Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ξεκάθαρος λόγος και πρόγραμμα



EDITORIAL
Αν απέδειξε κάτι η διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αυτό είναι το γεγονός ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. είναι φανατικός υποστηρικτής των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού. Είναι στιγμές που ξεχνάει τον ρόλο που υποδύεται και εκφράζεται ο πραγματικός εαυτός του, τα πραγματικά πιστεύω του. Αλλά τι είναι ο νεοφιλελευθερισμός; Ας το πούμε απλά, ο νεοφιλελευθερισμός δεν παύει να είναι καπιταλισμός.
Στον καθαρό ή ιδεατό καπιταλισμό, ο άνθρωπος με ικανότητα να εργάζεται και να παράγει είναι ένα εμπόρευμα που το αγοράζει και το αξιοποιεί αυτός που κατέχει τα μέσα παραγωγής, δηλαδή ο εργοδότης.
Οπως για κάθε εμπόρευμα δεν υπάρχουν περιορισμοί στο πώς θα το αξιοποιήσει αυτός που το αγόρασε, έτσι και ο καθαρός καπιταλισμός δεν αναγνωρίζει περιορισμούς στο πώς ο εργοδότης θα χρησιμοποιήσει τον εργαζόμενο που προσέλαβε. Η άποψη επομένως του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία ούτε τυχαία είναι, ούτε φραστικό σφάλμα.
Τυχαίος δεν είναι, επίσης, ο χρόνος στον οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει αυτή την άποψη. Υστερα από τις εξελίξεις στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, μάλλον εκτιμά ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για την προώθηση και υλοποίηση τέτοιων αντιλήψεων για τις εργασιακές σχέσεις.
Ετσι, το λιγότερο που έκανε ήταν να πει αυτό που πιστεύει για να μετρήσει αντιδράσεις. Και επειδή αυτές υπήρξαν και ήταν ισχυρές, τώρα το κόμμα του προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Τα υπόλοιπα θα μας τα δείξουν στην πράξη εάν και εφόσον γίνουν κυβέρνηση.
Μια δεύτερη πλευρά της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της Ν.Δ. αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε ούτε τη μονιμότητα του μέτρου, ούτε ότι συνιστά επαναφορά της μίας εκ των δύο συντάξεων που έχασαν οι συνταξιούχοι στα χρόνια της κρίσης.
Μίλησε, όχι τυχαία, για επίδομα και απέφυγε να εγγυηθεί ότι θα διατηρήσει το μέτρο, μολονότι το χαρακτήρισε αναγκαίο και υποσχέθηκε ότι θα το ψηφίσει. Χρησιμοποίησε, δηλαδή, ορολογία που θα του επιτρέπει, αν γίνει πρωθυπουργός, να το καταργήσει. Ο κ. Μητσοτάκης -οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε- είναι ένας πολιτικός με ξεκάθαρο λόγο και πρόγραμμα. Ετσι πρέπει να είναι ο πολιτικός...
efsyn

1 σχόλιο: