Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Σενάρια για υποψηφίους περιφερειακών και δημοτικών εκλογών


proti puzzle

80% των υποψηφίων κλείδωσαν για τη ΝΔ. Βολιδοσκοπήσεις από το ΠΑΣΟΚ. Σε λίγες ημέρες τα νεώτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι εμφανίζονται ισχυροί και ποιοι επιθυμούν...
Έχουμε πλέον μπει σε - άτυπη - προεκλογική περίοδο καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός απροόπτου, έχουν ανακοινωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη ότι θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου και θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα.
Τα κόμματα
Μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται να παραδοθεί στον πρωθυπουργό η λίστα με την πλειονότητα των υποψηφίων της ΝΔ για τους δήμους και τις περιφέρειες, εν όψει της αναμέτρησης για την αυτοδιοίκηση. Όπως δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής» έχει «κλειδώσει» το 80% των υποψηφίων και μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσει η ανακοίνωση των ονομάτων από τους ίδιους τους υποψηφίους. Για πρώτη φορά, η ΝΔ δε θα εκδώσει λίστα «χρισμάτων» αλλά θα δώσει το «πράσινο φως» στα στελέχη με τα οποία έχει έρθει σε επαφή να δημοσιοποιήσουν την απόφασή τους να μπουν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του δεν επιθυμεί, σύμφωνα με την Real News, να δώσει χρίσματα ενώ αποφάσισε να μην συνεργαστεί με τη ΝΔ καθώς πρόθεσή του είναι να στηρίξει προοδευτικά ψηφοδέλτια της ευρύτερης κεντροαριστεράς.
Στον ΣΥΡΙΖΑ όλα θα κριθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είχε οριστεί για τις 11/1 ενώ σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες αναβλήθηκε για τις 18/1. Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων -στους μεγάλους δήμους- θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα. Τον τελικό λόγο θα έχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα παρουσιαστεί και η τελική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.
Στο ΚΚΕ υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων που φέρει το κόμμα να μπαίνει στη λογική των λαμπερών και δημοφιλών υποψηφιοτήτων, όπως της Λιάνας Κανέλλη για το Δήμο Αθηναίων και του Θανάση Παφίλη για την Περιφέρεια Αττικής. Οι εκλογές πάντως για τον Περισσό είναι πρωτίστως πολιτικές και μάλιστα μείζονος σημασίας.
Αντιμνημονιακό χαρακτήρα δίνουν οι ΑΝΕΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου. Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου γίνονται διεργασίες στο παρασκήνιο ώστε να υποστηριχθούν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους της περιφέρειας ενώ υπάρχουν και αντιθέσεις που ζητούν να μην μπει το κόμμα κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη ΔΗΜΑΡ ξέρουν πως είναι πολύ δύσκολο να κάνουν την έκπληξη, αλλά η στρατηγική θα είναι και πάλι η ίδια με τις προηγούμενες εκλογές, η υποστήριξη δηλαδή υποψηφιοτήτων που εμφανίζονται ως προοδευτικές και όχι ως κομματικές.
Νομοθετική ρύθμιση που θα εμποδίζει τη συμμετοχή βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», ενώ από την πλευρά του ο Ηλ. Κασιδιάρης δήλωσε ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι σε όλες τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας.
Η Περιφέρεια
Ήδη για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Σπύρος Σπύρου ανακοίνωσε επισήμως υποψηφιότητα, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (είχαν πάντως προηγηθεί δύο δηλώσεις του από τη Ζάκυνθο, όπου στην μεν μια είχε υποστηρίξει ότι είχε ήδη το ΟΚ από τον Αντώνη Σαμαρά για να ανασκευάσει στην επόμενη, δηλώνοντας ότι απλά ο ίδιος επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος).
Την υποψηφιότητα Σπύρου ανακοινώνει στα Κυριακάτικα φύλλα του σχεδόν σύσσωμος ο αθηναϊκός τύπος κάνοντας λόγο για «επικρατέστερη υποψηφιότητα από πλευράς ΝΔ». 'Ετσι στις εφημερίδες Real news, Παραπολιτικά, Έθνος, Τύπος της Κυριακής και την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, η υποψηφιότητα Σπύρου συνοψίζεται στα εξής: «Στα Ιόνια Νησιά από τη ΝΔ υποψήφιος θα είναι και πάλι ο νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου» και «επικρατέστερος θεωρείται ο νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου».
Για το ΠΑΣΟΚ τώρα, σύμφωνα με την Real News, «χωρίς τίποτα να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το όνομα που παίζει περισσότερο από τα άλλα είναι αυτό της βουλευτού Κέρκυρας Άντζελας Γκερέκου, η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ενδιαφέρεται. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως που το 2010 είχε στηρίξει τον Ηλία Μπεριάτο με τον Γιώργο Καλούδη να κατεβαίνει τότε ως αντάρτης, θεωρείται καλή περίπτωση». Σύμφωνα πάντως με τον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης Μπεριάτου Γ. Καρύδη (σε συνέντευξη στο Corfu Channel), ο κ. Μπεριάτος μάλλον εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα τα ονόματα που φαίνεται ότι εξετάζονται είναι εκείνα του Θόδωρου Γαλιατσάτου, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΙΝ και την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ βολιδοσκοπείται και ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντωνής και ο Γ. Μπαλάφας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κέρκυρα.
Στο ΚΚΕ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς ο νυν επικεφαλής της ΛΑΣΥ Θόδωρος Γουλής είναι και πάλι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις εκλογές στην ΠΙΝ.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση του Γιώργου Καλούδη στις επικείμενες εκλογές, με αντικρουόμενες πληροφορίες να τον φέρουν αφενός ένα βήμα πριν την συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου να έχει αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά στις βουλευτικές, όποτε αυτές γίνουν. Το δεύτερο ενδεχόμενο φαίνεται να είναι πιο ισχυρό, καθώς ένα από τα κορυφαία στελέχη του ο Μάκης Φόρτες, φαίνεται ότι επιθυμεί να διεκδικήσει τη δημαρχία Κεφαλονιάς, με τις μετρήσεις να του δίνουν καλά ποσοστά.
Ο Δήμος Κέρκυρας
Ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής φέρεται, από τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, να είναι και πάλι υποψήφιος. Έτσι το «Έθνος» τονίζει ότι «στην Κέρκυρα υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος κ. Ι. Τρεπεκλής», τα «Παραπολιτικά» αναφέρουν ότι «στην Κέρκυρα θα κατέβει ξανά ο σηµερινός δήµαρχος, Ιωάννης Τρεπεκλής» ενώ και σειρά ιστοσελίδων αναφέρει ότι «τις δυνάμεις του κρατά ο σημερινός δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, που σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει διευρύνει το ψηφοδέλτιό του για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με νέα πρόσωπα από όλους τους κομματικούς χώρους».
Τα ονόματα που ακούγονται από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τη διεκδίκηση του Δήμου Κέρκυρας είναι εκείνα του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Κώστα Νικολούζου, του νυν επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Γιώργου Ραιδεστινού και του γιατρού του ΕΣΥ Αντώνη Γεωργόπουλου, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαριστεί έως το τέλος του μήνα.
Στο ΚΚΕ σταθερός και αμετακίνητος φαίνεται ότι είναι ο πρώην βουλευτής και νυν επικεφαλής της ΛΑΣΥ Μπάμπης Χαραλάμπους, που θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία.
Ο Αλέκος Αυλωνίτης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κρατά κλειστά τα χαρτιά του, και δεν έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής τι θα κάνει στις επικείμενες εκλογές, με το περιβάλλον του πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο «να μείνει εκτός ο Αλέκος από την εκλογική διαδικασία". Η Μερόπη Υδραίου κάνει ήδη επαφές με πρώην και νυν φίλους και υποστηρικτές ενώ κινήσεις και ζυμώσεις φαίνεται ότι γίνονται και σε άλλους χώρους χωρίς μέχρι στιγμής κάποια από αυτές να έχει αποκτήσει επίσημα χαρακτηριστικά.
Μόνη (ημι)επίσημη ανακοίνωση, προς ώρας, είναι αυτή του προέδρου της ΟΕΒΕΚ Κώστα Κιτσάκη (στο START) που έκανε λόγο για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές ανθρώπων σχετικών με το εμπόριο και την οικονομία, αναφέροντας σε αυτούς και τον πρώην αντιδήμαρχο, επιχειρηματία Λευτέρη Λιντοβόη.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου