Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Όλες οι εφεδρείες στην πίστα...


του Γιάννη Μπαλάφα
Ήταν 29 Ιουλίου 2013 όταν ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφραζε την αντίθεση του με τις προβλέψεις των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ της ή 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016. Τότε ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανιζόταν αισιόδοξος και εκτιμούσε πως η χώρα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία αυτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος για την Ελλάδα ήταν πολιτικός και όχι οικονομικός».... Μια απλή υπενθύμιση: Τότε ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών!
-Ήταν 18 Μαρτίου 2019 όταν ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε ενοχλημένος με την αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί θεωρούσε ότι θα επιβραδύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας! «Η πρόσφατη αύξηση τον κατώτατου μισθού κατά 10,9% και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού σε συνδυασμό με τυχόν ανατροπή μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας ενδέχεται να καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και να στρέψουν ορισμένες επιχειρήσεις προς τις άτυπες μορφές απασχόλησης» δήλωνε... Πάλι μια μικρή λεπτομέρεια: Τώρα ο κ. Στουρνάρας είναι Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας!
-Ήταν 1 Απριλίου 2019 όταν ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανιζόταν απαισιόδοξος για την ελληνική οικονομία. Αναθεωρούσε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2019. Χαμήλωνε εντυπωσιακά τον πήχη στο 1,9%, από 2,3% που εκτιμούσε τον περασμένο Δεκέμβριο.
-Ήταν 14 Μαΐου όταν με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριζε ότι «τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή δεν αντιστραφεί, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019».
Ουσιαστικά ο διοικητής της ΤτΕ έλεγε πως τα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης ή όποια άλλα δοθούν μέχρι τον Οκτώβριο, μπορούν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό την οικονομία...
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε επί μακρόν να αναφερόμαστε στις ατυχείς (;) προβλέψεις του κ. Στουρνάρα. Τότε που ζητούσε προληπτική γραμμή στήριξης και όχι καθαρή έξοδο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Τότε που δεν πίστευε ότι θα βγούμε στις αγορές. Η παλαιότερα που (σαν υπουργός Οικονομικών) μας έλεγε ότι όλα πάνε καλά...
Έχει διαψευστεί σε όλες του τις εκτιμήσεις. Έχει εναντιωθεί σε όλα τα θετικά μέτρα που υιοθέτησε και ψήφισε αυτή η κυβέρνηση. Αλλά συνεχίζει.
Γιατί επιμένει να διαψεύδεται; Γιατί, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, επανέρχεται στην επικαιρότητα με μια ακόμα εκτίμηση η οποία έχει σαφή αντικυβερνητικό χαρακτήρα;
Είναι απλό. Ο κ. Στουρνάρας την Τρίτη και ο κ. Μαρινάκης το βράδυ της Πέμπτης (σε προαναγγελθείσα συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha και τον κ. Σρόιτερ) παρεμβαίνουν διότι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης «είναι λίγος»... Δέκα ημέρες πριν τις εκλογές βγάζουν «τις εφεδρείες» και το «βαρύ πυροβολικό» διότι ο «τακτικός στρατός» πηγαίνει από ήττα σε ήττα.
Τις επόμενες ημέρες ξέρουμε καλά ότι θα «ρίξουν στη μάχη» κάθε όπλο, κάθε μέσο, χωρίς ηθικό φραγμό, χωρίς αναστολές. Οτιδήποτε μπορεί να ανακόψει την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές θα χρησιμοποιηθεί. Είναι σε απόγνωση και το δείχνουν. Κάθε δημόσια εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη είναι και μια δοκιμασία για το επιτελείο του. Οπότε, «ας δοκιμαστεί και κάτι άλλο»...
Τόσο άσχημα!
Πηγή: matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου