Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ερχονται τα «κοράκια» των Hedge Funds για τα «κόκκινα» δάνεια


Ερχονται τα «κοράκια» των Hedge Funds για τα «κόκκινα» δάνεια

Πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα στην οποία οι ρυθμίσεις προστασίας δεν καλύπτουν τα επιχειρηματικά δάνεια – όπως συμβαίνει με την πρώτη κατοικία – θα βρουν τα επιθετικά hedge funds που «μετακομίζουν» στην Ευρώπη. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν έντονα στην Ευρώπη funds όπως τα Blackstone, KKR, Apollo Management, Strategic Value Partners, Cerberus, Angelo Gordon, Avenue Capital, Fortress, Lone Star και Oaktree Capital.
Τα funds εξαγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες με σημαντική έκπτωση (50%-70%) και στη συνέχεια επιδιώκουν να ανταλλάξουν τα χρέη με μετοχές στις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Προεξοφλούν ότι οι σχετικές ευκαιρίες θα αυξηθούν κατακόρυφα στην Ευρώπη το 2014, αφού ολοκληρωθούν τα stress tests από την ΕΚΤ και οι τράπεζες είναι σε θέση να καταγράψουν τις απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους. Τα αμερικανικά fund είναι ενισχυμένα λόγω των σημαντικών κερδών που αποκόμισαν το τελευταίο διάστημα στην αμερικανική αγορά, με το σχετικό δείκτη να καταγράφει κέρδη άνω του 13% μόνο τον προηγούμενο μήνα.
Στη χώρα μας, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες της κρίσης και παραμένουν ακόμη «ζωντανές» χάρις στον τραπεζικό δανεισμό. Το θέμα είναι πως στα σχέδια αυτά θα αντιδράσουν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς και αν θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα να «αφελληνιστούν» γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού στίβου.
Αν αυτό συμβεί, η δεύτερη επίθεση που θα ακολουθήσει θα είναι τα στεγαστικά δάνεια των Ελλήνων πολιτών, όταν εκλείψει η μεταβατική περίοδος της προστασίας που ισχύει σήμερα.
Είναι ενδεικτική άλλωστε του κλίματος που καλλιεργείται, το σχόλιο υψηλού στελέχους της τρόϊκα όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει μονομερώς την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν άστεγοι, είπε. Εσείς πως κάνετε έτσι;».
Οι γύπες των αγορών , εκτός της Ελλάδας, ενδιαφέρονται συνολικά για την Ευρώπη όπου εκτιμούν ότι οι σχετικές ευκαιρίες θα αυξηθούν κατακόρυφα το 2014, αφού ολοκληρωθούν τα stress tests από την ΕΚΤ και οι τράπεζες είναι σε θέση να καταγράψουν τις απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους.

ertopen  με πηγές από :imerisia,sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου