Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Και την έβδομη ημέρα, ο Κυριάκος δημιούργησε τον εργασιακό μεσαίωνα



Όταν είσαι κανίβαλος, «κοινή λογική» είναι το ανθρώπινο κρέας. Συμπτωματικά, το ίδιο και όταν είσαι νεοφιλελεύθερος.
του Κωνσταντίνου Ταχτσίδη
Μετά το καταστροφικό διήμερο στη Βουλή, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκρινε, ορθώς, πως πρέπει επειγόντως να προχωρήσουν σε αυτό που στις επιχειρήσεις αποκαλούν crisis management. Διαχείριση κρίσης.
Χθες λοιπόν, η διακαναλική συνέντευξη Τύπου του προέδρου, ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη. Τα καλά να λέγονται.
Τα γνωστά δημοσιογραφικά κέντρα είχαν συνεννοηθεί με το επιτελείο του Κυριάκου για τις ερωτήσεις και τα "εχθρικά" Μέσα θα αποκλείονταν από τις ερωτήσεις.
Όλα ήταν στημένα στην εντέλεια.
Και θα ήταν όντως μία τέλεια συνέντευξη Τύπου, εκτός από μια μικρή λεπτομέρεια. Ο Κυριάκος έπρεπε να μιλήσει.
Για να μην τα πολυλογούμε, για λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω, την ζωντανή σύνδεση την διέκοψε άρον-άρον μέχρι και ο ΣΚΑΙ, για να μεταδώσει τα νέα των επιχειρήσεων με το Νίκο Υποφάντη.
Το πράγματα λοιπόν έχουν ως εξής:
Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδόθηκε σε μία αποκρουστική παράσταση εργασιακού και ταξικού τρόμου. Σε ένα σίκουελ, αν θέλετε, της προηγούμενης παράστασής του, με τίτλο "Η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση και το 8ωρο ξεπερασμένο". Και όλα αυτά μέρα μεσημέρι. Σε μια ώρα που θα μπορούσαν να τον ακούσουν και παιδιά. Τα μελλοντικά θύματά του στην απευκταία περίπτωση που γίνει ποτέ πρωθυπουργός.
Δεν είναι τρολιά, ούτε fake news. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μίλησε ξεκάθαρα, για 7ήμερη εργασία. Πιο συγκεκριμένα είπε πως δεν μπορεί να επεμβαίνει το κράτος όταν μια επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους, μέσω επιχειρησιακής σύμβασης, για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο.
«Είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», κατέληξε.
Βέβαια, είναι άδικο να πούμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ήδη προειδοποιήσει για τις πολιτικές που αισιοδοξεί να εφαρμόσει.
Και για τα 8ωρα που είναι ξεπερασμένα έχει πει και για το ασφαλιστικό Πινοσέτ έχει μιλήσει και σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχει ήδη αναφερθεί.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από την κεντρική του ομιλία στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Ένα think tank που έχει -μεταξύ άλλων- ως βασικές του προτάσεις  την «Αυτονόητη αυξομείωση του ημερησίου ωραρίου των εργαζομένων όταν ειδικές περιστάσεις το επιβάλλουν», την «επιστροφή στην εργασία όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα»τον κίνδυνο της αύξησης του κατώτατου μισθού, την «συμμετοχή των ασφαλισμένων στη συνολική προσπάθεια και στο αναπτυξιακό ρίσκο», τις ομαδικές απολύσεις, την «αναμόρφωση των ρυθμίσεων για την εργασία την Κυριακή» και την ιδιωτική ασφάλιση τύπου Πινοσέτ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως δεν σταμάτησε εκεί.
Η συνέχεια είχε και ταξικό επαγγελματικό προσανατολισμό βάσει γεωγραφικής τοποθεσίας.
«Σκέφτομαι το νέο παιδί απ' το Περιστέρι που θέλει να γίνει ψυκτικός και δε θέλει να πάει πανεπιστήμιο, αλλά να πάει σε μια τεχνική σχολή, για να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες».
Με λίγα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, όχι μόνο θεωρεί -στερεοτυπικά- πως τα παιδιά των δυτικών και φτωχότερων περιοχών της Αθήνας, έχουν σαν όνειρο να γίνουν ψυκτικοί και επισκευαστές ανελκυστήρων, αλλά αναφέρεται υποτιμητικά και στα ίδια τα επαγγέλματα. Βλέπετε, όσοι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να σπουδάσουν, με τα λεφτά του μπαμπά, στο Χάρβαρντ ή στο "Κολάμπια", θα γίνουν νομοτελειακά ψυκτικοί.
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται τόσο υποτιμητικά στην "πλέμπα", όπως χαρακτηρίζουν τους φτωχότερους αυτός και οι όμοιοί του. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε κάνει μια πανομοιότυπη, ταξική αναφορά, με σηκωμένο δάχτυλο, και για τη Θεσσαλονίκη. «Το παιδί από τη Μενεμένη πρέπει να ξέρει, ότι αν δουλεύει σκληρά, θα έχει ίδιες ευκαιρίες με αυτό από το Πανόραμα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Η παράσταση, όμως, δεν τελείωσε εκεί, είχε και συνέχεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα παχύσαρκα παιδιά των φτωχών οικογενειών που τρώνε junk food και στις γυναίκες, που δεν είναι κακό να μπορούν να δουλεύουν και απ' το σπίτι.
«Μερικές φορές το να δώσεις σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή οκτάωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα αλλά είναι καλό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχασε βέβαια, για άλλη μια φορά, την ευκαιρία να χαρακτηρίσει τη 13η σύνταξη ως «ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα», αν και η σύνταξη αυτή θα είναι μόνιμη, ενώ αρνήθηκε -και πάλι- κατηγορηματικά να την εγγυηθεί.
Μετά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε,  το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να μας ενημερώσει πως... "δεν καταλάβατε βρε κουτά, τον παρεξηγήσατε".
Ίσως ο Κ. Μητσοτάκης να χρειάζεται δύο συνεντεύξεις Τύπου στη σειρά, κάθε φορά. Μία για να εξαγγέλλει τις αντικοινωνικές πολιτικές του και μία για να μας εξηγεί τι εννοούσε.
Όσο και να προσπαθούν στη ΝΔ να το μαζέψουν, όλοι κατάλαβαν πολύ καλά τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και να μην τα έλεγε, πάλι θα καταλαβαίναμε. Δεν έχει άλλωστε την ικανότητα να κρύβει αυτό που φαντασιώνεται, ούτε να αφήνει υπονοούμενα.
Όταν είσαι κανίβαλος, "κοινή λογική" είναι το ανθρώπινο κρέας! Συμπτωματικά, το ίδιο και όταν είσαι νεοφιλελεύθερος.
ΥΓ. Πριν περίπου 10 χρόνια στη Γαλλία, η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η France Telecom, ιδιωτικοποιήθηκε. Η πίεση της νέας διοίκησης προς τους εργαζόμενους και η ταυτόχρονη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, μεταξύ άλλων με υπέρβαση των ημερών και του ωραρίου, ήταν τέτοιας έντασης που το 2009 άρχισε ένα κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων που συντάραξε τη γαλλική κοινή γνώμη. Ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών έφτασε τους 35 νεκρούς, επί ημερών Νικολά Σαρκοζί (του ειδώλου του Άδωνη Γεωργιάδη, για να μην ξεχνιόμαστε). Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Ο τέως διευθύνων σύμβουλος, Ντιντιέ Λομπάρ, γνωστός και ως "μάνατζερ του τρόμου", και έξι ακόμα στελέχη κατηγορούνται για θεσμοθετημένη ηθική παρενόχληση κατά των εργαζομένων.
Γιατί αναφέρουμε τη δίκη της France Telecom; Είναι προφανές.
ΚΟΥΤΙ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου