Σάββατο 18 Μαΐου 2019

VAR στις δημοσκοπήσεις



Αν είχε χιούμορ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ζητούσε να μπει VAR στην πολιτική.
του Ανδρέα Πετρόπουλου
Θα μπορούσε να είναι το αστείο της ημέρας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες σε αθλητικό ραδιόφωνο, ζήτησε να μπει το VAR και στους αγώνες μπάσκετ.
Για τους μη μυημένους, το VAR, ή Video Assistant Referee, είναι ο έλεγχος, η μέθοδος παρακολούθησης των αγώνων από ειδικές κάμερες για καλύτερη ανάλυση των φάσεων και αποφυγή διαιτητικών λαθών.
Για κακή τύχη του προέδρου της Ν.Δ., το VAR υπάρχει στο μπάσκετ αρκετό καιρό τώρα, ενώ στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δοκιμάστηκε μόλις στον τελευταίο αγώνα για το Κύπελλο. Αλλά ας είναι, δεν χάθηκε ο κόσμος από ένα τέτοιο μικρό λάθος. Άλλωστε, θα πρέπει να εκτιμηθεί η πρόθεση του προέδρου της Ν.Δ. να υπάρχει παντού διαφάνεια και να αποφεύγονται οι αδικίες.
Αν είχε χιούμορ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ζητούσε να μπει VAR στην πολιτική.
Ένα σύστημα που θα ελέγχει, για παράδειγμα τα όσα εξαγγέλλονται κατά την προεκλογική περίοδο ή θα κρίνει και θα αξιολογεί αν, π.χ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πράγματι αναφερόταν σε επταήμερη εργασία όπως τον κατηγορούν, αν όντως ζητάει κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων και τι πραγματικά θα κάνει με τη 13η σύνταξη που αναγκάστηκε να ψηφίσει προχθές.
Αλλά υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, αν υπήρχε σε φαντασιακό επίπεδο ένα τέτοιο σύστημα, η πολιτική ζωή θα ήταν εντελώς ανιαρή, χωρίς το στοιχείο της μεταμφίεσης, της εξαπάτησης, της αδικίας.
Θα μπορούσε ωστόσο ένα τέτοιο αντικειμενικό σύστημα να εφαρμόζεται στις δημοσκοπήσεις. Που, από τις 15 και τις 10 μονάδες προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, έχουν μπει σταδιακά σε διαδικασία προσαρμογής.
Όπως γνωρίζει όλη δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. είναι όντως εδώ και καιρό κάτω από την περιοχή των 5 μονάδων. Το ξέρουν καλά οι δημοσκόποι και έχουν ενημερώσει αρμοδίως και τους εντολείς τους γι’ αυτό. Εξ ου και πανικός των τελευταίων ημερών μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του "κοινωνικού πακέτου" για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτικών.
Από τη 13η σύνταξη μέχρι τις 120 δόσεις, τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, η κλεψύδρα της διαφοράς αδειάζει.
Αλλά αυτό μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ πριν τη μεθεπόμενη Κυριακή. Κι αυτό καθώς η ύστατη προσπάθεια δημοσκόπων και επικοινωνιολόγων είναι η διατήρηση της διαφοράς σε αυτό τουλάχιστον το επίπεδο.
Θα προσπαθήσουν, εξαντλώντας όλα τα μέσα, να αποδείξουν ότι τα μέτρα δεν έτυχαν της θετικής ανταπόκρισης που περίμενε η κυβέρνηση και δεν μπορούν να αντιστρέψουν το παγιωμένο κλίμα.
Θα εκτεθούν για ακόμη μία φορά, αλλά δεν τους ενοχλεί. Γι’ αυτό πληρώνονται…
αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου