτες» υπήρξε μια κάποια πολυπλοκότητα καθώς έπρεπε να ακολουθηθούν οι αρχές του μαφιόζικου καπιταλισμού.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτές σε πρώτη φάση χρησιμοποιείς χρήματα του δημοσίου για να δημιουργήσεις μια «φούσκα» κεφαλαίου. Στη δεύτερη φάση κατευθύνεις γιγαντιαία ποσά σε μπόνους και αποζημιώσεις για τον εαυτό σου και τους φίλους σου ενώ παράλληλα διοχετεύεις τα «απαραίτητα» στο πολιτικό παρασκήνιο και στους συμμάχους της «ενημέρωσης». Το τρίτο και τελευταίο στάδιο του μαφιόζικου καπιταλισμού συμπίπτει με το σκάσιμο της φούσκας όταν και παίρνεις μια τεράστια χρηματική εγγύηση από την κυβέρνηση για να καλύψεις όλες σου τις απώλειες με χρήματα που θα βγουν από τις τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων.

 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου