Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Dr Strangelove


Στην αριστουργηματική πολιτική σάτιρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ "Dr Strangelove", ο ναζί επιστήμονας, τον οποίο ερμηνεύει ο εκπληκτικός Πίτερ Σέλερς, προσπαθεί να κρύψει την ιδεολογία του, ωστόσο ενώ μιλάει το ένα χέρι του "δρα" ανεξάρτητα και χαιρετά ναζιστικά, ενώ ο ίδιος παλεύει μάταια να το κρατήσει χαμηλά με το άλλο χέρι... 
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γνωρίζει πως πρέπει να κρύψει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα και αυτό επιχειρεί, όμως πολλές φορές του "ξεφεύγουν" και αποκαλύπτεται ο "πραγματικός εαυτός" όπως στην κινηματογραφική φιγούρα του Dr Strangelove. Και ακολουθώς τρέχουν όλοι στη ΝΔ να τα μαζέψουν. «Καλά» τα κότερα, τα fake news και ο Πολάκης ώστε να αλλάξει η ατζέντα, όμως αναπόφευκτα θα ερχόταν στο επίκεντρο η ουσία: Η οικονομία.
Μετά το νεοφιλελεύθερο κρεσέντο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ συνεχίζει με ασυνεννοησία και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις που καθορίζουν η κυβέρνηση και κυρίως οι πολίτες, καθώς αυτοί επιβάλλουν τη συζήτηση για την οικονομία μετά από σχεδόν δέκα χρόνια μνημονιακή διάλυσης, απαιτώντας το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή. Η εικόνα της ΝΔ, στην προσπάθεια για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος μετά την κραυγαλέα δήλωση του αρχηγού για το επταήμερο εργασίας, μαρτυρά σύγχυση, που οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη καθαρών θέσεων αλλά και στρατηγικής.
Τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ παραμένουν μουδιασμένα, ενώ την επικοινωνιακή διαχείριση ανέλαβαν πρόσωπα της στενής ηγετικής ομάδας. Έτσι ένα 24ωρο μετά την επίμαχη δήλωση για το επταήμερο στις επιχειρήσεις, η Πειραιώς ισχυρίστηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφερόταν στην εργασία, αλλά στη λειτουργία. Όμως η επταήμερη λειτουργία επιχείρησεων με πενθήμερη εργασία και 8ωρο ισχύει εδώ και δεκαετίες. Οπότε, ποια ήταν ακριβώς η καινοτομία που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε απόλυτη σύγχυση: Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος η επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο, κάτι ωστόσο που έχει δηλώσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπάχαλο επικράτησε και με τη 13η σύνταξη: Την Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος την έχει ήδη χαρακτηρίσει "λαϊκισμό", απέφυγε να δεσμευτεί για τη χορήγησή της στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση. Τη Δευτέρα το απόγευμα ο Άντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε ότι η ΝΔ ασφαλώς και δεν προκειται να χορηγήσει τη 13η σύνταξη, ισχυριζόμενος πως αν και είνει μόνιμο μέτρο αποτελεί "προεκλογικό επίδομα" του Αλέξη Τσίπρα. Όμως το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει το μέτρο και δεσμεύεται και για τη συνέχισή του, σημειώνοντας ότι ο Γεωργιάδης απουσίαζε από τη τελευταία σύσκεψη στα γραφεία!
Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει συμπτώματα πανικού γιατί το βασικότερο πρόβλημά είναι η έλλειψη πολιτικού αφηγήματος για να αντιπαρατεθεί. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει εντοπίσει το αδύνατο σημείο και είναι χαρακτηριστικό το σφυροκόπημα του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στον Alpha για τη στάση της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία για θετικά μέτρα. "Αφού μας κατηγορούν για χυδαίο λαϊκισμό γιατί ψηφίζουν τα μέτρα; Θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν τη στάση τους", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Στο εσωτερικό της ΝΔ ξυπνούν εφιάλτες καθώς αρκετοί είχαν υπνωτιστεί από τη φαινομενική ευφορία που καλλιεργούσαν οι δημοσκοπήσεις ενώ τώρα γίνεται αντιληπτό ότι τόσο οι Ευρωεκλογές, όσο κυρίως οι Εθνικές Εκλογές που θα ακολουθήσουν, είναι δύο δύσκολες μάχες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές εξελίξεις και σοβαρή αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Η απομόνωση της ηγεσίας και η εσωστρέφεια που προκαλείται είναι απολύτως αναμενόμενη καθώς η ΝΔ πολιτεύεται με τοξική κριτική και μιντιακή προπαγάνδα σε επουσιώδη ζητήματα ενώ όποτε μιλά προγραμματικά υπερθεματίζει σε αντιλαϊκά μέτρα που αποδομούν ακόμη και τις εργασιακές κατακτήσεις που είχαν διασωθεί από τα μνημόνια.  
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου