Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

H εκστρατεία του τρόμου



του Νίκου Παπαδογιάννη
Eπιστρέφοντας στη χώρα μετά από ένα ευλογημένο τετραήμερο απουσίας, βρήκα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει στα πρωινάδικα των Τσιμτσιλήδων, την Παναγιωταρέα να τιτιβίζει σε διάλεκτο Παναγιώταρου και τα μέσα του Μαρινάκη να ανοίγουν κουβέντα για πλεούμενα. Τα ζούμε στ’ αλήθεια αυτά που ζούμε ή μήπως βρισκόμαστε σε φάση ομαδικής αυθυποβολής;
Υπάρχει αναποφάσιστος που θα έγερνε υπέρ της ΝΔ βλέποντας τον ατσαλάκωτο γόνο του Μητσοτακέικου και του Χάρβαρντ, να υποδύεται τον χαζοχαρούμενο γείτονα της διπλανής πόρτας; Ή τον πάμπλουτο και διωκόμενο από τη δικαιοσύνη πρόεδρο του Ολυμπιακού, σε ρόλο υπερασπιστή της εργατιάς και των λαϊκών στρωμάτων;  
Η εύκολη εξήγηση για την τακτική που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι με τα γαλάζια γυαλιά της βλέπει τον γάιδαρο δεμένο. Ειδάλλως, μιλάμε για στρατηγική αυτοχειρίας. Ή απελπισίας.
Εφ’ όσον βρέθηκε επικοινωνιολόγος που θεωρεί ότι φέρνει ψήφους και συμπάθεια μία εμφάνιση σε πρωινάδικο, του ίδιου ανθρώπου μάλιστα που αρνήθηκε το debate επειδή …δεν είναι τηλεπερσόνα, θα ήθελα να τον γνωρίσω και να τον κλείσω σε γυάλα για μελλοντική μελέτη.
Τέτοια προεκλογική εκστρατεία είχε να δει ο τόπος από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη, με τις αλησμόνητες δρακουλίστικες αφίσες που έστελναν τον έντρομο ψηφοφόρο πεσκέσι στο ΠΑΣΟΚ. Αν θυμάμαι καλά, οι εμπνευστές τους ήταν Αμερικανοί. Οι τωρινοί, αμερικανάκια.
Αλλά το ζήτημα δεν σηκώνει χωρατά. Στα κεντρικά τηλεοπτικά σποτάκια με τα οποία η ΝΔ λανσάρισε την καμπάνια της, περίοπτη θέση βρήκαν η Μαρίνα που μετακόμισε επειδή της διέρρηξαν το σπιτικό δύο φορές και το ζευγάρι που κοιμάται με αναμμένα τα φώτα επειδή φοβάται. Υπαρκτά, υποτίθεται, πρόσωπα και σπίτια.
Το μήνυμα είναι σαφές και απευθύνεται στο ίδιο θυμικό, των ίδιων ανθρώπων, που ακόμη περιμένουν τους «κουμουνιστάς» που θα μας πάρουν τα σπίτια. «Θα κάνουμε τον κοσμάκη να τρομάξει». Επένδυση στον φόβο. Οι ψηφοφόροι του 2015 αγνόησαν επιδεικτικά τους κινδυνολόγους Σαμαράδες, αλλά το πάθημα δεν έγινε μάθημα.
Αποφεύγουν να ξεστομίσουν ευθέως ότι τον φόβο τον έφεραν μαζί τους οι μετανάστες, διότι φοβούνται ότι –τελείως άδικα- θα θεωρηθούν ρατσιστές. Απλώς, τους φωτογραφίζουν. Άλλωστε, δεν είχαμε μετανάστες πριν το 2015, έτσι δεν είναι; Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.
Διότι, ποιος άλλος θα διαρρήξει διαμέρισμα δύο φορές και θα ωθήσει τον ένοικό του σε μετανάστευση; Μήπως οι χρυσαυγίτες που έκαναν πλιάτσικο στα καμένα σπίτια του Ματιού και της Ραφήνας; Γιατί να μη σβήσεις τα φώτα, όταν μπορείς να αναθέσεις τη φρούρηση της γειτονιάς στα τάγματα του Μιχαλολιάκου;
Εκούσα άκουσα, η Νέα Δημοκρατία κάνει την προεκλογική εκστρατεία του Κασιδιάρη και του Όρμπαν. Τη λεπτομέρεια που δεν αναφέρεται με τ’ όνομά της στα προεκλογικά της μηνύματα το ξεφούρνισε μέσα στην κάψα του αυτός ο Ταχιάος, στο debate των υποψηφίων της Θεσσαλονίκης: «Και ποιος ευθύνεται, που έχουμε πρόβλημα ασφάλειας; Ο ΣυΡιΖα, που έφερε τους μετανάστες!»
Η Μαρίνα πράγματι μετανάστευσε, όπως και ο Κωνσταντίνος, ο Βλάσης και η Εμμανουέλα. Δεν τους έδιωξαν όμως οι Πακιστανοί ούτε ο Ρουβίκωνας. 
Τους έδιωξαν οι κυβερνήσεις που τους έκλεψαν το μέλλον, εξωθώντας τη χώρα στη χρεοκοπία και στο «μας συγχωρείτε, λάθος» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τους έδιωξαν η διαρκής αναξιοκρατία, η απύθμενη αμορφωσιά της κοινωνίας και η ξεδιάντροπη κονσομασιόν των τα φαιά φορούντων στην ακροδεξιά.
Αυτές οι λεπτομέρειες δεν πρόκειται να ακουστούν σε κάποιο από τα σποτάκια του Κυριάκου ή της Φώφης ούτε στα τιτιβίσματα της Άννας και των Μπάμπηδων ούτε στα πρωτοσέλιδα της ρυπαρογραφίας ούτε στις ασυναρτησίες των ελληνόψυχων με το ουγγαρέζικο όνομα που παραπέμπει ευθέως σε Όρμπαν.
Οι νοσταλγοί της κουτάλας ποντάρουν στα ταπεινότερα ένστικτα του αλαλιασμένου νεοέλληνα και ζωγραφίζουν τον Τσίπρα ως σύγχρονο ζερζεβούλη, λες και γίνεται να ξεχάσει κάποιος τόσο γρήγορα ως διά μαγείας ποιοι μας βύθισαν στον πάτο του βαρελιού.
Από τη στιγμή που ξεθώριασε το φληνάφημα με τους «σταλινικούς» και γελοιοποιήθηκε ακόμη και στη Γιουροβίζιον η πομφόλυγα με το δήθεν ξεπούλημα της Μακεδονίας, χρησιμοποιούνται ως μπαμπούλας οι «λαθροεγκληματίες» με το σκούρο δέρμα.
Το ψεκασμένο κοινό της Τσιμτσιλή θα χειροκροτήσει με ενθουσιασμό, πριν κλείσει τα εισιτήριά του για να περάσει το εκλογικό Σαββατοκύριακο στη Μύκονο.
κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου