Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Πορείες αντίστροφες...



Η εικόνα που υπήρχε στην κοινή γνώμη και τα κομματικά επιτελεία λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί λίγο πριν τις κάλπες. Τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο καταγράφονται δύο πορείες αντίστροφες που έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Σε πολιτικό επίπεδο η ΝΔ στόχευε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από την οικονομία και να οξύνει το κλίμα σε δευτερεύοντα ζητήματα, αποφεύγοντας την προγραμματική συζήτηση. Τελικά η κυβέρνηση επέβαλε απολύτως τη δική της ισχυρή ατζέντα αναδεικνύοντας τις διαφορές των δύο πολιτικών σχεδίων, τα μέτρα ελάφρυνσης και τη θετική πορεία της οικονομίας.  
Εμφανώς αμήχανη πλέον η ΝΔ τις τελευταίες μέρες επιχείρησε να αμυνθεί με σπασμωδικές επινοήσεις όπως ο πρωτοφανής ισχυρισμός για "απόπειρα νοθείας", τον οποίο τελικά "μάζεψε" ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο του θεσμικού ατοπήματος. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο του, έχει ανεβάσει εντυπωσιακά τους ρυθμούς ενώ στον αντίποδα η ΝΔ πήρε έκτοτε την κάτω βόλτα. Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που αποκάλυψαν το νεοθατσερικό σχέδιο της ΝΔ όπως ήταν αναμενόμενο ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των πολιτών, ενώ φαίνεται πως προκάλεσαν αμηχανία και σε στελέχη της ΝΔ. Δεν περνά απαρατήρητο ότι ορισμένα, που άλλοτε πρωταγωνιστούσαν, έχουν πλέον απομακρυνθεί από το προσκήνιο.
Στο δε επικοινωνιακό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωνει πως αποτελεί ένα ισχυρό κεφάλαιο τόσο για το πολιτικό μέταλλο όσο και για τα αδιαμφισβήτητα επικοινωνιακά χαρίσματα. Δεκάδες σύμβουλοι και εταιρείες επικοινωνίας στη ΝΔ έχουν δημιουργήσει μια άνευρη καμπάνια που επιχειρεί να υποκαταστήσει τις αδυναμίες με εντελώς "αμερικανικές", προκάτ και σκηνοθετημένες εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Απεναντίας, ο Αλέξης Τσίπρας, με ελάχιστους μόνο συνεργάτες, πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή εκστρατεία μέσα στο δρόμο. Μάλιστα, η μαζική και θερμή υποδοχή που συναντά, τον οδήγησαν να προσαρμόσει αναλόγως τις περιοδείες του. Η εικόνα του Πρωθυπουργού με ένα μικρόφωνο στο χέρι, χωρίς κείμενο, να μιλά καθημερινά μέσα στην καρδιά ενός ενθουσιώδους κοινού, δεν σχεδιάστηκε από ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους αλλά προέκυψε αυθόρμητα και έχει συμβάλει καθοριστικά στη συσπείρωση και τον ενθουσιασμό.
Όλη αυτή η προεκλογική ατμόσφαιρα αποτυπώνεται και στην τελευταία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr, που φέρνει πλέον τη διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους ενώ τα ποιοτικά της ευρήματα πιστοποιούν τη δημιουργία "ρεύματος" και αντιστροφής του κλίματος που είχε διαμορφωθεί συστηματικά εδώ και πολύ καιρό. Η δε μιντιακή αντιπολιτευτική εμμονή που συμπεριλαμβάνει πλέον και τους ιδιοκτήτες, έχει αρχίσει να λειτουργεί αντίστροφα για την κοινή γνώμη, η οποία φαίνεται πως απέρριψε την τοξική προπαγάνδα των Fake News και της παραπολιτικής.
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ήρθαν τα σημαντικά ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνίας και της μεταμνημονιακής εποχής. Αναπόφευκτα θα συνέβαινε και βάσει αυτών τίθονται και τα ισχυρά πολιτικά διλήμματα της κάλπης της 26ης Μαΐου, για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εκεί κρίνονται όλα...
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου