Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Όταν η αντιπαράθεση γύρισε στην οικονομία...


Κάθε βραδιά που περνά στην πορεία προς τις εκλογές, συμπυκνώνει σημαντικές κινήσεις των μονομάχων. Όμως καθώς ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος, ολοένα και περισσότερο φαίνεται να δικαιώνονται οι επιλογές που είχε κάνει εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντας τους αντιπάλους να αναθεωρούν τη στρατηγική τους.
Το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ανοίξει θέμα οριζόντιας ενίσχυσης των συντάξεων κατά 50 ευρώ σε τηλεοπτική συνέντευξη, λίγο πριν από μια ακόμη πολύ μαζική συγκέντρωση στην Κρήτη. Η αντιπολίτευση μίλησε και πάλι για προεκλογικό πυροτέχνημα, επαναλαμβάνοντας δηλαδή τον ισχυρισμό της εδώ και τρία χρόνια, κάθε φορά που η κυβέρνηση ανακοινώνει φιλολαϊκά μέτρα. Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει και από τη ΔΕΘ, έχει χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής μετά την έξοδο από τα μνημόνια και η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει φροντίσει να του προσφέρει απλόχερα όλο το πεδίο για να ξεδιπλώσει την κοινωνική του ατζέντα. Απαντώντας στις ακραία νεοφιλελεύθερες προτάσεις, ο πρωθυπουργός χωρίς αντίλογο ανακοινώνει την αναδιανομή των κερδών υπέρ των αδυνάτων, με βάση το περιθώριο των δημοσιονομικών επιτυχιών. 
Είναι κοινή διαπίστωση - και στο εσωτερικό του κόμματος - η επικοινωνιακή και οργανωτική κατάρρευση που υπέστη η ΝΔ στην τελική ευθεία, αδυνατώντας να ακολουθήσει όταν η αντιπαράθεση πέρασε από τα "σκάφη" στα σημαντικά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Πολλά στελέχη εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο και οι δημόσιες παρεμβάσεις του αρχηγού της χαρακτηρίζονται από ένα άνευρο στρογγυλεμένο αφήγημα χωρίς προσανατολισμό. Όψιμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να προβάλει ένα κοινωνικό πρόσωπο, προφανώς αντιλαμβανόμενος τη ζημιά που έχει γίνει με την αποκάλυψη των νεοθατσερικών θέσεων για τα εργασιακά, τα επιδόματα, τη Δημόσια Υγεία, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις κ.α. 
Ενδεικτικό του κλίματος στη ΝΔ είναι πως το αφήγημα του "εκλογικού θριάμβου" έχει μετατραπεί σε "νίκη έστω και με μια ψήφο", ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για "πολιτικό unfair". Και ενώ οι δημοσκοπικές διαφορές περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό δείχνοντας μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, τις τελευταίες ημέρες, οι χαμηλές επιδόσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πυροδότησαν ακόμη και σενάρια διαδοχής. 
Επιστέγασμα της καταστροφικής καμπάνιας για τη ΝΔ ήταν η αποτυχημένη απόπειρα της τελευταίας στιγμής να παίξει πάλι το "χαρτί" του Μακεδονικού με την ομιλία Μητσοτάκη που οργανώθηκε στη Φλώρινα. Η ανοιχτή συγκέντρωση μεταβλήθηκε σε "συνεστίαση" μεταξύ μελών του κόμματος. Φαίνεται πως οι επιτελείς της ΝΔ αγνοούσαν ότι ειδικά η κοινωνία της Φλώρινας που έχει βιώσει πολλές περιπέτειες γύρω από το Μακεδονικό ζήτημα, είναι  μετριοπαθής στην προσέγγιση και δεν παρασύρεται σε κραυγές και υστερίες.
Ο Τσίπρας δεν κάνει κάτι περίπλοκο. Απλώς ενισχύει ακόμη περισσότερο την κοινωνική και οικονομική ατζέντα που κατάφερε να επιβάλει, αξιοποιώντας την υπεροχή του έναντι του πολιτικού αντιπάλου και ζητώντας τη ψήφο για τη συνέχιση των πολιτικών της "δίκαιης ανάπτυξης". Όλα πλέον μένει να κριθούν στην κάλπη...
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου