Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Γιατί «δαγκώνει» το ΚΙΝΑΛ ο Μητσοτάκης;


Κίνηση με υψηλό ρίσκο, ενδεικτική των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο στο εσωτερικό της ΝΔ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δύο μέρες πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος.
Ο αρχηγός της ΝΔ σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης διαφώνησε με τη στρατηγική των "ίσων αποστάσεων" και την εξίσωση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να προβάλλει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και υποστήριξε ότι "ακόμη κι αυτοί που τα λένε δεν πιστεύουν, στο κάτω - κάτω συγκυβερνήσαμε με το ΠΑΣΟΚ. Ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση με την κ. Γεννηματά". "Αν κάποιος δει την ατζέντα, τα ίδια πράγματα λέμε, τα ίδια θέλουμε να κάνουμε, για τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ δεν νομίζω πως είναι δύσκολο να ψηφίσουν ΝΔ".  Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην ομιλία του στο Περιστέρι έκανε και πάλι κάλεσμα σε ψηφοφόρους του κέντρου συνολικά, σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, για ψήφο στη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές. 
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν έχουν καμία διαφορά έχει δίκιο, πλην όμως έτσι αποδομεί πλήρως όλο το αφήγημα που προσπαθεί να κατασκευάσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για να διαψεύσει ότι πολιτικά και προγραμματικά τα δύο κόμματα έχουν ταυτιστεί και να καταφέρει να σταθεί ανάμεσα στο διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε άμεσα στο τέχνασμα Μητσοτάκη, όμως δεν έκανε το ίδιο η Φώφη Γεννηματά που προσπαθεί να ισορροπήσει στο εσωτερικό του κόμματος ανάμεσα στον Βαγγέλη Βενιζέλο που επιμένει στο αφήγημα της "στρατηγικής ήττας" του ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζοντας τη ΝΔ και της τακτικής των "ίσων αποστάσεων", που τελευταία συνοδεύεται με αναφορές στο όνομα και τα παλιά σύμβολα του ΠΑΣΟΚ.
Η κίνηση Μητσοτάκη έχει δύο ερμηνείες: Είτε πως ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ στις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει Πειραιώς, έχει εξανεμιστεί και σε αδιέξοδο επιχειρεί να "λεηλατήσει" όμορους χώρους για να επιβιώσει. Είτε πως στη ΝΔ έχουν διαπιστώσει ότι έχει εξαντληθεί η συσπείρωσή του κόμματος, χωρίς όμως τα ποσοστά να εξυπηρετούν τον σχεδιασμό, και αναζητούν νέο χώρο. Πλην όμως και στις δύο περιπτώσεις, το χτύπημα αυτό στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσει αποσυσπείρωση στους τελευταίους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που του έχουν απομείνει, ενισχύοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως του κυρίαρχου προοδευτικού πόλου.
Το γεγονός ότι η ΝΔ ενώ φαινομενικά "κάλπαζε" προς τη νίκη, τώρα αναζητά νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, καθώς και ότι ενώ κινείτο εμμονικά στη σκληρή (ακρο)δεξιά και νεοφιλελεύθερη ατζέντα ξαφνικά στρέφεται στο κέντρο, καταδεικνύει το πρόβλημα στη στρατηγική, ενώ τα "σύννεφα" για την ηγετική ομάδα του κόμματος και συγκεκριμένα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πυκνώνουν
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου