Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Πως να κρύψεις τον Βέμπερ;


Για όποιον είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για τις πολιτικές που διακυβεύονται στις Ευρωεκλογές, εξαιτίας εσωτερικής πόλωσης που κυριαρχεί στην Ελλάδα, το debate των υποψήφιων Προέδρων της Κομισιόν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, έκανε ακόμη πιο σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές και τα δίπολα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη και στα οποία καλείται να απαντήσει ο Έλληνας ψηφοφόρος. 
Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -και μοναδικός σύμμαχος της ΝΔ- Μάνφρεντ Βέμπερ, επανέλαβε τις εμμονές του εναντίον του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού (σε πλήρη αντίθεση με τον Γιούνκερ προ πενταετίας) ενώ μάλιστα περιέγραψε ένα αόρατο χέρι της αγοράς που «θα φέρει δουλειές και μισθούς», θυμίζοντας τις ανεδαφικές και αποτυχημένες πολιτικές της ΝΔ εντός των συνόρων. Απέφυγε σαφείς θέσεις για το μεταναστευτικό και έδειξε ανοχή στους εθνικισμούς, υποβάθμισε αισθητά το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών συνεπειών της, επέμεινε στην «πειθαρχία» και τους «κανόνες». Κοινώς ο Βαυαρός υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της Ευρωπαϊκής Δεξιάς σε ένα υπερσυντηρητικό και νεοφιλελεύθερο μείγμα πολιτικών.Ενδεχομένως έδειξε ότι κινείται δεξιότερα της ηγεσίας του ΕΛΚ, που μάλλον δεν συνερίζεται κάτι τέτοιο.   
Στον αντίποδα, από τις θέσεις των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς κατέστη σαφής η σύγκλιση και, σε αρκετά βασικά ζητήματα, η ταύτιση του προοδευτικού τόξου σε κάποιες ατζέντες όπως το κλίμα, σε μια συμμαχία προγραμματική που θα εκτείνεται «από τον Τσίπρα μέχρι το Μακρόν» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φραντς Τίμερμανς. Το σύνθημα αυτό των ημερών, δείχνει την αναβαθμισμένη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ε.Ε. και την επιρροή του στους συσχετισμούς οι οποίοι  φαίνεται ότι δεν ευνοούν την εκλογή Βέμπερ.
Μπορεί ο Βαυαρός υποψήφιος να ασχολήθηκε με ευφυολογήματα περί Βενεζουέλας και Ελλάδας, αλλά αυτό που πιστοποιήθηκε στο debate είναι η απομόνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξαιτίας της επιμονής στις πολιτικές της λιτότητας και της ανοχής στην ακροδεξιά, που πλήττουν τη συνοχή της Ένωσης. Στον αντίποδα, επαναβεβαιώθηκε η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων σε πολιτικές με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, που καταπολεμούν τις ανισότητες και τους εθνικισμούς και βρίσκονται στην κατεύθυνση που ευνοεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και του Νότου. Κυρίως ευνοεί την Ευρώπη και το μέλλον της Ένωσης.
Σε αυτό το δίλημμα και με αυτές τις πολύ σαφείς διαφορές πολιτικού σχεδίου καλείται να ψηφίσει ο Έλληνας στις 26 Μαΐου και να δημιουργήσει συσχετισμούς που θα επηρεάσουν την Ελλάδα σχεδόν σε καθοριστικό βαθμό. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου