Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Στο θολωμένο του μυαλό



Πόσο συχνά σκέφτομαι τους συμβούλους του Κούλη και μου έρχεται εκείνη η σκηνή, όπου η Τζένη Καρέζη – σαστισμένη – μιλάει στο τηλέφωνο με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και η ξαδέλφη της (Λίλλη Παπαγιάννη) προσπαθεί να τη συμβουλέψει. «Θα πας εκδρομή», της λέει να πει. «Θα πας εκδρομή» λέει κι εκείνη…
του Νίκου Μωραΐτη
Γιατί τον παιδεύετε τον άνθρωπο; Αφού ο πολιτικός γόνος ήταν η Ντόρα. Αυτή ήταν το «σπίρτο», αυτή μιλούσε, αυτή είχε πολιτική σκέψη. Ο μικρός Κυριάκος δεν ήταν γι’ αυτά. «Δεν κάμει το παιδί», φέρεται να είπε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν τηλεφώνησε στον Κώστα Σημίτη (ο ένας Εφιάλτης πήρε τηλέφωνο τον άλλο) και του ζήτησε να τον διορίσει σε μία θέση να έχει να πορεύεται.
Έλα όμως που η κρίση έφερε τα πάνω κάτω. Η Ντόρα κατέστη τόσο αντιπαθής, έχασε την αρχηγία από τον Σαμαρά και, στον επόμενο κύκλο διαδοχής, ο κλήρος έπεσε στον Κυριάκο. Ο οποίος Κυριάκος είχε επιλέξει κάτι σοφό ως τότε: να μη μιλάει. Γιατί από τη στιγμή που άρχισε να μιλάει, άρχισαν και τα προβλήματα.
Όλη την τετραετία είχαμε καταλάβει ότι «δεν το ‘χει», κάθε φορά που πήγαινε στη βουλή κατατροπωνόταν από τον πρωθυπουργό, όμως το σύνολο των ταλέντων του ξεδιπλώνεται στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Πόσο συχνά σκέφτομαι τους συμβούλους του Κούλη και μου έρχεται εκείνη η σκηνή από το «Δεσποινίς Διευθυντής», όπου η Τζένη Καρέζη – σαστισμένη – μιλάει στο τηλέφωνο με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και η ξαδέλφη της (Λίλλη Παπαγιάννη) προσπαθεί να τη συμβουλέψει. «Θα πας εκδρομή», της λέει να πει. «Θα πας εκδρομή» λέει κι εκείνη…
Κάπως έτσι ζουν και οι σύμβουλοι του Κυριάκου κάθε φορά που του προτείνουν να κάνει μία εμφάνιση για να αλλάξει την ατζέντα από την προηγούμενη γκάφα, πέφτοντας στην επόμενη.
Ήταν χυδαία η ωριαία πρωτολογία του στη βουλή, ο Τσίπρας τον εξαφάνισε με οκτάλεπτη απάντηση, κάτι έπρεπε να κάνουν. Τον έβαλαν λοιπόν να δώσει διακαναλική κι εκείνος – μιλώντας για εξαιρέσεις από το οκτάωρο – ανέφερε το παράδειγμα της 7ήμερης εργασίας, εφόσον συμφωνούν τα δύο μέρη, ισότιμα, ο λύκος και τα πρόβατα… Σαν να μην έφτανε αυτό, αναφέρθηκε και στο όνειρο κάθε Περιστεριώτη να γίνει ψυκτικός, διότι τι άλλο μπορεί να γίνει ο πλεμπαίος; Τις καλές θέσεις τις πρόλαβε, στο μυαλό του Κούλη, η Εκάλη.
Έτρεχαν να μαζέψουν τα αμάζευτα, δεν το ‘πε έτσι, άλλο εννοούσε, φταίει η μονταζιέρα του Μαξίμου. Ποια μονταζιέρα, όταν το απόσπασμα της ομιλίας του προβλήθηκε παντού χωρίς μοντάζ;
Από τη βουλή στη διακαναλική και από τη διακαναλική στο στούντιο του ΣΚΑΪ, μπας και αλλάξει επιτέλους η ατζέντα. Περιβάλλον φιλικό, πιο φιλικό δε γίνεται, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος για νέα κατορθώματα: Έκανε ξανά αυτό που είχε κάνει παλιότερα, πάλι σε συνέντευξη με τον Άρη Πορτοσάλτε: του έδειξε με το δάχτυλο ποια ερώτηση να του υποβάλει!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο αρχηγός θέλησε να περιγράψει πώς θα είναι επί των ημερών του η λειτουργία των νοσοκομείων: Θα έχεις το κτήριο να το βλέπεις, αλλά μέσα τα μηχανήματα θα ανήκουν σε ιδιώτες! Γιατί να έχει το δημόσιο αξονικούς τομογράφους; Θα έχει στήσει μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο ένα υποκατάστημα ο ιδιώτης που θα κατέχει τον τομογράφο, τον οποίο θα λειτουργούν δημόσιοι υπάλληλοι! Το δημόσιο θα πληρώνει τους υπαλλήλους και ο ιδιώτης θα εισπράττει, στο θολωμένο μυαλό το ανταριασμένο, το τσουναμόπληκτο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γαλάζιοι σύμβουλοι χτυπούν τα κεφάλια τους στον τοίχο, τραβούν τα μαλλιά τους, καταπίνουν δύο δύο τα ζάναξ και τα υπογλώσσια. Πληροφορίες από το στρατηγείο της ΝΔ αναφέρουν ότι όσοι σύμβουλοι παραμένουν όρθιοι, μετρούν μία μία τις μέρες μέχρι τις εκλογές: Να περάσει άλλη μια μέρα χωρίς άλλη μια γκάφα.
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου