Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Έκρηξη: Στα 87 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» στο τέλος του 2014



Ενώ όπως δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος (ΤτΕ), καταθέσεις 90 δισ. έφυγαν από τις τράπεζες στα χρόνια του Μνημονίου
Στα πρόθυρα ανάφλεξης έχει φτάσει η ελληνική κοινωνία από τις πολιτικές του Μνημονίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στο συνέδριο του ΣΕΒ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, δήλωσε ότι στην τετραετία των Μνημονίων έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες 90 δισ. ευρώ, τα οποία οδηγήθηκαν στο εξωτερικό (55 δισ., σύμφωνα με το ΣΔΟΕ), στα πάσης φύσεως χαράτσια και τα σεντούκια. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει και να μη διαγράφεται καμία προοπτική τόνωσης της ρευστότητας. Για τον λόγο αυτόν ο Γ. Προβόπουλος συνέστησε στους επιχειρηματίες να αναζητήσουν πόρους πέραν των τραπεζών!
Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία Price WaterhouseCoopers, τα "κόκκινα δάνεια" εντός του 2014 θα εκτιναχθούν από τα 70 (32%) στα 87 (40%) δισ. ευρώ (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω), εξέλιξη που μαρτυρά ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις εισέρχονται στη ζώνη της χρεοκοπίας. Αν συνυπολογιστεί ότι η ανεργία σχετικά σύντομα θα ξεπεράσει επισήμως το 30%, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Η εκτίμηση σοκ
Περαιτέρω άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40%, από 32% που ήταν το 2013, εκτίμησε ότι θα υπάρξει το 2014 ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PricewaterhouseCooper (PwC) Ανώνυμος Ελεγκτική Εταιρεία ΑΕ, μιλώντας  σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με θέμα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Επίσης ανέφερε ότι θα προστεθούν 20 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αναφερόμενος γενικότερα στις προτεραιότητες των ελληνικών τραπεζών ο κ. Ψάλτης επισήμανε ότι θα πρέπει να επιτύχουν κέρδη προ προβλέψεων τουλάχιστον 4 με 5 δισ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν. Η επάνοδος στην κερδοφορία είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές που θα προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατ' επέκταση να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εξυπηρετούμενων δανείων είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία εσωτερικών εξειδικευμένων μονάδων, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο των bad banks στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί.

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου