Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Ελίτ και αριστεία στο βελούδινο σύμπαν του Κυριάκου Μητσοτάκη


του Σταύρου Παναγιωτίδη*
"Θεωρείται κανονικό, επιθυμητό, το να είναι κάποιος αμόρφωτος. Εγώ σέβομαι τις επιλογές όλων […] Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όποιος έχει μεταπτυχιακά είναι κατακριτέος και είναι μέρος των ελίτ. […] Αυτή η ισοπέδωση, ότι όλοι εσείς που έχετε σπουδάσει είστε ελίτ και μόνο εμείς καταλαβαίνουμε τον πραγματικό λαό…".

Τα παραπάνω είναι μια μικρή επιλογή των όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, “βάζοντας λόγια στο στόμα” του κυβερνώντος κόμματος και καταγγέλλοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξωραΐζει την έλλειψη μόρφωσης. Παρότι το πραγματικό ζήτημα δεν είναι εκεί, ακόμη και μια απλή απαρίθμηση μερικών μόνο από όσα έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλίσει το δικαίωμα του ελληνικού λαού στη μόρφωση, θα αρκούσε ως απάντηση.

Παραλάβαμε μια χώρα το 2015 που διαρκώς έκλεινε σχολεία και μείωνε την χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης (2011-15 μείωση κατά 34%) και είχε δεσμευτεί με το Μεσοπρόθεσμο 2014-18 για συνεχή μείωση των κονδυλίων, φτάνοντας μόλις το 1,99 % του ΑΕΠ. Σήμερα έχουμε καταργήσει αυτήν την δέσμευση και αυξάνουμε κάθε χρόνο τη χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, έχοντας φτάσει στο 2,88 % του ΑΕΠ (1,7 δις παραπάνω από όσα προβλέπονταν). Παραλάβαμε μια χώρα που τα σχολεία άνοιγαν με ελλείψεις χιλιάδων καθηγητών και δασκάλων και τα παιδιά αντί για βιβλία έπαιρναν φωτοτυπίες. Σήμερα η σχολική χρονιά ξεκινά κάθε φορά χωρίς κενά και με όλα τα βιβλία στη θέση τους. Παραλάβαμε μια χώρα με παιδιά που λιποθυμούσαν στα σχολεία από την πείνα. Σήμερα έχουμε ζεστά σχολικά γεύματα κάθε μέρα για 153.000 παιδιά. Παραλάβαμε μια χώρα που είχε να διορίσει δασκάλους και καθηγητές από το 2010. Σήμερα έχουμε ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διορισμών για 15.000 εκπαιδευτικούς, ξεκινώντας άμεσα με 4.500 διορισμούς στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής. Παραλάβαμε μια χώρα που είχαν καταργηθεί 14 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ -οι πιο δημοφιλείς, όπου σπούδαζαν πάνω από 20.000 μαθητές/-τριες- και είχαν απολυθεί 2.500 χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί, με στόχο να μετατραπούν τα παιδιά των ΕΠΑΛ σε πελατεία για τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Σήμερα έχουν επανασυσταθεί οι ειδικότητες, οι εκπαιδευτικοί έχουν επιστρέψει στην εργασία τους και οι μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ αυξάνονται συνεχώς, σπουδάζουν με νέα προγράμματα ενώ έχουμε ιδρύσει ειδικά για αυτούς ελεύθερης πρόσβασης διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στα Πανεπιστήμια. Παραλάβαμε μια χώρα με την αναχρονιστική διάκριση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σήμερα έχουμε έναν ενιαίο Πανεπιστημιακό χάρτη, με νέα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα και ένα νέο σύστημα εισαγωγής που εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε πολλά τμήματα. Παραλάβαμε μια χώρα όπου δεν υπήρχε κανένα θεσμικό πλαίσιο για την απαλλαγή των φοιτητών από τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Σήμερα έχουμε ψηφίσει νόμο που έχει αυξήσει τα δωρεάν μεταπτυχιακά, έχει μειώσει τα δίδακτρα σε όσα τα διατηρούν και διασφαλίζει πως κανένας νέος δεν θα μένει εκτός μεταπτυχιακού για οικονομικούς λόγους.

Καλά μαντέψατε, όλα τα παραπάνω η ΝΔ τα έχει καταψηφίσει. Και ο κύριος Μητσοτάκης εδώ θα μας έλεγε πως αυτά είναι λαϊκισμός και πως δεν ασχολούμαστε με τα «πάνω πατώματα», με τους άριστους. Θα ήταν και πάλι πολύ εύκολο να απαντήσουμε. Γιατί τους άριστους, τους νέους επιστήμονες, ο κύριος Μητσοτάκης και η ΝΔ τους έστελναν τόσα χρόνια στο εξωτερικό. Από το 2010 μέχρι την ημέρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, δεν είχαν δώσει παρά ελάχιστα χρήματα για νέα ερευνητικά προγράμματα. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγα χρόνια έχει δώσει σχεδόν ένα δις ευρώ για νέα ερευνητικά προγράμματα που κρατάνε στη χώρα νέους επιστήμονες και φέρνουν πίσω και κάποιους από αυτούς που έφυγαν τα περασμένα χρόνια, ενώ έφτασε την συνολική ετήσια χρηματοδότηση της έρευνας στα 2 δις, δηλαδή στο 1,13% του ΑΕΠ για πρώτη φοράς την ιστορία της χώρας. Και το κατάφερε επειδή έχει δημιουργήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και το πρόγραμμα Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ με τα οποία χρηματοδοτούνται ερευνητές, αλλά και επιχειρήσεις με καινοτόμο χαρακτήρα για να αναπτυχθούν. Η Ελλάδα προσελκύει εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Tesla που μεταφέρει ένα τμήμα του σχεδιαστικού μηχανισμού της στην Ελλάδα. Διορίζουμε πάνω από 1.500 μόνιμους πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές στα δημόσια ερευνητικά κέντρα, νέους ανθρώπους στην πλειονότητά τους.


Θα αρκούσε, ίσως, να ζητήσει κανείς από τον κύριο Μητσοτάκη να κοιτάξει τα βιογραφικά των «αμόρφωτων» ΣΥΡΙΖαίων και να μας πει αν υπήρξε ποτέ στην ιστορία της χώρας άλλη κοινοβουλευτική ομάδα και άλλη κυβέρνηση με τόσο μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών καθηγητών, κάποιοι από τους οποίους έχουν διδάξει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Αλλά όλα αυτά είναι περιττά. Γιατί στα λόγια του κυρίου Μητσοτάκη φάνηκε η βαθιά ουσία της πολιτικής του αντίληψης: «Θεωρείται κανονικό, επιθυμητό, το να είναι κάποιος αμόρφωτος. Εγώ σέβομαι τις επιλογές όλων», μας είπε. Η έλλειψη μόρφωσης, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα επιλογής. Γιατί στο σύμπαν του κυρίου Μητσοτάκη, στον κόσμο με τα βελούδα όπου γεννήθηκε και συνεχίζει να ζει, υπάρχουν μόνο ατομικές επιλογές και μεμονωμένοι άνθρωποι που είναι πλήρως υπεύθυνοι για αυτές. Δεν υπάρχουν κοινωνικά άνισες ευκαιρίες. Δεν υπάρχουν διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες. Δεν υπάρχουν οικογενειακά προτερήματα. Δεν υπάρχουν προνόμια και προσβάσεις. Δεν υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες. Μάλλον, όχι, υπάρχουν. Αλλά είναι φυσικό φαινόμενο.

Όταν, λοιπόν, ο κύριος Μητσοτάκης και η ΝΔ μιλάνε για την «αριστεία» μιλάνε στην πραγματικότητα για τον κοινωνικό τους περίγυρο, για την σκληρή κάστα εξουσίας που αντιπροσωπεύουν, μιλάνε για την ελίτ. Όπως όταν μιλάν για τη «μεσαία τάξη» δεν αναφέρονται στον επιχειρηματία της μικρής και μεσαίας επιχείρησης που τον έβαζαν στη φυλακή αν χρωστούσε πάνω από 5.000 ευρώ στο δημόσιο, δεν αναφέρονται στον επιχειρηματία που τον έπνιγαν τα χρέη λόγω της κρίσης και σε αυτόν που του χρωστούσε το κράτος. Γιατί την φυλάκιση για χρέη 5.000 ευρώ την κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα χρέη τα ρυθμίζει με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και με τις 120 δόσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς ιδιώτες τα μειώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Μητσοτάκης και η ΝΔ μιλάνε για την μεσαία τάξη και εννοούν το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων που πληρώνουν το 90% των φόρων, όπως μας “κατήγγειλε” η Καθημερινή. Μέσα από τα μάτια αυτού του 10% βλέπει την παιδεία, την οικονομία, την κοινωνία την ίδια. Και για αυτό μπερδεύει την αριστεία με την ελίτ. Επειδή θεωρεί πως άριστοι μπορούν να είναι μόνο όσοι ανήκουν στην ελίτ της εξουσίας και του πλούτου. Και οι υπόλοιποι είναι απλώς ένα αναγκαίο φόντο. Ή κάποιοι αναγκαίοι ψυκτικοί.

*Ο Σταύρος Παναγιωτίδης είναι Προΐστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του Πρωθυπουργού
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου